În perioada 19 – 22 octombrie, a avut loc primul Forum al Curatorilor Uniunii Bibliotecilor, din cadrul programului de Cooperare dintre China și țările Europei Centrale și de Est, organizat de Biblioteca Publică din Hangzhou, China.
Inițiativa se înscrie într-o strategie culturală de amploare, care vizează relațiile între China și Europa. Astfel, Forumul se adresează deopotrivă bibliotecilor publice din China și celor din spațiul cultural est-european, contribuind la dezvoltarea relațiilor dintre aceste țări. Pornind de la conceptul de cooperare, Forumul Curatorilor Uniunii Bibliotecilor are ca scop principal crearea unui cadru care să permită comunicarea avansată între biblioteci și colectivele de bibliotecari, cunoașterea aprofundată a realităților biblioteconomice din arii geografice și culturale diferite și mobilitatea, încurajându-se astfel, dinamizarea unor segmente sociale și culturale, prin oferirea de servicii de bibliotecă îmbunătățite, modernizate tehnologic, potrivite atât la nivel global, cât și local.
Forumul a avut loc într-o zonă urbană pitorească, acolo unde se află sediul Bibliotecii Publice din Hangzhou. La acest eveniment important, au participat 160 de bibliotecari, reprezentând 62 de biblioteci, invitate fiind 16 țări din Europa Centrală și de Est (Albania, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Croația, Republica Cehă, Estonia, Ungaria, Latvia, Lituania, Macedonia, Muntenegru, Polonia, România, Serbia, Slovacia și Slovenia). La ceremonia de deschidere au vorbit personalități de marcă din spațiul chinez: Sun Yongrong, director general al Biroului Municipal de Cultură, Radio, TV, Film, Presă și Publicații din Hangzhou, Chen Weiqiang, membru în organele de conducere guvernamentale ale municipiului Hangzhou, Sun Bo, membru în Biroul de cooperare și schimburi internaționale, din cadrul Ministerului Culturii și Turismului din Republica Populară Chineză, Rao Quan, director general al Bibliotecii Naționale a Chinei, Ren Qun, membru al conducerii în Departamentul pentru Cultură din Provincia Zhejiang, Ying Hui, director general al Bibliotecii Publice din Hangzhou.
La cele patru mese rotunde organizate s-au discutat subiecte referitoare la rolul bibliotecilor publice în susținerea și promovarea obiectivelor dezvoltării durabile emise de ONU, promovarea lecturii la nivel național, protejarea patrimoniului cultural și rolul bibliotecarului în viitor. De asemenea, gazdele au oferit un tur al unor obiective turistice importante, care reflectă elementele tradiționale și moderne ale spațiului cultural chinez de ieri și de astăzi: Filiala Budistă a Bibliotecii Publice din Hangzhou, Templul Lingyin, Lacul din vest și Muzeul Național al Mătăsii.
Delegația României la această reuniune transnațională a bibliotecilor a fost alcătuită din patru membri, fiind condusă de dr. Silviu Borș, manager al Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu. Alături de acesta, au reprezentat bibliotecile publice din România Sorina Stanca, manager al Bibliotecii Județene „Octavian Goga” Cluj-Napoca, Lacrima Camelia Istrăuan, manager al Bibliotecii Județene Satu Mare și Ioan Pintea, manager al Bibliotecii Județene „George Coșbuc” Bistrița Năsăud. Aceștia au susținut prelegeri referitoare la: situația bibliotecilor din România și promovarea obiectivelor dezvoltării durabile emise de ONU (Sorina Stanca), promovarea lecturii prin intermediul bibliotecii (Lacrima Camelia Istrăuan), promovarea și protejarea patrimoniului cultural (Silviu Borș).
Cu acest prilej au fost dezbătute importanța cooperării tehnologice în cadrul rețelelor de biblioteci, accesul comun la resurse, colaborarea în ceea ce privește crearea unor baze bibliografice comune, implementarea unui schimb de literatură clasică și contemporană între China și țările Europei Centrale și de Est, organizarea unor vizite bilaterale ale bibliotecarilor din țările partenere și inițierea unor activități cu caracter multicultural, care să susțină dialogul real între culturi. A fost emisă o Declarație menită să reglementeze activitățile Uniunii, pornind de la principii bazate pe egalitate, beneficii mutuale, deschidere și incluziune (http://en.hzlib.net/geninf.htm).
În acest sens, va fi inițiată o platformă de comunicare și schimb interbibliotecar și cultural, respectându-se trăsăturile și principiile de funcționare ale fiecărei instituții participante. Pentru o mai bună sustenabilitate a proiectelor propuse, secretariatul Uniunii se află la Biblioteca Publică din Hangzhou, China. Fiecare țară participantă va deține președinția Uniunii, fiind responsabilă de organizarea forumului. Toate activitățile și evenimentele care pornesc de la principiile parteneriatului interbibliotecar vor fi promovate în presă și media, inclusiv în mediul online.
Întâlnirea reprezentanților Uniunii Bibliotecilor reprezintă o inițiativă comună pentru dezvoltarea cooperării între biblioteci la nivel internațional, ținându-se seama de importanța modernizării tehnologice continue și durabile, impuse de noile standarde educaționale și profesionale. În egală măsură, acest demers complex are menirea de crea un spațiu al similitudinilor și diversității culturale.
Silviu BORȘ
manager BJ ASTRA Sibiu