Pe 14 octombrie, începe „Maratonul muzical“ la Filarmonicii de Stat

„Maratonul muzical“ se intitulează noua stagiune a Filarmonicii de Stat Sibiu. Din 14 octombrie, ne așteaptă încă o probă de rezistență, cu peste 70 de concerte simfonice și camerale pe durata a aproximativ 40 de săptămâni.

Alături de Filarmonica de Stat din Sibiu, peste 100 de muzicieni din România și din străinătate vor prezenta publicului creații din repertoriul simfonic și cameral universal. Printre artiștii invitați, pe care-i veți întâlni pe „traseu“ în „Maratonul muzical“, vi-i dezvăluim pe Michael Barenboim, Adela Liculescu, Valentin Șerban, Sorin Petrescu, Doru Roman, Matei Varga, Lapo Vannucci, Luca Torrigiani.

Pentru primul „fluier“ al noii stagiuni, programat joi, 14 octombrie, de la ora 19.00, la Sala Thalia, artiștii s-au „antrenat“ cu lucrări din Wolfgang Amadeus Mozart – Concertul nr. 25 în Do major pentru pian și orchestră, respectiv Ludwig van Beethoven – Simfonia nr. 6 în Fa major op. 68 „Pastorala“. Alături de Orchestra Simfonică a Filarmonicii de Stat Sibiu, îl vom avea pe solistul Cristian Sandrin (pian), iar la pupitru se va afla dirijorul Steffen Buecher.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Calendar

 

În fiecare lună, cursa noastră de anduranță atinge câte o bornă semnificativă. Astfel, vom sărbători împreună: Brave New Music, Ziua Națională a României, Crăciunul și Anul Nou, Ziua Culturii Naționale, Carnavalul Filarmonicii, „O floare pentru Thalia“, Paștele ortodox și cel catolic, Ziua Europei, Ziua Internațională a Copilului, Zilele Muzicale Româno-Americane, Festivalul-concurs „Carl Filtsch“, Brukenthal Unplugged, „Concerte pe Acoperiș“ și Sibiu Opera Festival.

Steffen Bücher, Gabor Horvath, Cem Mansur, Nil Venditti, Alessandro Crudele, Ciprian Marinescu, Horia Andreescu, Cristian Mandeal, Cristian Lupeș, Tiberiu Soare și alți dirijori de talie internațională își vor preda ștafeta, celebrând aniversarea unora dintre cei mai importanți creatori ai tuturor timpurilor: Ludwig van Beethoven, Giovanni Bottesini, Serghei Prokofiev sau Cesar Franck.

Concertele și evenimentele dedicate celor mici își vor avea locul de cinste în programul stagiunii sibiene. De pildă, pentru luna decembrie, în cadrul evenimentelor prilejuite de Ziua Minorităților Naționale din România, muzicienii proiectului „Graiu Project” au pregătit un workshop pentru copii și adolescenți cu multe „surprize ritmice”.

 

Primă audiție absolută

 

Creația contemporană ocupă un loc important în „Maratonul muzical“. Vom avea onoarea de a interpreta în primă audiție absolută, chiar în prima parte a stagiunii, Concertul pentru chitară și orchestră de Dan Dediu, unul dintre cei mai apreciați compozitori români ai momentului, în interpretarea chitaristului Pablo Marquez – un pionier al celor mai îndrăznețe repertorii de secol XX – XXI.

 

Profesioniști în devenire

 

Susținerea și încurajarea talentelor emergente este o constantă a activității noastre: pe 16 decembrie, câștigătoarea Festivalului și Concursului de Interpretare Pianistică „Carl Filtsch“, ediția a 25-a, Izabela Voropciuc, va susține un recital de pian pe scena Sălii Thalia. De asemenea, soprana Virineia Pîrnău – câștigătoarea Galei-Concurs din cadrul Sibiu Opera Festival, ediția a 20-a – va încânta publicul la tradiționalul Concert de Crăciun alături de Orchestra Filarmonicii, sub bagheta tânărului dirijor Cristian Spătaru.

