Performanța Sibiului nu mai încape în Sala Transilvania

Sala Transilvania a devenit neîncăpătoare pentru suporterii sibieni. Cu toate că este una dintre cele mai moderne din țară, polivalenta tinde să nu mai facă față marilor evenimente sportive, din punct de vedere al capacității.

Cele peste 3.000 de locuri sunt prea puține pentru afluxul suporterilor la partidele echipei de baschet CSU Sibiu, calificată în semifinalele Campionatului Național. Suporterii cer acum o sală nouă sau măcar extinderea capacității sălii. Necesitatea unei săli noi sau mărită s-a văzut cel mai bine la meciurile de baschet, fie că au fost în semifinalele Campionatului Național de Baschet, Cupa României – Final 8, fie All Star Game, ultimele competiții găzduite în acest an de Sala Transilvania. Dacă mai punem la socoteală și cele trei meciuri de Cupa Davis ale naționalei României de tenis, ajungem la idea că Sala Transilvania trebuie redimensionată. CSU are șanse reale să se califice în cupele europene, iar în acest caz interesul suporterilor va fi și mai mare. Să mai adăugăm că doar suporterii echipei de volei campioană națională Alba Blaj au umplut Sala Transilvania la meciurile din Liga Campionilor. Toate aceste lucruri ar trebui să dea de gândit Consiliului Județean, proprietarul Sălii Transilvaniei, dar și Primăriei. Deocamdată, nici președintele Consiliului Județean, Daniela Cîmpean, nici primarul Astrid Fodor nu au anunțat planuri privind construcția unei noi săli sau extinderea actualei Săli Transilvania.

Rectorul dorește o sală cu 7.000 de locuri

Rectorul Universității „Lucian Blaga“ din Sibiu, prof.univ.dr.ing. Ioan Bondrea, a declarat, miercuri, în cadrul unei conferințe de presă, că suporterii sibieni merită o sală de două ori mai mare. „Performanța realizată de clubul universitar este una deosebită. Fanii baschetului sibian sunt aproape de echipă, iar noi facem toate eforturile pentru ca echipa să aibă performanțe. Chiar la începutul sezonului am avut mai multe discuții cu reprezentanții companiilor din Sibiu pentru a investi la echipa sibiană. Suporterii merită aprecierea, dacă avem în vedere atmosfera creată în sală la meciuri“, a comentat Bondrea. În opinia acestuia, ideea un parteneriat public-privat între mediul de afaceri și autoritățile locale și județene poate fi binevenită. „Este nevoie de o sală mai mare. Nu trebuie o sală de 10.000 de locuri cum are Clujul, dar una spre șase-șapte mii de locuri. Este nevoie să atragem la Sibiu competiții de nivel european și internațional. Acest lucru ar duce, în final, la atragerea de turiști care participă la astfel de competiții“, este de părere rectorul ULBS, unul dintre cei mai apropiați suporteri ai echipei sibiene.

Nicolae Nan: „Ne trebuie o sală de 5.000 de locuri“

Construcția sălii de sport Transilvania a fost unul dintre principalele obiective ale fostului președinte al Consiliului Județean Sibiu, Nicolae Nan. Practic, sala s-a construit în timpul mandatului său, 1996 – 2000. „A fost unul dintre obiectivele mele încă din 1991. Inițial, am vrut ca Sala Transilvania să aibă 5.000 de locuri, însă fondurile insuficiente din anii ’90 ne-au determinat să reducem capacitatea sălii la 3.000 de locuri. Totodată, a trebuit să facem demersuri importante pentru a lua terenul de la Armată. De asemenea, în acea perioadă am avut în vedere derularea și altor investiții necesare județului, Sala Thalia și noul sediu al Consiliului Județean (actualul corp B al Bibliotecii Județene ASTRA – n.red.), care necesitau sume mari“, a declarat Nan, pentru Mesagerul de Sibiu. Acesta adaugă că Sibiul merită o sală de 5.000 de locuri, având în vedere că populația Sibiului se ridică la aproximativ 130.000 de locuitori. „Într-adevăr, Sala Transilvania este arhiplină, în ultimul timp, la meciurile echipei de baschet, însă sunt și perioade, în fapt, alte evenimente, unde numărul spectatorilor este mai mic. Sibiul merită o sală de 5.000 de locuri maxim. Totuși, sunt părere că actuala sală este binevenită, iar o creștere a capacității ar însemna cheltuirea câtorva milioane de euro“, susține fostul președinte al Legislativului Județean.

Cu primarul la antrenament

Echipa de baschet CSU Sibiu a ajuns în semifinalele Ligii Naționale, după ce a învins echipa din Târgu Mureș, vicecampioană națională. Primarul Astrid Fodor a dorit să felicite personal întreaga echipă pentru acest rezultat și i-a vizitat la un antrenament care a avut loc vineri, 28 aprilie. „CSU Sibiu și-a arătat capacitatea de a face performanță, dar și un spectacol care​ ​însuflețește​ ​tribunele. Vă mulțumesc că m-ați primit în mijlocul vostru la acest antrenament. Am fost impresionată de atmosfera plăcută prin care ați arătat că sunteți nu numai o echipă profesionistă, ci o adevărată familie, care muncește din greu pentru a atinge obiectivul propus, dar se și distrează împreună. Vă felicit pentru reușita de a ajunge în semifinale și vă doresc mult succes în turul următor al Ligii. Primăria va continua să vă fie alături pentru ca voi să aveți condițiile pe care le meritați și de care aveți nevoie pentru a performa“, le-a promis Fodor.

