Valentin Naumescu, profesor de relații internaționale la UBB în Cluj-Napoca, consideră că iresponsabilitatea și nerespectarea regulilor de către tot mai mulți cetățeni sau stat a dus la tragedii și devine o problemă națională extrem de dăunătoare, scrie Monitorul de Cluj.
În urmă cu o săptămână o mamă din Botoșani a murit cu zile la Spitalul de Urgență „Mavroti”, ea fiind ignorată de medici. Și tragediile nu se opresc aici, tot în luna august România a fost șocată de incidentul de la 2 Mai, unde un tânăr drogat a intrat cu mașina într-un grup de tineri dintre care doi au murit pe loc.
Un caz la indigo cu cel din 2 Mai s-a petrecut în județul Alba, unde un tânăr băut a intrat cu mașina într-un grup de 6 tineri, dintre care 3 au murit.
Ultima tragedie care a șocat România este explozia de sâmbătă seara de la Crevedia. 57 de persoane au fost rănite și una a murit. Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a afirmat că societatea comercială unde s-au produs exploziile de la Crevedia nu avea documente sau autorizaţie de funcţionare.
Valentin Naumescu: „Devine o problemă națională extrem de costisitoare și dăunătoare”
Valentin Naumescu, profesor de relații internaționale la UBB în Cluj-Napoca, consideră că iresponsabilitatea și nerespectarea regulilor de către tot mai mulți cetățeni sau stat a dus la tragedii și devine o problemă națională extrem de dăunătoare.
Potrivit profesorului, acest fenomen este încurajat și de faptul că marea majoritate scapă nepedepsită.
„2 MAI, BOTOȘANI, SÂNTIMBRU, CREVEDIA ETC. – IRESPONSABILITATEA ȘI NERESPECTAREA REGULILOR de către tot mai mulți cetățeni (indiferent de generație, educație, profesie etc.), instituții, firme, administrație și chiar de către stat în ansamblu devine o problemă națională extrem de costisitoare și dăunătoare.
Am văzut din plin în pandemie, continuăm să vedem și acum, de la exemple aparent banale precum litoralul la comportamentul iresponsabil pe șosele, și de la instituții la politicieni.
Modelul de succes popular este rebelul, cel care sfidează regulile, neînfricatul! De la nivel macro la nivel individual, regulile par opționale sau facultative, nicidecum obligatorii.
Astăzi copiezi la examene, mâine te urci beat sau drogat la volan, poimâine faci o firmă care încalcă regulile, răspoimâine ești în clientela partidelor sau printre «șmecherii» care nu se tem de nimic.
Din ce în ce mai multe încălcări ale legilor și regulamentelor, la toate nivelurile – autorizații, droguri, alcool, trafic, învățământ, sănătate, poliție, justiție, turism etc.
Fenomenul este încurajat de faptul că majoritatea scapă nepedepsiți. Am avut vreodată, istoric vorbind, CULTURA LEGALITĂȚII în țara aceasta?
Există și altceva decât FRICA DE PEDEPSE MARI care ar putea funcționa la noi?”, a transmis Valentin Naumescu.