Orașul interzis

În Sibiu s-au închis școlile, muzeele și teatrele, biblioteca și filarmonica, s-au anulat zborurile, competițiile sportive, spectacolele și conferințele, spitalele au înăsprit regulile de acces, Tursib curăță autobuzele, Primăria ne invită să plătim taxele pe internet, judecătorii și procurorii nu mai vor să dea nas în nas cu împricinații, la Cadastru s-a sistat programul cu publicul și nici măcar la Poliție nu mai ești primit în audiență până pe 1 aprilie, iar asta nu e nici o glumă.

„Paza bună trece primejdia rea. Sunt cuvinte după care trebuie să ne ghidăm cu toţii comportamentul în aceste zile“, este de părere președintele Klaus Iohannis, sibianul de la Cotroceni.

În județul nostru încă nu a fost confirmat nici un caz de îmbolnăvire, însă aproape 200 de persoane se află în carantină sau izolare la domiciliu. Iar Organizația Mondială a Sănătății tocmai a decretat pandemie de coronavirus.

Să stai acasă este cel mai bun lucru pe care-l poți face astăzi la Sibiu!

Măsuri de siguranță luate de Primăria Sibiu

În județul Sibiu nu s-a înregistrat deocamdată niciun caz de îmbolnăvire cu coronavirus. Totuși, Primăria Sibiu a luat o serie de măsuri preventive.

„Prevenția în astfel de cazuri este esențială și de aceea am dispus aceste măsuri care nu trebuie să cauzeze panică în rândul cetățenilor, ci mai degrabă să le dea siguranța că luăm măsuri din timp pentru protecția lor și că suntem pregătiți pentru cazul nedorit în care situația evoluează negativ”, susține primarul Astrid Fodor.

Astfel de măsuri vizează igiena în sediile municipalității, în mijloacele de transport sau la unitățile de învățământ. De asemenea, toaletele publice sunt dotate cu materiale de igienizare și dezinfectare.

Serviciul Stare Civilă va limita începând de luni, 16 martie, numărul de participanți la cununiile civile. Acesta nu va putea depăși 30 de persoane pentru fiecare ceremonie.

Igienizarea autobuzelor

Societatea de transport public a început igienizarea zilnică a autobuzelor încă din luna ianuarie, în contextul gripei sezoniere. Tursib a achiziționat atomizoare cu care să se împrăștie în autobuze soluția de igienizare mai rapid și mai eficient, făcând posibilă dezinfecția chiar și de mai multe ori pe zi, în funcție de evoluția situației.

Asistență socială

Direcția de Asistență Socială din subordinea Consiliului Local poate interveni, la dispoziția Direcției de Sănătate Publică, în cazul persoanelor izolate la domiciliu care au nevoie de alimente sau medicamente, dar nu au familie sau prieteni care să îi ajute. Asistentul medical comunitar va livra la ușa acestor persoane cele necesare.

Persoanelor care locuiesc la căminul pentru persoane vârstnice li s-a interzis ieșirea din unitate, iar aparținătorii pot intra doar după utilizarea dezinfectanților puși la dispoziție la intrare. Dezinfectanți au fost asigurați și la adăpostul de noapte.

Începând de astăzi, 13 martie, masa caldă asigurată de Cantina municipiului Sibiu va fi transformată într-o masă rece, la pachet, repartizată beneficiarilor de două ori pe săptămână, pentru evitarea adunării unui număr mare de persoane în sala de mese.

Precauție la Pediatrie

Vizitele aparținătorilor copiilor internați la Spitalul de Pediatrie sunt interzise. Bolnavii pot fi însoțiți de un singur aparținător care, daca dorește internarea alături de bolnav, va completa o declarație pe proprie răspundere în care va atesta că nu este bolnav, ca nu a intrat în contact cu persoane suspecte sau bolnave de coronavirus sau cu persoane care au călătorit în zone de risc. Spitalul de Pediatrie precizează că are paturi pregătite pentru potențialii infectați cu COVID 19 și a elaborat proceduri pentru primirea si gestionarea acestora. Personalul a fost dotat cu echipamente de protecție speciale pentru astfel de cazuri și, în paralel, se fac demersuri pentru achiziționarea materialelor si a reactivilor necesari pentru diagnosticarea celor infectați.

