Pasiunea sibienilor pentru zbor prinde aripi

Tot mai mulți sibieni sunt interesați în ultima perioadă de cursurile pentru obținerea licenței de pilot, pilot de avion ultraușor și parașutism. Această licență poate constitui fundamentul unei viitoare cariere profesionale în aviaţie. Ca în fiecare an Aeroclubul Teritorial Sibiu  ”Hermann Oberth” organizează astfel de cursuri, care sunt subvenționate pentru tineri cu vârste cuprinse între 15 și 23 de ani neîmpliniți.

În acest an, Aeroclubul Teritorial Sibiu  ”Hermann Oberth” va organiza cursuri teoretice şi practice pentru obţinerea licenţelor de paraşutist, pilot avion ultrauşor şi pilot avion PPL(A). Startul înscrierilor pentru cursurile subvenționate a fost dat chiar astăzi, iar doritorii se pot înscrie până în data de 6 februarie. Înscrierile pentru paraşutism, planorism şi avion ultrauşor se vor efectua exclusiv online prin intermediul unei aplicaţii, http://aeroclubulromaniei.ro/articol/inscrie-te-acum, iar cursurile încep în luna februarie. Pentru cursurile contra cost sunt organizate pe tot parcursul anului.

Interes ridicat

Reprezentanții Aeroclubului Teritorial Sibiu ”Hermann Oberth” spun că, încă dinainte de a se da startul înscrierilor, numeroși sibieni i-au contactat telefonic pentru a se interesa de condițiile de înscriere. Interesul tinerilor pentru aceste cursuri a fost la fel de ridicat și anul trecut.  ”În 2021 am avut la Sibiu 68 de elevi înscrişi pentru obţinerea licenţei de pilot avioane ultrauşoare. Dintre aceștia, 45 au participat la examenul teoretic de finalizare a cursului teoretic. 25 au promovat examenul şi au efectuat partea practică. Dintre aceștia, 8 elevi au brevetat în 2021, iar doi au efectuat jumătate din program și urmează ca în 2022 să finalizeze programul. Suplimentar, doi elevi au obţinut licenţa contra cost. La cursurile de parașutism am avut cam tot atâția tineri înscriși.”, explică Adrian Sociu, pilot instructor și Comandant al Aeroclubului Teritorial Sibiu ”Hermann Oberth”.

Gratuit pentru tineri

Pentru candidaţii cu vârstele cuprinse între 15 ani împliniţi şi 23 de ani neîmpliniţi, Aeroclubul oferă posibilitatea efectuării gratuite a cursurilor pentru disciplinele paraşutism, şi avion ultrauşor, în limita locurilor disponibile. Criteriul pentru ocuparea locurilor subvenţionate va fi constituit din notele obţinute la examenul de absolvire a modulului teoretic al cursurilor.  Modulul teoretic al cursului poate fi început la vârsta de 15 ani, iar cel practic în zbor/salt, la minim 16 ani împliniţi.

Pentru obţinerea licenţei de pilot de avion (PPL(A)) cursurile sunt doar contra cost.

Cursurile sunt structurate în două module de pregătire, cel teoretic care va avea loc online în perioada februarie – aprilie şi cel practic (de zbor/salt cu paraşuta) care va începe în luna mai.

 

Înscrierea și desfășurarea cursurilor

Pentru fiecare cursant va fi întocmit un dosar personal care va fi completat în etape.

Înainte de începerea cursurilor candidaţii trebuie să depună cererea de înscriere completată în conformitate cu manualele specifice pentru fiecare disciplină. De asemenea, ei vor trebui să depună cererea de legitimare, fişa de înscriere, o copie a documentului de identitate şi să achite taxa de legitimare la Aeroclubul României în valoare de 15 euro. Candidaţii minori vor trebui să depună şi consimţământul notarial al părintelui sau al tutorelui legal. O copie a documentului de identitate este şi ea necesară. În plus, candidaţii pentru disciplina paraşutism vor trebui să depună o adeverinţă de la medicul de familie care atestă că sunt apţi pentru a desfăşura activităţi de pregătire fizică şi pot susţine examenul pentru testarea aptitudinilor fizice.

Pe perioada desfăşurării modulului teoretic al cursului, dosarele vor fi completate cu certificatele de aptitudine medicală obţinute în conformitate cu cerinţele reglementărilor în vigoare.

După examenul de finalizare a cursurilor teoretice, cei declaraţi admişi, vor fi informaţi de către instructorii aeroclubului asupra modului în care se va desfăşura activitatea pe aerodrom.

Apoi, după finalizarea modului practic de pregătire – în zbor, salt cu paraşuta – va fi emis un certificat de absolvire şi cursantul va fi planificat în vederea susţinerii examinării pentru obţinerea licenţei cu autoritatea competentă.

Carieră de viitor

După obţinerea licenţei, cursanții au multe perspective. Această licență poate constitui fundamentul unei viitoare cariere profesionale în aviaţie, eventual chiar în cadrul Aeroclubului României, cea mai mare parte dintre instructorii de zbor ai organizaţiei provenind din rândrile foştilor cursanţi. De asemenea, tinerii care prezintă aptitudini vor fi selecţionaţi în loturile Aeroclubului României, unde îşi pot completa şi desăvârşi pregătirea, se vor antrena și vor participa la competiții și demonstrații aeronautice.

Pregătirea în cadrul loturilor judeţene se efectuează în etape, este direcţionată către obţinerea de performanţe în sporturile aeronautice şi este supusă unui proces continuu de selecţie în urma căruia tinerii pot ajunge să reprezinte România la competiţii interne şi internaţionale de profil.

Sportivii care prezintă aptitudini, participă regulat la pregătire şi obţin rezultate la concursuri vor fi selecţionaţi pentru acordarea de programe de pregătire subvenţionate în vederea obţinerii de licenţe şi calificări suplimentare (PPL(A), acrobaţie aeriană, etc.).

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura