Pesta porcină africană, inamicul public nr. 1

Autoritățile din județul Sibiu au declarat război pestei porcine africane, boala care vine de nicăieri, intră pe oriunde, ucide rapid și provoacă pagube de milioane.

Răspândirea pestei porcine africane ar putea îngropa afacerile crescătorilor din județul Sibiu / foto: Focus Events

Prefectul Adela Muntean a convocat, miercuri, șefii tuturor instituțiilor implicate în gestionarea crizei provocate de pesta porcină. „La celula de criză pe care am organizat-o au participat reprezentanții Jandarmeriei, ai Poliției, DSVSA, Direcției Agricole, împreună cu mine. Am stabilit să facem niște verificări pe județ, la crescătorii de porci, să vedem dacă lucrurile sunt în regulă și dacă animalele sunt crotaliate. Am dispus și controale la intrările în județ în ceea ce privește autovehiculele de la 3,5 tone în sus, pentru a îndepărta orice posibilitate de a aduce în județ eventuale animale care au virusul“, a declarat Muntean.

„Armata“ în sutană

În paralel, specialiștii de la Direcția Sanitar-Veterinară sunt și ei zi și noapte pe teren, pentru a monitoriza orice semn de apariție a bolii în efectivele de animale. Săptămânal, veterinarii din județ participă la instruiri și primesc informări. Sunt prelevate și analizate probe de la cel puțin doi porci morți din cauze suspecte. Pentru a fi siguri că mesajele de prevenție a ajung la urechile fiecărui sibian, responsabilii DSVSA Sibiu colaborează cu toate primăriile, dar nu numai. „Pentru a preveni introducerea pestei porcine africane pe teritoriul județului Sibiu, DSVSA Sibiu a întocmit o adresă către Arhiepiscopia Sibiului în sprijinul comunicării prin intermediul preoților a măsurilor de prevenire a introducerii bolilor în județ“, ne-a precizat directorul Vasile Fodor.

Boală fără leac

Conștienți de fatalitatea unui virus care se transmite extrem de ușor, atât pe căi directe, cât și indirecte și care nu are leac, cei mai mari crescători din județul Sibiu au sporit măsurile de securitate. Strictețea este cuvântul de ordine în cele două ferme de la Avrig și Veștem ale holdingului danez Premium Porc Grup, unde se cresc peste 20.000 de porcine. „Încă de la înființare, Premium Porc Group a efectuat investiții semnificative în biosecuritate, din punct de vedere al infrastructurii, al soluțiilor constructive adoptate, precum și al regulilor de biosecuritate ce sunt aplicate zilnic cu strictețe. În contextul actual, am crescut gradul intern de alertă în privința urmăririi aplicării măsurilor de biosecuritate, atât în privinta factorului uman – angajații care lucrează în ferme și intră în contact cu animalele – cât și a mijloacelor de transport. Am realizat, de asemenea, investiții suplimentare în echipamente și facilități pentru dezinfectarea tuturor produselor care intră în ferme și pentru securizarea accesului în acestea“, ne-a declarat șeful fermei Premium Porc Grup de la Avrig.

Reprezentanții concernului danez arată că, deși țara noastră se confruntă pentru prima dată cu o astfel de situație, instituțiile și fermierii pot face față dacă aplică reglementările UE. „Virusul pestei porcine africane nu este un fenomen întâlnit doar în Romania. În prezent, mai multe țări din Europa se confruntă cu probleme similare cu cele din țara noastră, fiecare stat adaptându-și strategia de combatere în funcție de măsurile impuse de Comisia Europeană. Însă, în spațiul nostru, cel mai important este aspectul socio-cultural local, fiind greu de gestionat din punct de vedere al tradițiilor existente, al mentalităților, al măsurilor de protecție socială, a resurselor financiare și umane ce trebuie antrenate pentru susținerea evoluțiilor din spațiul rural“, au subliniat aceștia.

Pe apa Sâmbetei

Pierderea întregului șeptel ar fi o tragedie pentru crescătorii sibieni. Dan Limbășan, producător local de rasa Mangalița, ajuns celebru până la Londra pentru finețea, gustul și calitatea produselor sale din carne produse la Racovița, mărturisește că pestă porcină africană i-ar putea distruge complet munca depusă în ultimii șapte ani.

Dan Limbășan / foto: Focus Sibiu

„Deși autoritățile fac tot ceea ce pot mai bine pentru administrarea acestei situații, factorul uman este cel care ajută cel mai puțin. Pentru mine, ca mic producător local, uciderea tuturor capetelor de Mangalița ar însemna o pierdere uriașă din punct de vedere genetic. Mi-au luat șapte ani să ajung acolo unde sunt astăzi și nici nu vreau să-mi imaginez de cât timp aș mai avea nevoie pentru a recupera o eventuală pagubă“, spune producătorul îngrijorat.

Chestiune de siguranță națională

Preşedintele Klaus Iohannis cere Executivului condus de Viorica Dăncilă să ia măsuri urgente pentru a stopa creşterea numărului de focare de pestă porcină africană. Șeful statului a criticat Guvernul că a fost incapabil, până acum, să gestioneze situaţia.

ADELA MUNTEAN | prefect: „Suntem cu toate echipajele pe teren, facem verificări și suntem vigilenți, pentru că nu ne dorim ca acest virus să intre în județul Sibiu. Măsurile pe care le-am luat și pe care le vom lua de aici înainte au un rol de a preveni pătrunderea acestui virus pe orice cale în județul Sibiu.“

Pesta porcină africană este o boală virală a porcinelor domestice și sălbatice, cu evoluție rapidă și mortalitate de până la sută la sută pentru porcii care se îmbolnăvesc. Din fericire, virusul nu se transmite la om, însă pagubele economice sunt imense. Deocamdată nu există vaccin și nici tratament pentru această boală. La nivel național, au fost deja sacrificați peste 120.000 de porci.


Viorica MAIER

One Comment

  1. TomaNC says:

    Deci am inteles ca se imbolnavesc porcii si mor. Cine mananca carne de porc bolnav nu are nimic.
    Ca sa nu moara porcii, trebuie impuscati toti cei sanatosi si carnea lor arsa sau ingropata.
    Eu ma intreb: suntem normali la cap, sau „a trebuit sa moara porci ca sa ….”
    Sau ne confruntam cu o noua „directiva” externa dupa modelul gripa aviara si vaca nebuna? Oare exista si un numar de porci care trebuie sa dispara ca sa faca loc importurilor, sau avem tema de casa sa devenim toti vegetarieni cu import pesticidat din Turcia?

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*