Călători în Ţara Vinului”, prima expoziție online, bilingvă, a Centrului Județean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale „Cindrelul – Junii” Sibiu, poate fi vizualizată pe website-ul oficial al instituției Expoziția mizează pe multitudinea căilor de comunicare, aducând în prim-plan texte, fotografii şi imagini video, ilustrative pentru vasta influenţă pe care viti-vinicultura a avut-o în zona etnografică Valea Târnavelor.
Odinioară vii întinse acopereau dealurile din Valea Târnavelor, viticultura fiind cea mai bănoasă îndeletnicire. Profilul viti-vinicol a dat vechiul nume al zonei, aceasta fiind denumită Weinland / Ţara Vinului în hărţile lui Johannes Honterus, xilogravura lui Sebastian Münster şi harta lui Vicenzo Coronelli, din secolele XVI-XVIII. Se cultivau soiurile Fetească Albă, Fetească Regală, Riesling Italian, Neuburger, Sauvignon Blanc, Chardonnay şi Muscat Ottonel, calitatea vinurilor de aici fiind recunoscută în toată Transilvania.
Despre cultivarea viței de vie
Cultivarea pe scară largă a viţei de vie şi-a pus amprenta pe civilizaţia şi cultura de pe Valea Târnavelor, iar expoziţia o documentează în arealul sibian al acestei zone etnografice, pornind de la modul în care via se lucra tradiţional, reliefând apariţia celor două simboluri pe casele şi stemele localităţilor din zonă şi documentând recurenţa lor în cultura tradiţională – în folclorul obiceiurilor (de peste an sau legate de viaţa omului), pe piesele de port popular sau obiecte de uz casnic, lucrate manual, în literatura populară – precum şi în mediul religios, în biserici ortodoxe şi evanghelice. În premieră sunt, astfel, aduse împreună elemente care certifică vasta influenţă pe care viti-vinicultura a avut-o în acest areal.
Expoziție bilingvă
Cele mai multe materiale etnografice prezentate au fost documentate de echipa de cercetare a proiectului „Călători în Ţara Vinului” în intervalul iunie – octombrie 2016, iar pentru completarea informaţiei şi asigurarea unui cadru general cât mai sugestiv s-au utilizat şi documentări din Arhiva instituţiei, realizate în anii 2009-2015. Pentru a asigura accesul la informație pentru cercetători și iubitori ai culturii tradiționale din străinătate, expoziția a fost concepută bilingv, în română și engleză.
Expoziția online face parte din proiectul cultural „Călători în Ţara Vinului”, inițiat de Centrul Județean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale „Cindrelul – Junii” Sibiu, finanțat de Consiliul Județean Sibiu și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.