Pensiile “nesimțite”, rediscutate în Parlament

Senatorii şi deputaţii vor discuta săptămâna viitoare, cel mai probabil marţi, legea privind pensiile speciale ale parlamentarilor, după reexaminarea solicitată de preşedinte.

Până atunci, parlamentarii vor trebui să lucreze în comisiile speciale pentru a reexamina legea pensiilor parlamentarilor, însă nu a fost stabilit un calendar clar până în acest moment.

Preşedintele Klaus Iohannis a retrimis în 10 iulie Legislativului pentru reexaminare prevederea din Statutului deputaţilor şi senatorilor referitoare la acordarea unei „indemnizaţii pentru limita de vârstă” actualilor şi foştilor parlamentari. Similitudinea între parlamentari şi magistraţi, invocată de legiuitor, „este forţată, întrucât aceştia din urmă constituie un corp de profesionişti, iar drepturile lor speciale decurg din contributivitatea pe parcursul întregii cariere”, motivează Preşedinţia, adăugând : „Această raţiune nu poate subzista în cazul parlamentarilor care, în virtutea mandatului reprezentativ, au o relaţie cu alegătorii pe care, în mod liber şi acceptând rigorile demnităţii publice, aleg să îi reprezinte”, se arată în motivarea cererii de reexaminare.

Legislativul a aprobat, în iunie, cu 303 voturi „pentru”, 124 voturi „împotrivă” şi două abţineri, proiectul privind pensiile speciale pentru parlamentari.

Proiectul prevedea că parlamentarii beneficiază de pensii speciale, care ar putea ajunge la peste 4.000 de lei pentru un ales cu trei mandate.

Potrivit proiectului, deputaţii şi senatorii vor avea dreptul după exercitarea mandatului, la cerere, la împlinirea vârstei standard, la o indemnizaţie lunară pentru activitatea de parlamentar, aceasta urmând să fie în funcţie de numărul de mandate.

Cei care au avut condamnări penale sunt excluşi de la această indemnizaţie.

Pe lista celor care au susţinut proiectul se numătă și câțiva parlamentari clujeni Radu Zlati, deputaţii PSD Aurelia Cristea şi Cornel Itu, precum şi deputatul PMP Adrian Gurzău. Pe lista semnatarilor apare, de asemenea şi senatorul social democrat Alexandru Cordoş și deputatul UDMR Mate Andras. Ceilalţi parlamentari nu au semnat lista, dovadă că se poate ca nu chiar toţi aleşii să alerge doar după privilegii.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura