Din ianuarie 2024, concediile medicale sunt taxate suplimentar cu 10%, în urma unei ordonanțe adoptate la finalul anului trecut de Guvernul PSD-PNL. Acum, asociația pacienților cronici solicită eliminarea suprataxării concediilor medicale.
Foto: Arhivă
Angajații români care se îmbolnăvesc și au nevoie de concediu medical vor primi sume mai mici pentru perioada de îngrijiri medicale, după ce Guvernul a introdus de la 1 ianuarie o nouă taxă de 10% din salariu brut.
Noua taxă a fost introdusă de Guvernul Ciolacu la finalul anului trecut, printr-o ordonanță de urgență. Până la introducerea noilor modificări, indemnizațiile pentru concediile medicale erau taxate cu 25% pentru contribuțiile la asigurările sociale (CAS) și cu 10% impozit pe venit. Din 2024, la acestea se adaugă un impozit suplimentar de 10%, contribuție CASS, aplicat sumei brute a salariului, trecută de angajator în contractul de muncă.
„Eliminaţi impozitarea pacienţilor cu boli cronice şi rare”
Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice a solicitat marţi autorităţilor eliminarea impozitării cu 10% a concediilor medicale pentru pacienţii cronici şi cu boli rare.
„Reglementările din România au mers multă vreme pe considerarea pacienţilor cronici ca fiind asistaţi social, pensionari, susţinuţi de stat. În prezent, bolile cronice afectează tot mai multe persoane, din ce în ce mai tinere, oameni activi, cu serviciu şi responsabilităţi. Aceşti oameni trebuie încurajaţi să lucreze, susţinuţi atunci când au probleme, nu discriminaţi prin impozitarea veniturilor. Înţelegem că decizia impozitării a venit pe fondul unui număr mare de concedii medicale, unele, poate, nejustificate, dar vă asigurăm că nu este cazul pacienţilor cu boli cronice sau boli rare. Prin urmare, vă rugăm să luaţi măsuri şi să eliminaţi impozitarea pacienţilor cu boli cronice şi rare”, se arată în informarea publicată de Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice.
Luni, Comisia de muncă a Senatului a amânat, cu o săptămână, dezbaterea aferentă OUG 115/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare prin care concediile medicale sunt impozitate cu 10% de la 1 ianuarie.
Măsura impozitării suplimentare cu 10% a concediului medical a intrat în vigoare de la 1 ianuarie și se aplică inclusiv bolnavilor de cancer, care au nevoie de zile libere pentru tratamente periodice, Până acum, angajații primeau 75% din salariu pe perioada concediului medical.