Cât mai puțin contact cu publicul

În sediile Primăriei și ale serviciilor publice s-a dispus aprovizionarea continuă cu săpun și dezinfectant a grupurilor sanitare și asigurarea prosoapelor de hârtie de unică folosință sau a uscătoarelor suflante de mâini. În cazul ghișeelor de relații cu publicul care nu sunt dotate cu geamuri de protecție, în următoarele zile se vor instala astfel de dispozitive.

În Centrul de Informații pentru Cetățeni, accesul va fi ordonat, astfel încât în fața fiecărui funcționar să se așeze un singur cetățean, cu respectarea unei distanțe de siguranță. Restul solicitanților vor avea asigurată o arie de așteptare, dotată cu scaune și corespunzător ventilată.

Primăria îi încurajează pe sibieni să utilizeze cât mai mult mijloacele electronice de plată și comunicare și să evite prezența fizică la ghișee, dacă nu este o necesitate imediată. De altfel, instituții precum Inspectoratul de Poliție, Tribunalul sau parchetele au anunțat că le recomandă sibienilor să se adreseze prin mijloacele de comunicare la distanţă. La IPJ nu se vor mai acorda audiențe până pe data de 1 aprilie.

Apel către sibieni

Taxele și impozitele locale se pot plăti online pe platforma de e-administrație de pe www.sibiu.ro sau pe www.ghiseul.ro. În ceea ce privește taxa de salubrizare la Cimitirul Municipal, aceasta poate fi plătită până la finalul anului, fără nici un fel de penalitate, deci nu este necesară efectuarea plății în această perioadă. De asemenea, taxa de ocupare a domeniului public se poate plăti online pe platforma de e-administrație, iar plata abonamentelor pentru parcare se poate face atât pe platforma de e-administrație, cât și din aplicația mobilă „Parcare Sibiu“. Pentru comunicarea cu Primăria Sibiu, se poate utiliza adresa de email pms@sibiu.ro.

Pauză de cultură și sport

Muzeele, teatrele, Biblioteca Județeană și Filarmonica au suspendat evenimentele culturale și activitățile cu publicul până la sfârșitul acestei luni, din cauza epidemiei de coronavirus. Nici competițiile sportive nu se vor mai disputa.

Opt spectacole care erau programate până pe 28 martie au fost anulate la Sala Thalia

La Filarmonica de Stat din Sibiu au fost anulate opt spectacole, printre care şi un concert cu Ada Milea, care ar fi trebuit să aibă loc duminică. „Sănătatea spectatorilor noştri, dar şi a noastră şi a familiilor noastre primează înainte de orice, motiv pentru care – având în vedere deciziile autorităţilor centrale – au fost anulate toate evenimentele culturale cu public programate în perioada 11-30 martie. Activitatea angajaților instituției se desfășoară în condiții de program normal. Suntem siguri că înțelegeți decizia noastră și mai suntem siguri de un lucru: avem un public responsabil, care va urma toate îndemnurile autorităților și care, totodată, va profita productiv de timpul petrecut alături de familie”, se arată în comunicatul instituției.

Muzee închise

Autoritățile din București au decis suspendarea până la data de 31 martie a evenimentelor culturale și de divertisment la care sunt prezente mai mult de 100 de persoane, în spații închise. Măsura vizează și muzeele. Astfel, până la sfârșitul acestei luni, Muzeul ASTRA sistează orice acțiune destinată publicului vizitator. „Măsura de închidere a muzeului vine pentru prevenirea răspândirii virusului COVID-19. Vă vom ține la curent cu noi precizări, în funcție de cum va evolua această situație. Precizăm că pentru instituția noastră sănătatea vizitatorilor, dar și a angajaților muzeului este primordială”, arată reprezentanții muzeului. O decizie similară a fost anunțată și de Muzeul Național Brukenthal. „Măsura se va aplica până în data de 22 martie 2020, cu posibilitatea de prelungire. Astfel, toate evenimentele programate în această perioadă vor fi anulate”, au transmis cei de la Brukenthal.

