Peste 1.300 de polițiști, jandarmi și pompieri păzesc alegerile în județul Sibiu

Pentru asigurarea desfășurării în condiții de siguranță, legalitate și ordine publică a scrutinului pentru alegerea Președintelui României, structurile teritoriale ale Ministerului Afacerilor Interne din județul Sibiu au adoptat măsuri speciale de protecție și intervenție.

foto: monitorulcj.ro

Pe parcursul nopții de 23/24 noiembrie, cele 381 de secții de vot organizate la nivelul județului Sibiu s-au aflat sub protecția efectivelor MAI fără a fi înregistrate incidente, iar în această dimineață toate secțiile au fost predate președinților birourilor electorale ale secțiilor de vot cu sigiliile intacte.

Pe parcursul nopții și în cursul zilei de ieri, au fost semnalate 13 posibile incidente electorale, toate fiind confirmate.

Efectivele MAI au aplicat 13 sancțiuni, în valoare de 2.500 de lei, pentru contravenții referitoare la procesul electoral. Toate incidentele au vizat continuarea propagandei electorale.

Peste 80% din sancțiunile aplicate ieri au fost însă sub formă de avertisment, scopul fiind de a descuraja încălcarea cadrului legal.

Persoana care continuă propaganda electorală, după încheierea oficială a campaniei electorale, inclusiv prin intermediul rețelelor de socializare, considerate spațiu public, poate fi sancționată cu amendă cuprinsă între 1.500 și 4.500 de lei.

Aproximativ 1.300 de angajați ai instituțiilor MAI din cadrul județului Sibiu sunt mobilizați astăzi, pentru a asigura desfășurarea în condiții de siguranță a alegerilor.

Peste 200 de efective au ca principală sarcină menținerea climatului de ordine publică la nivelul județului, în timp ce peste 1000 de angajați sunt responsabili cu protecția secțiilor de vot.

În același timp, sunt pregătite echipe care să asigure intervenția și verificarea imediată a sesizărilor privind producerea unor incidente electorale, respectiv comiterea unor contravenții și infracțiuni care au legătură cu procesul de vot.

Birourile electorale ale secţiilor de votare asigură buna organizare a votării.

Preşedintele biroului electoral al secţiei de votare este obligat să ia măsurile necesare pentru ca alegerile să decurgă în bune condiţii, precum și măsurile de ordine în localul de vot şi în jurul acestuia.

Preşedintele poate lua măsuri ca staţionarea unui alegător în cabina de votare să nu se prelungească nejustificat.

Cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în România, care votează la una dintre secţiile de votare din țară, își pot exercita dreptul la vot în baza unuia dintre următoarele documente : cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, paşaportul de serviciu, paşaportul de serviciu electronic, paşaportul simplu electronic, paşaportul simplu temporar și, în cazul elevilor din şcolile militare, carnetul de serviciu militar.

Pentru a veni în sprijinul alegătorilor care doresc să voteze, dar nu au documente valabile, Direcția Județeană de Evidenţă a Persoanelor Sibiu asigură program de lucru cu publicul inclusiv astăzi.

Poliția reamintește principalele fapte interzise în ziua votului și sancționate conform normelor legale:

  • refuzul oricărei persoane de a se conforma dispozițiilor președintelui biroului electoral al secției de votare cu privire la asigurarea ordinii în localul de vot și în împrejurimi, persoanele care consumă sau comercializează băuturi alcoolice pe o distanță de 500 de metri în jurul localului de vot, persoanele care continuă propaganda electorală după încheierea campaniei electorale sau sfătuiesc alegătorii la sediul secțiilor de votare sau în împrejurimi să voteze sau să nu voteze un anumit candidat, precum și fotografierea sau filmarea prin orice mijloace a buletinului de vot de către alegători în timpul exercitării dreptului de vot.

Alegătorul care, din motive temeinice, constatate de președintele biroului electoral al secției de votare, nu poate să voteze singur are dreptul să cheme în cabina de votare un însoțitor ales de el, pentru a-l ajuta. Însoțitorul nu poate fi din rândul persoanelor acreditate, al membrilor biroului electoral al secției de votare sau al candidaților.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*