Pentru prima dată în România, Teatrul „Gong” dezvoltă un spectacol care aduce în prim plan limbajul semnelor

De Ziua Mondială a Teatrului, Teatrul pentru Copii și Tineret „Gong” Sibiu prezintă marți, 27 martie, de la ora 18.00, premiera spectacolului „Visând Glasuri”, după un concept de Nicoleta Lefter.

„Ziua Mondială a Teatrului va fi marcată în acest an la Sibiu printr-o dublă premieră. Pentru prima dată la noi în țară, dezvoltăm un spectacol care aduce în prim plan limbajul semnelor. Tot pentru prima dată, distribuim doi copii cu deficiențe de auz într-un spectacol profesionist de teatru. Pentru noi, munca la acest spectacol a fost o revelație și un angajament ferm pentru incluziune socială și un pas firesc spre normalitate. Țin să mulțumesc pe această cale profesoarelor de la Centrul Școlar de Educație Incluzivă nr. 2”, a anunțat managerul Adrian Tibu.

Spectacolul de la Sibiu are o durată de aproximativ 35 de minute și este recomandat celor cu vârsta peste 9 ani. Accesul publicului la acest eveniment se face pe baza biletelor puse în vânzare la sediul teatrului și online pe teatrulgong.ro sau myticket.ro, la prețul de 9 lei.  „Visând Glasuri” va mai fi prezentat, de asemenea, în avanpremieră, luni, 26 martie, de la ora tot 18.00.

În lumea surzilor

„Visând Glasuri” este o călătorie senzorială în lumea surzilor, un performance ce explorează bogăția și plasticitatea semnelor într-o montare emoționantă ce vorbește despre oamenii din jurul nostru pe care îi cunoaștem prea puțin, despre vise și frici, într-un limbaj accesibil atât celor mici, cât și celor cu deficiențe de auz. Producția Teatrului „Gong” din Sibiu îi aduce pe scenă pe Raluca Maria Șerbu și Emanuel Furdui, elevi la Centrul Școlar de Educație Incluzivă nr. 2 din Sibiu, alături de actorii Claudia Stühler, Claudiu Urse, Nicoleta Lefter și Paul Bondane. Pornind de la texte semnate de Ted Hughes și Lavinia Braniște, universul construit de Nicoleta Lefter este unul puternic vizual și poetic. Imaginarul acestui performance se articulează, totodată, prin forța animațiilor create de Paul Mureșan și prin muzica lui Claudiu Urse. „Lucrând la spectacol am realizat că limbajul semnelor este cel mai autentic și profund limbaj. Este emoționant să vezi sub ochii tăi cum se poate defini un om printr-un singur semn. Semnul pe care fiecare îl purtăm cu noi zi de zi și pe care nu îl conștientizăm”, a declarat Nicoleta Lefter, în timpul repetițiilor.

 

1962 este anul în care s-a sărbătorit prima oară Ziua Mondială a Teatrului


 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*