 

Desfășurare de forțe

 

Maratonul înseamnă un test de rezistență chiar și pentru cei mai motivați și determinați performeri. După un an pandemic în care am organizat 244 de evenimente, au urmat stagiunea 2020/2021 și stagiunea estivală – o cursă cu obstacole pe care muzicienii și echipa de organizare a Filarmonicii au încheiat-o pe podium. Ne dorim în continuare să îi facem pe sibieni mândri de noi. Prin „maratonul“ nostru în țară și peste hotare, vom fi mesagerii culturali ai Sibiului. Orchestra Filarmonicii de Stat din Sibiu este invitată și în noua stagiune să susțină concerte în orașe precum Deva, Blaj, Brașov, Sfântu Gheorghe sau Făgăraș, dar și în străinătate, pregătind turnee în nordul Europei, Marea Britanie, Franța și Germania.

 

Este important să știți!

 

Biletele pentru concertul de deschidere a noii stagiuni sunt disponibile la Casa de bilete a Filarmonicii de Stat Sibiu și online pe www.iabilet.ro, la prețul de 60 lei – pentru locurile din sală, respectiv 80 lei – pentru locuri la lojă. Pentru elevi, studenți și pensionari, tariful este redus cu 50%.

În conformitate cu restricțiile sanitare în vigoare, accesul este permis doar pe baza certificatului verde COVID, pentru persoanele vaccinate sau trecute prin boală, în limita a 50% din locurile disponibile. Mai multe detalii despre condițiile de acces, rezervări și bilete puteți afla pe www.filarmonicasibiu.ro sau la telefon 0735 566 486.

 

Cristian Sandrin

Având un repertoriu larg și divers, reputația internațională a tânărului pianist Cristian Sandrin crește cu fiecare apariție prin recitaluri de pian solo, muzică de cameră sau concerte cu orchestra.

În septembrie 2017, Cristian a avut recitalul de debut la Wigmore Hall, în trecut oferind concerte pe alte scene londoneze, cum ar fi St-Martin-in-the-Fields, St. James Piccadily, Templul Masonic din Londra și Queen Elisabeth Hall. Între 2018 și 2020, Cristian a fost invitat să ofere recitaluri și concerte cu orchestra în turneul de concerte în toate colțurile insulelor britanice, în cadrul programului artistic oferit de Countess of Munster Recital Scheme. Printre alte scene importante europene se numară Salle Cortot din Paris, Teatrul La Fenice din Veneția, Palazzo Montepulciano din Italia, Leipzig Hochschule, Salla Manuel de Falla din Madrid, Sala Filarmonicii din Sofia și nu în ultimul rând pe scena prestigiosului Ateneu Român. Recent, Cristian a fost invitat să participe la Festivalul Internațional de Pian din Naarden, Olanda, festivalul Eifel Musicale din Germania și Festivalul KamerArt din România. În iunie 2021, Cristian a debutat ca solist cu Filarmonica “George Enescu”.

Crescut într-o familie cu tradiție muzicală – tatăl său fiind pianistul și profesorul Sandu Sandrin, Cristian Sandrin începe studiul pianului cu Marina Dragomirescu și mai târziu cu Cristian Dumitrescu, absolvind Colegiul Național de Arte „Dinu Lipatti” din București. Mai târziu, în Marea Britanie, Cristian absolvă Royal Academy of Music cu First Class Honours, finalizând studiile cu Advanced Diploma la prestigioasa instituție britanică, la clasele profesorilor Diana Ketler și Christopher Elton. Studiile sale au fost susținute de fundațiile ABRSM, Help Musicians UK, Hattori Foundation, Tillett Trust, The Countess of Munster Musical Trust, Harold Craxton Memorial Fund și John S. Cohen Foundation. În 2017, Cristian a primit o bursă fellowship de la Philharmonia Orchestra.

