Olimpicii Sibiului pentru JO Paris 2024: Andrei MUNTEAN și Andreea DRAGOMAN

Doi sportivi din județ fac parte din lotul României pentru Olimpiada de la Paris 2024: Andrei Vasile MUNTEAN – gimnastică și Andreea DRAGOMAN – tenis de masă. Născuți la Sibiu, respectiv Mediaș, cei doi activează de ani buni la Dinamo, respectiv Steaua București.

foto: Comitetul Olimpic și Sportiv Român

Cei doi sportivi sunt prezentați de Comitetul Olimpic și Sportiv Român:

Născut pe 30 ianuarie 1993, Andrei MUNTEAN a început gimnastica la  Sibiu, sub îndrumarea antrenorilor Ciprian Baiaș și Carmen Roșianu. S-a transferat apoi la Bistrita, fiind selecționat la lotul olimpic de juniori.

foto: Comitetul Olimpic și Sportiv Român

În 2002, la Campionatele Europene pentru juniori de la Birmingham, a cucerit medalia de aur la paralele.

În 2009, la Festivalul Olimpic al Tineretului European TAMPERE, a obținut medalie de argint la sol și bronz cu echipa României.

În anul 2010, la prima ediție a Jocurilor Olimpice de Tineret care au avut loc la Singapore, a devenit cel dintâi campion olimpic de tineret la inele din istoria competiției. De asemenea, a fost medaliat cu argint la paralele.

În 2011, a fost selecționat la lotul masculin de seniori.

În 2016, a fost desemnat de Federația Română de Gimnastică să reprezinte România în competiția masculină individuală de la Olipiada de la Rio 2016, după ce echipa reprezentativă a ratat prezența la JO. A obținut un loc 6 la paralele.

În acest an, a câștigat medalia de bronz în finala de la paralele, la Cupa Mondială de la Antalya (Turcia).

foto: Comitetul Olimpic și Sportiv Român

Născută pe 18 august 2000, Andreea DRAGOMAN a început să joace tenis de masă când nici nu împlinise șapte ani, la  Mediaș, la C.S. Romgaz, sub îndrumarea antrenorului Gheorghe Vaida. Primul rezultat notabil l-a obținut trei ani mai târziu, în 2007, când s-a clasat pe primul loc la Top 16 Europa, competiție rezervată minicadetelor.

Din 2011, când a cucerit titlul european la minicadete, la simplu, a înregistrat rezultate de marcă în fiecare an.

În 2012, și-a apărat cu succes titlul la simplu, la CE de minicadete, în 2013, s-a clasat pe locul 3 la dublu fete la CE, iar în 2014, a făcut parte din echipa care a urcat pe prima treaptă a podiumului continental. Tot în 2014, a fost numărul 1 Top 10 Europa cadete, performanță reeditată în 2015, an în care a obținut și medalia de bronz la simplu, la CE.

In 2016, considerat cel mai bun an al său în competiția junioarelor, a ocupat locul 2 în Top 10 Europa, a fost a treia în Grand Final, a făcut parte din echipa României care a urcat pe cea mai înaltă treaptă a podiumului CE, alături de Adina Diaconu, Andreea Clapa și Mihaela Plaeașu, și a culminat cu cucerirea titlului mondial la dublu, alături de Adina Diaconu.

În 2017, s-a transferat la clubul timișean ACS Dumbrăvița, a obținut medalia de argint la dublu fete, la Campionat European U21 și a fost componentă a echipei României clasate pe locul 3 la Campionatul Mondial.

În 2018, a urcat pe treapta a doua a podiumului național în întrecerea de simplu a senioarelor, iar la Campionatul European U21 de la Minsk, la dublu fete, a obținut medalia de blonz, alături de Adina Diaconu. Ultimul său trofeu la junioare a fost medalia de bronz obținută cu echipa României, alături de Tania Plaian, Andreea Hudusan, Luiza Popescu și Elena Oprea, la Campionatul European U18.

