Prin așa numita „Ordonanță-trenuleț”, adoptată pe 30 decembrie 2024, Guvernul a abrogat integral facilitățile fiscale aplicabile în sectorul construcțiilor, sectorul agricol și IT, inclusiv excepția de la contribuțiile virate în Pilonul II de pensii private obligatorii. Astfel, angajatorii urmează să plătească impozit, contribuții la sănătate și la pensie la nivelurile reglementate, fără alte niveluri reduse.
Astel, din ianuarie 2025, salariații din IT, construcții și agroalimentar datorează integral taxele salariale, nu în cuantum redus, deși facilitățile trebuiau să se aplice până în 2028, arată avocatnet.ro.
Facilitățile fiscale eliminate constau în taxe salariale reduse: scutirea de impozitul pe venit și reducerea contribuției la pensii cu partea ce se duce la pensia privată. În trecut, facilitățile mai vizau scutirea de contribuția la sănătate și reducerea contribuției pentru muncă (construcții și agroalimentar), dar acestea au fost eliminate, mai notează sursa citată, citează Monitorul de Cluj.
De la 1 ianuarie 2025, salariații din agroalimentar beneficiază de salariul minim brut pe țară de 4.050 lei, însă cei din construcții beneficiază de un salariu minim brut diferențiat de 4.582 lei.
Ce spun patronatele
În aceste condiții, patronatele din domeniul construcțiilor anticipează că vor crește costurile pentru angajatori, nevoiți să majoreze salariile brute, iar eliminarea facilităților va duce și la scumpirea locuințelor. În același timp, nu este exclusă nici varianta ca unii dintre angajați să fie plătiți la negru pentru a nu le scădea salariile.
Laurențiu Plosceanu, președinte al Asociației Române a Antreprenorilor de Construcții (ARACO), a declarat pentru Economedia.ro că se așteaptă la scumpiri.
Plosceanu spune că „fără niveluri atractive de salarizare și fără proiecte cu o doză rezonabilă de predictibilitate financiară și operațională, forța de muncă se va orienta către alte piețe. Fie că vorbim de românii care ar putea reveni acasă, fie de muncitorii extracomunitari. Date fiind efectele negative din punct de vedere economico-social ale recentelor reglementări fiscale, managementul resurselor umane în construcții devine o aventură cu final imprevizibil”.
Posibilă scumpire cu 10% a produselor
Federația Patronală din Industria Alimentară Română – Romalimenta apreciază că ordonanța austerității va avea multiple efecte negative în economia românească.
„Posibilele măsuri nu vor avea un efect pozitiv asupra pieței. În situația în care taxele vor fi suportate de angajat, angajatului îi va scădea venitul net, ceea ce îl va determina să părăsească acest loc de muncă, în căutarea unui venit mai mare. În cazul în care costul va fi suportat de către angator, acesta va fi nevoit să își actualizeze bugetul, ceea ce va avea ca efect inevitabil creșterea prețului de vânzare a produselor (o creștere de circa 10% este posibilă)”, semnalează reprezentanții Romalimenta, potrivit sursei citate.
În același timp, Romalimenta estimează că în aceste condiții, unii dintre angajați vor căuta locuri de muncă mai bune.