Cristian Sandrin concertează frecvent în România, în postură solistică împreună cu Filarmonica „Mihail Jora” din Bacău, Filarmonica de Stat din Sibiu, Filarmonica din Râmnicu-Vâlcea, Târgu Jiu, Oxford Simfonia și Orchestra Simfonică București, colaborând cu dirijori precum Ovidiu Bălan, Florin Totan, Constantin Adrian Grigore și Marc Cikes. În timpul studiilor, Cristian a dirijat de la pian numeroase concerte de Mozart, în iunie 2017 debutând cu propriul ansamblu cameral, Piano Festival Chamber Ensemble, la Royal Academy of Music, interpretând Concertul nr. 27 în Si bemol K595. Muzica de cameră ocupă un loc foarte important în cariera tânărului pianist, recent lansăndu-și propriul ansamblu cameral, Æon Ensemble, fiind în trecut bursier al Festivalului SoNoRo în repetate rânduri, colaborând de-a lungul anilor cu Andrei Ioniță, Lydia Hillerudh, Margarita și Kristine Balanas, Răzvan Popovici, Răzvan Suma, Diana Ketler, Marisol Lee, Moriarty Winds Ensemble și cvartetul Fitzroy.

Numeroase premii naționale și internaționale figurează în palmaresul tânărului pianist, printre care premiul I la Concorso Internazionale „Citta di Oleggio” (2019), Windsor International Piano Competition (2018), Sheepdrove Intercollegiate Piano Competition (2018), Pianoforte e Orchestra de la San Daniele Piano Meeting (2011), premiul I la Concursul Internațional Yourii Boukoff de la Sofia (2009), premiul I la Concursul ProPiano (2011), premiul II la concursul organizat de Automobil Club de France (2010) și premiul I la Olimpiadele Naționale de Interpretare Muzicală(2005-2011). Semifinalist al Concursului Vendome Prize din cadrul Festivalului de la Verbier și semifinalist al Concursului de la Montreal, Cristian va participa la Concursul Chopin de la Varșovia în 2021.

În prezent, Cristian Sandrin pregătește lansarea CD-ului său de debut cu piese de pian compuse de George Enescu, Maurice Ravel și Cyril Scott. Pe timpul pandemiei, Cristian a înregistrat numeroase recitaluri virtuale în colaborare cu Oxford and Cambridge Club, Imogen Cooper Music Trust și Institutul Cultural Român de la Londra și New York.

 

Steffen Bücher

 

Steffen Bücher a moștenit talentul muzical din familie; bunicii lui au fost pianiști de renume, un cuplu cunoscut prin activitatea concertistică în public și la radiodifuziune.

Steffen Bücher a luat lecții de pian încă de la frageda vârstă de 5 ani. În 1987 a fost laureat la concursul „Tineretul face muzica“. Au urmat apoi premiul la „Promovarea talentelor“ din orașul Lemberg, selectarea înregistrărilor sale de către postul de televiziune MDR cu „Weihnachtsoratorium“ de J.-S. Bach la Halle (1996), numeroase alte premii și burse.

A absolvit studii de pian, canto și dirijorale. Pe lângă educația în domeniul artistic, are studii pedagogice, fiind calificat să predea ca profesor de muzică și sport.

Cariera artistică i-a fost completată cu studii și cursuri de master cu Sir Colin Davis, Thomaskantor Georg Cristoph Biller (Leipzig), Peter Feuchtwanger (London), Konrad și Rudolf Meister (Hannover/Mannheim), Oskar Milani (Nürnberg) și alții.

După ani de concerte solo și ca dirijor cu diferite orchestre în Germania și în străinătate, debutează în cadrul operei în anul 2002. Steffen Bücher demonstrează astfel o versatilitate muzicală, calitate dovedită și prin faptul că ocupa posturi de conducere în diverse instituții culturale.

În prezent, este colaborator tehnic pe post de cadru de conducere în Ministerul Culturii din landul Hessen. El este și membru în diverse comitete și jurii ale unor concursuri artistice.

Steffen Bücher urmează să-și susțină doctoratul în acest an la Facultatea din Heidelberg.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*