Susținere. Prin cârpeli

Consiliul Județean Sibiu felicită echipa CSU pentru reușitele din play-off-ul Campionatului Național de Baschet la Sibiu și „se bucură că face posibilă găzduirea meciurilor la Sibiu“, se arată într-un răspuns al instituției la solicitarea Mesagerului de Sibiu. Pentru bugetul anului 2017, Consiliul Județean a prevăzut 2.781 mii lei pentru lucrările care asigură funcționarea Sălii Transilvania conform cerințelor de securitate la incendiu: construcții, amenajări, instalații auxiliare. Fără acestea, sala nu ar avea drept de funcționare. În plus, în agenda sportivă a județului, aproape un sfert din bugetul total merge spre susținerea participării CSU în competițiile organizate de Federația Română de Baschet, inclusiv echipa de juniori. „Fără autorizare ISU, Sala Transilvania ar fi ajuns în situația altor săli din Sibiu care au fost nevoite să își suspende activitatea. Deși alocările bugetare de la guvern pentru capitolul dezvoltare s-au redus în acest an, Consiliul Județean Sibiu a făcut din funcționarea Sălii Transilvania o prioritate, tocmai pentru că Sibiul și sportivii săi merită o sală polivalentă care să găzduiască evenimente care ne fac cinste așa cum este și play-off-ul Campionatului Național de Baschet. Pe agenda sportivă recent aprobată de Consiliul Județean Sibiu, 23% din buget a fost alocat Clubului Sportiv Universitar Sibiu pentru participarea la competiții. Mă voi asigura că facem tot ce ține de noi ca sportivii să aibă și pe mai departe susținerea pe care o merită din plin“, promite Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean.

Emoții în tribune

O inițiativă a cabinetului președintelui Consiliului Județean sprijinită de CSU a fost acordarea a zece locuri gratuite la fiecare meci pentru copii din centrele de plasament din Județul Sibiu. Drept urmare, 50 de copii de la centrele din Agârbiciu, Orlat și Sibiu au participat în ultima lună la meciurile din play-off. „Am fost alături de echipa CSU la meciurile din acest play-off împreună cu copii din centrele de plasament care asistau pentru prima oară la un meci de baschet“, a mărturisit Cîmpean. Entuziasmul micuților i-a determinat pe decidenți să se gândească la o măsură permanentă prin care să se asigure accesul persoanelor vulnerabile la evenimentele importante ale județului în domeniul sportiv și cultural, în sprijinul integrării în comunitate.

 

Comentariile suporterilor sibienilor pe pagina de Facebook a Primăriei Sibiu

George Rigo: „Să îi dea Dumnezeu sănătate dacă chiar se implică pentru ca CSU să aibă condițiile necesare pentru performanță.“ (30 aprilie la 18:08)

Dan Dan: „Gargară de politician, când nu o să ne mai antrenăm prin parc pentru că se vând carpe la Transilvania să vină cu asemena declarații.“ (30 aprilie la 19:08)

Sibiu – Pagina oficială a orașului: „Baschet Club CSU Sibiu este o club universitar finanțat de Ministerul Educației. Sala Transilvania aparține Consiliului Județean Sibiu și deci Primăria Sibiu nu poate face lucrări de reparații sau modernizare. În schimb, Primăria Sibiu are posibilitatea să finanțeze activitatea sportivă a CSU Sibiu, adică participarea în competiții și organizarea de evenimente. Facem acest lucru prin Agenda Sport, prin care în fiecare an am sprijinit echipa cu sume importante. În 2017 Primăria Sibiu îi susține pe cei de la Asociația Baschet Club Sibiu cu o sumă de 940.000 lei.“ (1 mai la 12:02)

Tatu Dan: „A zis ceva de o sală nouă sau a venit pentru imagine“ (30 aprilie la 22:05)

Valentin Mirea: „Nu se implică, a început campania electorală. Încearcă să își facă imagine pe seama performanțelor echipei de baschet. Până acum, nu am auzit nimic din partea d-nei primar. Ar trebui o sală nouă sau reparații generale pentru sala Transilvania, vara nu merge aerul condiționat, iarna e frig ca în peșteră. La fel va fi și de acum încolo. Rușine doamnă, mai bine stați acasă, știm că nu vă pasă!“ (30 aprilie la 23:10)

Valentin Mirea: „E lăudabil efortul de a ajuta cu această sumă de bani, dar dacă CSU va juca în Cupele Europene anul viitor, va trebui să mergem la Mureș sau Cluj, pentru că această sală nu cred că va fi omologată. Echipa se antrenează pe la Șura Mică și Cisnădie în timpul săptămânii pentru că în Sala Transilvania se țin târguri de nunți, haine, brânză etc. E penibil că unul din obiectivele principale ale orașului, care se află și în Centru, să aparțină de Consiliul Local. E ușor de găsit scuze pentru orice. De ce nu poate construi Primăria o sală polivalentă cu fonduri europene? La Cluj s-au construit o sală polivalentă și un stadion de la zero pe fonduri europene, noi de ce nu putem? Sau tot Consiliul Județean e de vină, acest baubau al tuturor relelor? (1 mai la 17:42)

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*