Oraș european, apucături primitive

Poluarea Cibinului, plătită cu bani publici! Curățenia de primăvară a început cu stângul la Sibiu. Primăria cheltuie milioane pentru salubritate, iar muncitorii aruncă gunoaiele direct în râul Cibin. Gestul revoltător a fost filmat de o cititoare a Mesagerului de Sibiu. Acum, firma de salubritate promite să-i sancționeze pe angajații iresponsabili.

Sibianca a filmat mai mulți lucrători ai firmei de salubritate care adunau gunoaie de pe malul Cibinului și le aruncau în apă. S-a întâmplat ieri dimineață, în zona podului de piatră din cartierul Terezian. „Sub pod se tot adăpostesc boschetarii, iar muncitorii aceștia au desființat adăpostul pe care-l aveau ei acolo și mă uitam șocată cum aruncă direct în Cibin tot felul de cârpe, saltele, cartoane, era ceva de nedescris. Mă întreb: cum este posibil așa ceva într-o capitală europeană a culturii, în Anul Domnului 2018, și ce părere are Primăria, care plătește din bani publici o asemenea bătaie de joc?“, povestește Elena, tânăra care ne-a trimis imaginile.

 

Scapă fără amendă

Liviu Tudor

O echipă de control de la Apele Române a reușit să îi prindă în flagrant pe cei trei angajați de la salubritate. „Acolo este un spațiu de dormit pentru boschetari, noi am desființat acele improvizații de fiecare dată când am mai făcut igienizare, dar ei au tot revenit. Am trimis inspecția în zonă, iar trei muncitori au fost depistați în timp ce încercau să arunce un fotoliu“, afirmă Liviu Tudor, inginer șef la Sistemul de Gospodărire a Apelor Sibiu. Dar, în mod surprinzător, autoritățile găsesc de cuviință că un avertisment este suficient. „Nu mergem pe varianta de amendă. Există legea prevenției, ei sunt la prima abatere…“, motivează acesta.

Inspectorii Sistemului de Gospodărire a Apelor se vor întâlni și astăzi cu reprezentanții firmei RER Ecologic Service, pentru a discuta situația semnalată de Mesagerul de Sibiu.

Curățenie de mântuială

Igienizarea malurilor Cibinului este una dintre acțiunile legate de curățenia de primăvară demarată de municipalitate, potrivit Mirelei Gligore, purtătoarea de cuvânt a Primăriei Sibiu. „Serviciul Salubrizare a primit din partea Poliției Locale o sesizare privind existența unor deșeuri abandonate pe malul Cibinului, în zona podului de piatră. Serviciul public menționat a transmis către firma care asigură curățenia pe domeniul public – RER Ecologic Oradea – o comandă pentru igienizarea zonei. Firma de salubritate are obligația să respecte în aceste acțiuni legislația și normele în domeniu și să gestioneze deșeurile în mod corespunzător, transportându-le în locurile special amenajate. În contextul abaterii semnalate, Serviciul Salubrizare a solicitat firmei RER să comunice măsuri concrete care să evite pe viitor astfel de situații, inclusiv o mai bună instruire a muncitorilor“, a precizat Gligore. Reporterii Mesagerului au luat legătura și cu RER Ecologic Service Oradea S.A., care asigură serviciile de salubritate a domeniului public în municipiul Sibiu. „Am intervenit pe malul Cibinului ca să ajutăm Primăria să colecteze deșeurile de acolo“, ne-a explicat Cătălina Nicolae, din partea acestei firme.

Probleme de educație

După ce a vizionat imaginile pe care i le-am pus la dispoziție, Cătălina Nicolae ne-a declarat că angajații respectivi ar putea fi concediați pentru nerespectarea procedurilor. „Am constatat cu regret greșeala imensă a angajaților companiei noastre. Am fost vizitați de inspectorii SGA și am sistat imediat activitatea. Din păcate, lucrăm cu o anumită categorie de salariați care nu sunt foarte instruiți. Deși au avut un șef de echipă, acești angajați nu au respectat procedurile, motiv pentru care ne cerem scuze și vom lua măsuri. În primul rând, vom demara o anchetă disciplinară și angajații vor răspunde, cu siguranță. Abaterea este foarte gravă și poate duce la desființarea contractului de muncă“, a conchis reprezentanta firmei de salubritate.

Contract pe un an

Primăria Sibiu a semnat, la finalul lunii noiembrie 2017, un contract în regim de forță majoră cu RER Ecologic Service Oradea S.A., pe perioadă determinată, de maxim 12 luni, valabil începând din 9 decembrie. Valoarea maximă a contractului este de 8,8 milioane lei, în funcție de serviciile efectiv prestate. Operatorul a primit sarcina de a mătura carosabilul, aleile, scările, pasajele, piețele publice, stațiile de transport în comun, locurile de parcare și anexele spațiilor de circulație. De asemenea, RER răspunde de curățarea rigolele stradale, spălarea carosabilului și transportul deșeurilor stradale spre depozite autorizate. Pentru executarea serviciilor, firma s-a angajat să asigure autospeciale și utilaje specifice și personalul necesar.


Mihai COLIBABA

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*