Părintele Necula: Și ia e tot o icoană, care umblă împreună cu noi; ne îmbrăcăm în icoane de fapt

Prodecanul Facultăţii de Teologie din Sibiu, preotul Constantin Necula, consideră că ia românească este asemenea unei icoane şi că românii când se îmbracă în cămaşa tradiţională, de fapt, poartă cu ei icoane.

„E o legătură aproape imposibil de şters între creştinismul ţesăturii sau semnificaţiilor de pe haină sau creştinătatea omului şi iconografia unei ii. Pentru că eu merg pe ideea că şi ia e tot o icoană, care umblă împreună cu noi. Ne îmbrăcăm în icoane de fapt. (…) E o icoană a ceea ce înseamnă spiritualitatea unui sat. (…) Este un veşmânt care într-un fel sau altul desemnează şi preocuparea asta a apropierii de Cer. Să nu uităm că toaca o însoţeşte (…), ia are un nod în gât care e legat de a doua venire, de întâlnirea între viaţă şi moarte, care e permanentă. Nu ne întâlnim cu moartea doar la capătul vieţii, că ar fi dezastru. Ne întâlnim pe parcurs”, a declarat preotul Constantin Necula aseară, în cadrul conferinţei online „Ia, haină de lumină a sărbătorii”.

Preotul de la Sibiu consideră că „unul din cele mai frumoase muzee ale iei” este pictura lui Nicolae Tonitza de la Mănăstirea Durău.

„Cred că unul din cele mai frumoase muzee ale iei, înainte de a ne trece prin cap să facem vreunul, este pictura de la Durău. Acolo pictorul reuşeşte să picteze integral, întreaga biserică în sfinţi. De exemplu, anulează oarecum prezenţa magilor venind dinspre răsărit. Întregul răsărit este îmbrăcat în haine româneşti”, a spus părintele Constantin Necula.

Preotul Constantin Necula a fost ieri după-amiază gazda unei conferinţe online despre ia românească, avându-le ca invitate, printre altele, pe colecţionara Iulia Gorneanu şi pe Mirela Creţu, director la Muzeul ASTRA din Sibiu, relatează Agerpres.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*