În ultima duminică din luna martie, România trece la ora vară.
Pentru prima dată, schimbarea orei a apărut la inițiativa lui Benjamin Franklin, în anul 1908, pentru ca oamenii să beneficieze de mai multă lumină în lunile de vară. Ulterior, în perioada crizei petrolului din anii ’70 măsură a fost redescoperită și cele mai multe țări au adoptat-o ca o soluție pentru economisirea energiei electrice.
România a aderat la ora de vară pentru prima dată în anul 1932. Între anii 1943-1979 practica schimbării orei a fost suspendată. În anul 1997 România a intrat în rândul celorlalte țări europene care aderau la ora de vară în ultima duminică din luna martie, iar acest lucru este valabil și în prezent.
Pe 26 martie 2019, eurodeputaţii au votat, cu o largă majoritate, pentru renunțarea la ora de vară în Uniunea Europeană începând cu anul 2021. Un număr de 410 eurodeputaţi au votat pentru propunere, 192 împotrivă şi 51 s-au abţinut. În conformitate cu o propunere adoptată la începutul acestei luni şi de Comisia pentru transport şi turism a Parlamentului European, statele membre UE vor renunţa la practica de a-şi schimba ora de două ori pe an şi vor decide dacă preferă să rămână la ora standard sau de iarnă sau să menţină permanent ora de vară.