Operațiunea „Ursul”

Vânătorii vor goni urşii înapoi în pădure şi este posibil să fie montate garduri electrice pe autostradă, în anumite zone, ca să împiedice animalele să ajungă pe şosea, după ce doi urşi au fost găsiţi morţi pe A1, a declarat prefectul judeţului Sibiu, Adela Muntean.

Aceasta a convocat ieri o şedinţă de urgenţă. Reprezentanții Direcției Silvice, Secției Autostrăzi Sibiu, Agenției pentru Protecția Mediului, Comisariatului Județean al Gărzii Naționale de Mediu, Inspectoratului de Poliție al județului Sibiu, Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, Inspectoratului pentru Situații de Urgență, Inspectoratului de Jandarmi Județean, ai fondurilor de vânătoare Săliște și Apoldu, precum și primarul orașului Săliște au analizat situația și au convenit asupra măsurilor de urgență ce se impun.

Potrivit sursei citate, numărul de urşi din judeţul Sibiu este cu 50 la sută mai mare decât anul trecut, ceea ce înseamnă că a crescut la 1.200 de exemplare în 2018, faţă de 800 cât erau în 2017.

„În cadrul şedinţei s-a discutat despre supradimensionarea populaţiei de urşi la nivelul judeţului Sibiu faţă de anul trecut. (…) Oficial am solicitat ca fondurile de vânătoare să facă acea acţiune de prevenţie, de goană a animalelor sălbatice către pădure, atragerea cu mâncare. În paralel am discutat şi vom face şi o cerere ca tronsoanele de autostradă cu garduri, acolo unde lipsesc, să şi le repare şi să luăm în calcul şi electrificarea tronsoanelor de gard acolo unde fondurile de vânătoare ne dau indicii că numărul animalelor este mai dens”, a explicat prefectul Adela Muntean, citată de Agerpres.

Potrivit prefectului judeţului Sibiu, cei doi urşi care au murit pe A1 fie au părăsit pădurea deoarece le erau foame şi căutau ghinde, fie au fost deranjaţi de o partidă de vânătoare care ar fi avut loc în zonă. „Există posibilitatea ca urşii să vină din zona montană, în jos, către zonele de foioase, pentru că avem ghindă foarte multă şi sunt mult mai atraşi de ghinde, de legume, de prune. Mai există şi varianta ca fondurile de vânătoare din imediata apropiere şi administratorii fondurilor respective, datorită vânătorii făcute, să-i fi deranjat din habitat. Sunt mai mulţi posibili factori”, a mai declarat prefectul sibian.

Muntean susţine că şi ea s-a întâlnit cu un urs, în timp ce circula cu maşina pe Transfăgărăşan, în timpul inundaţiilor din această vară.

Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri (DRDP) Braşov va monta indicatoare rutiere cu avertizarea „Atenţie, animale!” pe autostrada A1, în zona în care doi urşi au fost omorâţi după ce au fost loviţi de maşini, a declarat, ieri, purtătorul de cuvânt al instituţiei, Robert Elekes. Potrivit acestuia, indicatoarele vor avea rol preventiv, ele urmând să atenţioneze şoferii asupra unor potenţiale pericole generate de animalele care pot apărea pe autostradă. „Vom monta indicatoare cu ‘Atenţie, animale!’, pentru că au fost două evenimente care impun unele măsuri. Până acum nu existau astfel de indicatoare pentru că nu ne-am aşteptat să avem o problemă cu urşii, pentru că în zonă sunt garduri de protecţie”, a afirmat Elekes.

Măsura a fost anunţată după ce un urs a fost lovit mortal, în noaptea de duminică spre luni, de o maşină, după ce a pătruns într-un tunel de pe autostrada A1, pe raza judeţului Sibiu. Evenimentul, care este al doilea de acest fel din ultimele trei zile, s-a produs la kilometrul 262 + 500.

În noaptea de vineri spre sâmbătă, un alt urs a fost omorât pe autostrada A1, la o distanţă de circa şase kilometri de locul în care s-a produs al doilea eveniment.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura