Filarmonica de Stat Sibiu va închide anul acesta ediția a 35-a a International Ankara Music Festival, cel mai prestigios eveniment muzical din Turcia.
O importantă tradiție a acestei manifestări o reprezintă organizarea de concerte de deschidere și închidere a festivalului de către o orchestră simfonică. Anul acesta, concertul de închidere va fi susținut de Orchestra Simfonică a Filarmonicii de Stat Sibiu, joi, 26 aprilie, în sala ”MEB Şura Salonu”, din Ankara.
Orchestra sibiană va fi condusă de la pupitrul dirijoral de Constantin Grigore, în programul concertului fiind incluse Rapsodia Română nr.1, în La major, op. 11 de George Enescu, Concertul pentru vioară și orchestră în Re major, op. 35 de Piotr Ilici Ceaikovski și Simfonia a 9-a ”Din lumea nouă” de Antonín Dvořák.
”Suntem bucuroși să participăm la ediția a 35-a a proiectului International Ankara Music Festival și sper că publicul din Turcia va aprecia muzica noastră. Asta și pentru că, alături de Orchestra Simfonică a Filarmonicii de Stat Sibiu, pe scenă va urca unul dintre cei mai apreciați violoniști români, Gabriel Croitoru, cel care va cânta chiar pe vioara lui George Enescu”, a declarat dirijorul Constantin Grigore.
Violonistul Gabriel Croitoru s-a format sub îndrumarea prestigioşilor profesori Mihai Constantinescu, Modest Iftinchi şi Ştefan Gheorghiu, absolvind Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti. S-a perfecţionat la cursuri de măiestrie cu maeştrii Salvattore Accardo (1982) şi Zino Francescatti (1988). Profesor universitar, doctor al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, Gabriel Croitoru este, totodată, solist concertist al Orchestrelor Radio şi al Filarmonicii „Paul Constantinescu”.
Tendințele și înclinația publicului joacă un rol important în pregătirea programului festival de la Ankara. Prin sondajele făcute în fiecare an de către organizatori, înclinațiile cetățenilor din Ankara, precum și schimbările și vitalitatea în viața lor socială, sunt analizate și sunt reflectate în programul festivalului cu diverse categorii, inclusiv muzica de cameră, jazz, canto, dans modern și flamenco.