Orașul Artiștilor – un succes în 2020

Oraşul Artiştilor a reușit și în această vară să ducă la bun sfârșit proiectul de susținere și promovare a artei, chiar și în atmosfera de incertitudine din acest an. Lucrările a 29 de artiști au fost expuse în Piața Mică din Sibiu, în Turnul Sfatului, la Biblioteca Județeană Astra dar și în Rășinari, Cisnădioara și Copșa-Mică.

Anul 2020 a început cum nu se putea mai rău, cu expoziții de artă anulate și o pandemie ce nu ne-a lăsat să trăim liniștiți. Dar tocmai izolarea, poate, a fost motorul creației, artiștii fiind în mare parte mult mai creativi față de zilele în care presiunea problemelor cotidiene nu-ți mai lasă loc de plăceri.

Organizatori: Ca un gând pozitiv, am simțit importanța artei atunci când muzeele au fost primele deschise publicului larg, înaintea oricărui restaurant, ori chiar a mall-urilor. Orașul Artiștilor a găzduit, cu această ocazie, mai multe expoziții transferate cu totul din galeriile Muzeului Național Brukenthal, ce nu au văzut privirea publicului din cauza lock-down-ului.

Probabil că tocmai de asta, datorită perioadei de creație intensă și a setei publicului pentru artă, Orașul Artiștilor a reușit în 2020 să simtă o creștere valorică împortantă în rândul artiștilor expozanți. Andrei Pandea, Andrea Gabriela Bernath-Doncuțiu și Claudiu Rudolf Doncuțiu, Alexandru Cînean, Sofian Albert și Dan-Raul Pintea sunt doar unii dintre artiștii sibieni ce au expus în cadrul proiectului Orașul Artiștilor.

Studenți și masteranzi ai facultăților de arte din România au expus în Orașul Artiștilor

În urma unui parteneriat încheiat între Asociația pentru Înfrumusețarea Orașului Sibiu, Facutatea de Arte Decorative și Design din București și Facultatea de Arte și Design din Timișoara, mai mulți studenți și masteranzi de la facultățile de arte au organizat o expoziție de grup în cadrul Orașul Artiștilor, deschisă în perioada 1-27 septembrie, în Pța. Mică. Aceștia au fost îndrumați de către lector univ. dr. Mihai Zgondoiu, realizând lucrări cu tema votului, expoziția fiind organizată sub numele „Ceci n’est pas un vote (Acesta nu este un vot)”. Studenții expozanți sunt din Diana Matilda Crișan, Loredana Ilie, Andrei Ilincaru, Ruxandra Ivan, Sorina Popescu, Sandra Gabriela Puișor, Andra Semciuc și Răzvan Cristian Uță, aceștia venind la Sibiu din București, Arad, Târgoviște, Mangalia, Galați și Timișoara.

Expoziție itinerantă cu peste 30 de participanți și 100 de lucrări

Cele aproape 100 de lucrări de artă înscrise pentru a fi expuse, realizate de către 30 de artiști din toată țara, au făcut din expoziția „20-20: Artisti in izolare” una dintre cele mai mari expoziții din țară ce au avut tematica pandemiei. Cele 20 de lucrări selectate au fost expuse în sepembrie și octombrie în tot județul Sibiu: 7-13 septembrie – Rășinari (Muzeul Etnografic – Căminul Cultural); 14-20 septembrie – Cisnădioara (Ansamblul Agora Cisnădioara); 21-25 septembrie – Copșa Mică (Liceul Nicolae Teclu, Sala Festivă) și 1-18 octombrie în Sibiu (Turnul Sfatului). Artiștii expozanți Andrei Szabó, Ciprian Badiu, Alina Ștefania Banciu, Claudiu Peța, Eduard Gross, Silviu Șonda, Diana Irina Apostol, Antonela Giurgiu, Florentin Logigan, Leonard Adrian Melisch, Marilena Popa sunt din Sibiu, București, Timiș, Sighișoara, Suceava, Caracal și Bacău.

Expoziții-manifest

Sergiu Chihaia, lector univ. dr. la departamentul Modă din cadru Universității Naționale de Arte București, a adus la Sibiu una dintre cele mai expresive expoziții din cadrul Orașul Artiștilor din acest an. Re-cycling Histories, expoziția-manifest semnată Sergiu Chihaia, a propus în perioada 27 sept.-18 oct. o serie de instrumente recuperative pentru ecosistemul în care trăim. Proiectul a avut ca principal obiectiv semnalarea unei disfuncționalități generate de raportul invers proporțional dintre nivelul general de consum și resursele planetare, instalația reprezentând un ocean populat cu sticle de plastic în formă de pești.

Sute de participanți la atelierele de creație din cadrul Orașul Artiștilor

Nici atelierele de creație pentru copii și adulți nu au lipsit din Orașul Artiștilor, pedagogi cunoscuți fiind îndrumătorii iubitorilor de artă. Din cauza restricțiilor din acest an, participarea a fost limitată la un număr redus de persoane dar, cu toate acestea, workshopurile de pictură au avut parte de rezultate foarte bune, profesorul Școlii Populare de Arte, Cătălin Precup, strângând în fiecare lună pasionații de artă într-un atelier în aer liber. Atelierele cu părinții au fost, ca în fiecare an, foarte populare datorită conceptului prin care îndrumătorii copiilor într-ale artei sunt chiar părinții lor.

Cele 40 de ateliere organizate în cadrul proiectului Orașul Artiștilor au strâns peste 300 de participanți copii și adulți, majoritatea începători într-ale picturii.

Proiectul Orașul Artiștilor este organizat în fiecare vară de către Asociația pentru Înfrumusețarea Orașului Sibiu, fiind cofinanțat de către Primăria Municipiului Sibiu și Consiliul Județean Sibiu.

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura