Orchestra Filarmonicii de Stat Sibiu alături de Horia Mihail, în cadrul Turneului „Pianul Călător”

 

Filarmonica de Stat Sibiu găzduieşte joi 11 aprilie 2013 la Sala Thalia un concert simfonic ce îl are invitat pe pianistul Horia Mihail, eveniment ce face parte din turneul “Pianul Călător”. Concertul va fi reluat vineri, 12 aprilie la Sala Traube din Mediaş. Repertoriul ales pentru cele două concerte organizate de Filarmonica de Stat Sibiu cuprinde: “Fantezie pe teme de Mozart ” de Sabin Păutza, “Concertul nr. 4 in Sol major pentru pian şi orchestra” de L. van Beethoven şi “Simfonia nr. 5 în Si bemol major D485” de F. Schubert. Orchestra Filarmonicii de Stat Sibiu va fi condusă de maestrul Sabin Păutza.

 

Dirijorul, compozitorul şi profesorul Sabin Păutza şi-a făcut studiile muzicale la Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din Bucureşti, sub îndrumarea unor profesori eminenţi, printre care Marin Constantin, Dumitru D. Botez – dirijat, Marţian Negrea – compoziţie, Tudor Ciortea, Ştefan Niculescu – forme muzicale, Ion Dumitrescu – armonie, Aurel Stroe – orchestraţie. A studiat, de asemenea, la Academia Muzicală „Chigiana” din Siena (Italia) cu Franco Donatoni, Franco Ferrara şi Bruno Maderna.

Timp de 18 ani (între anii 1966-1984), Sabin Păutza a fost profesor (de armonie şi dirijat) la Conservatorul „George Enescu” din Iaşi, unde a desfăşurat o bogată activitate ca fondator şi dirijor al coralei Animosi şi al Orchestrei simfonice a Conservatorului. Din anul 1984 se stabileşte în SUA, unde devine director artistic şi prim dirijor al Plainfield Symphony, New Jersey. Ca dirijor, Sabin Păutza a evoluat în săli renumite din întreaga lume, printre care: Carnegie Hall din New York, Santa Cecilia din Roma, Richard Wagner – Jugendfestspieltreffen din Bayreuth, Sala Chopin din Varşovia, Philharmonic Hall din Sydney, Ateneul Român din Bucureşti. Este colaborator permanent al filarmonicilor din Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara, Craiova, Oradea, Bacău, Constanţa, Satu-Mare şi al Orchestrei Naţionale Radio.

Prima ediţie a turneului “Pianul Călător” a avut loc în anul 2011, atunci când destinaţia finală a fost Mediaş. Oltea Şerban Pârâu, redactor şef Radio România Cultural referindu-se la felul cum s-a născut ideea acestui turneu, a explicat de ce Radio România a ales să facă gestul generos de a trimite nişte piane în oraşe care nu aveau pian de concert: ‘’Ideea de a valorifica într-un mod cât mai semnificativ şi mai vizibil acele piane din generaţiile mai vechi ale Radiodifuziunii care, chiar recondiţionate, nu mai pot fi introduse în circuitul de concerte cu înregistrare şi transmisiune radio’’  iar Horia Mihail a mărturisit ce l-a determinat să accepte această provocare: „În ultimele turnee pe care le-am susţinut, am remarcat că infrastructura pianistică lasă mult de dorit în majoritatea marilor oraşe din România. Efectiv nu aveam pe ce să cânt. Am cântat pe instrumente insalubre, vechi. Atunci am venit cu această idee de a  găsi un pian pe care să-l recondiţionam şi să-l punem la dispoziţia unei comunităţi’’.

După două ediţii de succes ale turneului, două oraşe, Mediaş şi Sânnicolau Mare au primit în folosinţă două piane de care melomanii se bucură şi pe care Horia Mihail le „cântă” şi în a treia ediţie. Al treilea turneu Pianul călător îi oferă lui Horia Mihail bucuria de a interpreta un  program atractiv oferind publicului recitaluri şi concerte cu orchestra. Traseul lui poate fi urmărit pe www.pianulcalator.ro sau pe frecvenţele posturilor publice de radio.

Biletele pentru cele două concerte s-au pus în vânzare la Sala Thalia (Sibiu) respectiv Sala Traube (Mediaş). Preţul unui bilet este de 14 lei. Se acordă o reducere de 50% pentru elevi, student şi pensionari.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura