Studenții secției de Limba și Literatura Chineză – Limba și Literatura Engleză au început întâlnirile din cadrul celei de a doua ediții a programului ”Chinese Language Conversation Partner”, organizat de Secția de Limba Chineză din cadrul Departamentului de Studii Anglo-Americane și Germanistice de la Facultatea de Litere și Arte a ULBS în colaborare cu Secția de Limba Română a Beijing Foreign Studies University.
Programul susține dezvoltarea unui sistem de „language partner” – 语伴, prin facilitarea întâlnirii în mediul online a studenților români cu studenți nativi chinezi – care la rândul lor studiază limba română ca limbă străină.
Printre participanții chinezi de anul acesta se numără studenți care au participat și la prima ediție, din 2021. 鱼鮠 Yuwei, studentă în anul al III-lea la Secția de Limba Română de la Beijing Foreign Studies University a remarcat în limba română. „Trebuie să spun că este de mare ajutor! Prin workshop-ul de anul trecut, nu numai că mi-am îmbunătățit limba română, am mai făcut multe prietene foarte bune și amabile! Probabil deoarece învăț limba română ca specializare, iubesc mai mult România decât altcineva din China. România nu mai este o țară străină pentru mine, ci o țară prietenoasă și colorată. Din păcate, din cauza pandemiei, n-am vorbit niciodată cu români față în față. Așadar, acest workshop ne ajută să facem împreună progrese. Ambele părți vor primi un mare câștig”, spune studenta.
Programul își propune să dezvolte abilitățile de vorbire în limbile chineză și română, să sporească încrederea conversațională în limbi străine, să ofere feedback și strategii pentru a îmbunătății modul de studiere a limbii chineze/române, să promoveze schimbul cultural și înțelegerea și să creeze un spațiu sigur pentru studenți, în care aceștia să se simtă confortabil să discute în limba străină.
Studenții vor face săptămânal întâlniri online individuale cu un partener de conversație, iar lunar vor participa la un workshop comun, moderat de cadrele didactice din Sibiu și Beijing.