Lectură doar în „biblioteca virtuală”

Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu suspendă activitățile cu publicul până pe 31 martie. Vizitatorii nu mai pot intra în niciun compartiment, în săli de lectură sau în filialele din cartiere. Angajații bibliotecii merg la lucru între orele 8.00 și 16.00, dar nu vor avea activități cu publicul. În aceste condiții, nu este necesară returnarea documentelor la termen: „Restituirea cărților se face, fără penalizare, la redeschiderea bibliotecii pentru public. Invităm cititorii să utilizeze platforma electronică CloudLibrary, accesibilă prin introducerea datelor de identificare ale utilizatorului”, anunță reprezentanții instituției. Aceștia au adăugat că a fost instituit un program sporit de curățenie și igienizare. Mai mult, manifestările programate în spațiile Bibliotecii ASTRA în luna martie au fost anulate.

Dramă la teatru

Teatrul pentru Copii şi Tineret „Gong”, Teatrul Naţional „Radu Stanca” (TNRS) şi Teatrul de Balet Sibiu au anulat toate spectacolele începând de miercuri, 11 martie, până în 22 martie, cu posibilitatea de prelungire a perioadei, în funcţie de evoluţia situaţiei. „TNRS respectă toate recomandările Guvernului României și Grupului de suport tehnico-științific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României. În acest sens, toate spectacolele programate până în data de 22 martie 2020 (cu posibilitatea prelungirii acestei perioade) vor fi anulate. Spectatorii își pot recupera banii pentru biletele deja achiziționate din agenția teatrală (str. Nicolae Bălcescu). Pentru biletele achiziționate online, contravaloarea acestora va fi returnată direct în contul din care s-a efectuat plata biletelor. Singurul spectacol care se va juca în această perioadă, este cea mai nouă producție a TNRS: «Quartett», regia Hunor Horvath, care se va juca joi, 12 martie (avanpremiera) și vineri, 13 martie (premiera), exclusiv cu public intern”, a anunțat directorul Constantin Chiriac.

S-au închis și Zoo Sibiu şi Turnul Sfatului

Începând de ieri, 12 martie, municipalitatea a închis și două obiective turistice foarte importante. Astfel, Grădina Zoologică din Sibiu nu va mai putea fi vizitată până în 22 martie, iar Turnul Sfatului, până în 31 martie. Primăria ia în calcul să prelungească măsurile speciale, dacă situația se va înrăutăți.

Sportul e în aer

Măsuri fără precedent în sportul românesc, luate în ultimele zile de autorități! După suspendarea tuturor competițiilor de copii și juniori, ieri a venit și rândul întrecerilor de seniori.

Federaţia Română de Baschet a decis, în vederea prevenirii extinderii pandemiei de COVID-19, să suspende toate meciurile din Liga Naţională de Baschet Masculin şi Liga Naţională de Baschet Feminin până la data de 31 martie. Așadar, derbiul Ardealului dintre BC CSU Sibiu și U-Banca Transilvania Cluj-Napoca, programat miercuri, 18 martie, în Sala Transilvania, se va disputa după perioada de criză. La fel, meciul cu Dinamo, tot de pe teren propriu.

O oră mai târziu a fost luată o decizie similară și la sediul Federației Române de Fotbal. „Luând în considerare deciziile luate în ultimele zile de către Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență, Federația Română de Fotbal a decis să suspende toate competițiile până la data de 31 martie 2020 (…). Așadar, meciurile din Liga 1, Liga 2, Liga 3, Liga 1 feminin, Liga 2 feminin, Liga 3 feminin, Liga 1 Futsal, Liga 2 Futsal și competițiile de la nivel județean vor fi amânate până pe 31 martie“, se arată într-un comunicat emis de FRF.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura