Pe urmele dacilor

Cetatea dacică de la Tilișca se află în atenția istoricilor sibieni, care și-au propus să protejeze și să promoveze mai mult acest monument.

Proiectul cultural „Educație pentru patrimoniu. Măsuri de revitalizare și protejare a cetății dacice de la Tilișca“ a fost realizat la iniţiativa Asociaţiei Cetatea Dacică Tilişca, sprijinit şi cofinanţat de Consiliul Judeţean Sibiu prin agenda culturală 2020, în parteneriat cu Muzeul Naţional Brukenthal, Primăria comunei Tilişca şi Primăria oraşului Sălişte.

Proiect de succes

 

Proiectul a fost realizat de un colectiv format din: dr. Gheorghe Vasile Natea, Christian Kaiser, dr. Maria Raluca Teodorescu, Adrian Georgescu, dr. Vasile Palaghie, Mihail Chideșa, Florentin Perianu.

 

 

„Proiectul s-a desfăşurat în perioada 8 iulie – 30 octombrie şi s-a bucurat de un real succes. El a avut drept scop constituirea unui set de măsuri în vederea protejării și revitalizării cetății dacice de la Tilișca, monument istoric de categorie A din județul Sibiu. În cadrul proiectului au avut loc o serie de activități încadrabile în patru arii tematice conform ghidului Consiliului Județean, astfel: a fost organizată o cercetare arheologică în vederea îmbogățirii cunoștințelor despre civilizația dacică din Transilvania în perioada secolelor II î.Hr. – I d.Hr., a fost efectuată o campanie de igienizare a spațiului cetății dacice Tilișca și montarea unui sistem de colectare selectivă a deșeurilor, au fost organizate două tabere de arheologie și conservarea și valorificarea patrimoniului istoric, au fost tipărite cataloage trilingve şi pliante trilingve (română, germană, engleză) de promovare a cetății dacice de la Tilișca, a fost organizată o expoziţie permanentă compusă din cinci panouri format A1, în perimetrul cetății dacice Tilișca, au fost organizate activităţi educative şi de conştientizare a localnicilor despre importanţa cetăţii“, menționează dr. Gheorghe Vasile Natea și Christian Kaiser, în numele echipei de proiect.

Mizând pe sprijinul Consiliului Judeţean Sibiu şi al celorlalţi parteneri implicaţi, coordonatorii proiectului intenţionează să continue acest demers ştiinţific şi educaţional şi în anii următori. (D.M.)

 

 

One Comment

  1. Ghiolbanis cu FDRG studiaza doar casele nemtesti, cine a fost primar etc pe banii nostri, dar nu am vazut nici-un studiu despre primarii Romani, de la Rasinari, Poplaca, Saliste si chiar din Sibiu dupa 1918

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*