Dacă vorbim de aspecte pozitive în această perioadă, când omenirea este lovită de pandemia COVID-19, putem aminti reducerea poluării și o activitate mai intensă a animalelor nestingherite de prezența umană.
Calitatea aerului din orașe s-a îmbunătățit considerabil în ultimele săptămâni, pe seama încetinirii industriei și transporturilor și a reducerii activității umane în general. Indicii de poluare sunt într-o scădere continuă în această perioadă, nici măcar cei mai optimiști activiști de mediu nu se așteptau la aceste modificări pozitive.
Și la nivelul Sibiului, scăderea producției industriale și circulația rutieră și aeriană mult sub nivelul obișnuit a condus dus la diminuarea noxelor, astfel că echipamentele de măsurare arată o bună calitate a aerului. Cei interesați de acești parametri pot vedea rezultatele măsurătorilor în timp real pe site-ul https://aqicn.org/city/romania/sibiu/str.-hipodromului.
Au reapărut castorii pe Cibin și pe Rosbach
Cu atâta liniște, familiile de castori au revenit pe Cibin și pe Rosbach, unde distrug arborii și își construiesc baraje și vizuini. „În tipul pandemiei de COVID-19, zeci de sălcii au fost roase de către castor. O explicație ar putea fi și numărul mic de persoane din oraș în această perioadă, el nefiind deranjat de oameni“, spune un specialist în biodiversitate.
După ce angajații Agenției pentru Protecția Mediului au constatat situația, Primăria Sibiu a luat măsuri pentru protejarea arborilor cu garduri de sârmă.
Pagube în agricultură
Din păcate pentru agricultori, pagubele produse de animalele sălbatice au crescut.
„În cele două luni de la declararea stării de urgență a crescut numărul de pagube produse culturilor agricole, în special la cultura de porumb, dar și pagubele produse de urs la animalele domestice. Paguba la porumb a constat în consumarea de către mistreț a seminței negerminate. În această perioadă nu au fost multe persoane pe terenurile agricole, iar animalele sălbatice au avut liniște“, explică biologul sibian.
Ecarisajul își face treaba
Angajații Primăriei lucrează în ritm normal chiar și în această perioadă dificilă, pentru a se asigura că nu se înmulțesc peste măsuri câinii de pe străzi.
„Din evidențele Serviciului pentru Gestionarea Câinilor fără Stăpân nu rezultă o creștere a numărului de câini fără stăpân în oraș, analizând numărul de câini capturați în aprilie 2019 și aprilie 2020. Nici sesizările din partea cetățenilor nu s-au înmulțit în această perioadă. Serviciul menționat continuă să intervină în ritm normal în teren pentru a captura câinii fără stăpân de pe domeniul public, ducându-i la adăpostul de pe Dealul Gușteriței“, a precizat Mirela Gligore, purtătoarea de cuvânt a Primăriei Sibiu.
Ștefana BABA