Grație rezultatelor excelente, și-a asigurat prezența la JO de Tineret de la Buenos Aires 2018, unde a cucerit o medalie de bronz la simplu.

În 2021, la Campionatul European de la Cluj Napoca, a cucerit argintul cu echipa României, iar în 2022 tot o medalie de argint, la dublu feminin, la Campionatul European de la Munchen, Germania, iar în 2023 argint cu echipa României, la Campionatul European de la Malmo, Suedia. Tot anul trecut, medieșeanca a câștigat titlul cu echipa României la Jocurile Europene de la Krakow Malopolska.

AICI găsiți programul sportivilor români la Jocurile Olimpice de la Paris 2024

România va fi reprezentată de 107 sportivi la Jocurile Olimpice de la Paris, la 18 discipline. Competiția se va desfășura în perioada 26 iulie – 6 august.

Iată sportivii noștri și disciplinele la care vor concura:

Atletism (13): Delvine Relin Meringor (maraton), Andrea Miklos (400 m), Alina Rotaru-Kottmann (lungime), Joan Chelimo Melly (maraton), Bianca Ghelber (aruncarea ciocanului), Stella Rutto (3.000 m obstacole), Andreea Taloş (triplusalt), Diana Ion (triplusalt), Alin Firfirică (aruncarea discului), Alexandru Novac (aruncarea suliţei), Florentina Iuşco (săritura în lungime), Rareş Toader (aruncarea greutăţii), Daniela Stanciu (săritura în înălţime);

Box (1): Lăcrămioara Perijoc (cat. 54 kg);

Canoe (3): Cătălin Chirilă (C1 – 1.000 m), Ilie Sprîncean, Oleg Nuţă (C2 – 500 m);

Canotaj (45 locuri cotă): simplu vâsle masculin, dublu vâsle feminin, categorie uşoară, dublu vâsle feminin, dublu rame feminin, patru rame feminin, patru vâsle feminin, 8+1 feminin, dublu vâsle masculin, dublu rame masculin, patru rame masculin, patru vâsle masculin, 8+1 masculin;

Ciclism (1): Ede Molnar (mountain bike);

Gimnastică artistică (6): echipa feminină (Ana Maria Bărbosu, Sabrina Maneca Voinea, Lilia Cosman, Amalia Ghigoarţă şi Andreea Preda); Andrei Muntean;

Gimnastică ritmică (1): Annaliese Drăgan;

Haltere (2): Mihaela Cambei (cat. 49 kg) şi Loredana Toma (cat. 71 kg)

Înot (3): David Popovici (100 m liber, 200 m liber), Vlad Stancu (800 m liber, 1.500 m liber), Rebecca Aimee Diaconescu (200 m liber);

Judo (1): Alex Creţ (cat. 90 kg);

Lupte (5): Andreea Beatrice Ana (lupte libere, cat. 53 kg), Kriszta Tunde Incze (lupte libere, cat. 62 kg), Cătălina Axente (lupte libere, cat. 76 kg), Alin Alexuc-Ciurariu (lupte greco-romane, cat. 130 kg), Răzvan Arnăut (lupte greco-romane, cat. 60 kg);

Polo pe apă (13): 13 locuri cotă – echipa masculină;

Scrimă (1): Mălina Călugăreanu (floretă);

Tenis de câmp (4): Ana Bogdan (simplu feminin, dublu feminin), Jaqueline Cristian (simplu feminin, dublu feminin), Irina Begu (simplu feminin, dublu feminin), Monica Niculescu (dublu feminin);

Tenis de masă (5): 3 locuri cotă – echipa feminină, Ovidiu Ionescu/Bernadette Szocs (dublu mixt); Bernadette Szocs şi Elizabeta Samara (simplu feminin), Ovidiu Ionescu şi Eduard Ionescu (simplu masculin);

Tir cu arcul (1): Mădălina Amăistroaie;

Triatlon (1): Felix Duchampt;

Yachting (1): Ebru Bolat (clasa Ylca 6).

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*