Inspecția Muncii a aplicat, în cinci zile, amenzi în valoare de aproape 2 milioane de lei și a început împreună cu ANAF o acțiune de control la firmele de construcții, pază și protecție, confecții, silvicultură, transport și alimentație publică.
Inspecţia Muncii a desfăşurat, în perioada 6 – 10 iunie, acţiuni de control în urma cărora s-au aplicat amenzi în valoare totală de 1.850.900 lei, adică 411.311 euro. Au fost depistate 166 persoane care lucrau la negru. Dintre acestea, 24 erau din județul Sibiu.
În domeniul relaţiilor de muncă, la nivel național s-au aplicat amenzi în valoare de 1.449.900 de lei, din care 970.000 de lei pentru muncă la negru. Pentru primirea la muncă a mai mult de cinci persoane fără contracte individuale de muncă, inspectorii de muncă au făcut 6 propuneri de cercetare penală. Au fost sancționați 422 de angajatori. În aceeaşi perioadă, în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă s-au aplicat amenzi în valoare de 401.000 de lei. Angajatorii au comunicat către inspectoratele teritoriale de muncă 79 de evenimente care, în urma cercetărilor efectuate de inspectorii de muncă, vor fi încadrate sau nu ca fiind accidente de muncă. Au fost sancționați 812 angajatori în domeniu.
Inspecția Muncii lansează împreună cu ANAF operațiunea “Cronos”
Începând de astăzi, inspectorii de muncă din Inspecția Muncii împreună cu cei antifraudă din cadrul ANAF vor fi implicați, până în data de 23 septembrie 2016, în operațiunea ”Cronos” – o amplă acțiune la nivel național care are ca scop prevenirea și combaterea muncii la negru și a celei subdeclarate.
„Operațiunea Cronos va viza, în special, firmele care activează în domenii precum confecții, construcții, pază și protecție, curățenie, alimentație publică, silvicultură, transport, comerț, arhivare și depozitări. Le-am ales pe acestea pentru că aici întâlnim cele mai frecvente cazuri de muncă la negru și la gri. Concret, vom concentra activitatea de control operativ pe informarea lucrătorilor și angajatorilor cu privire la riscurile la care se expun și la obligațiile legale pe care le au, dar vom insista și asupra răspunderii contravenționale și penale pentru utilizarea forței de muncă fără forme legale ori subdeclararea nivelului real de salarizare”, a declarat Dantes Nicolae Bratu, inspector general de stat.