Oftalmologii sibieni au participat la cel de-al treilea Congres al Societății Române de Cataractă și Chirurgie Refractivă și la Conferința Anuală a Societății Române Retina

La sfârșitul lunii iunie, o echipă de medici oftalmologi din cadrul Secţiei Clinice Oftalmologie a SCJU Sibiu, compusă din prof.univ.dr. Adriana Stănilă, medicul șef al secţiei, șef de lucrări dr. Adrian Teodoru și dr. Elena Mihai, a participat la cel de-al treilea Congres al Societății Române de Cataractă și Chirurgie Refractivă și la Conferința Anuală a Societății Române Retina.

Au participat, de asemenea, și medicii rezidenți în specialitatea oftalmologie care-și desfășoară activitatea în cadrul secției. Manifestările științifice au avut loc în Eforie Nord și au reunit medici oftalmologi din întreaga lume.

Legenda vie a oftalmologiei mondiale

Printre personalitățile participante s-a aflat prof. dr. Takayuki Akahoshi, din Japonia, considerat „o legendă vie a oftalmologiei mondiale”, probabil cel mai rapid chirurg de cataractă din lume. „În prelegerea susținută, prof. Akahoshi a prezentat soluț­ii rapide și eficiente de rezolvare a cazurilor dificile, precum și modalitatea prin care operează peste 10.000 de cataracte anual. Cel mai scurt timp de realizare a unei operații de cataractă pentru profesorul japonez a fost de sub 2 minute și a ajuns să realizeze până la 60 de intervenții de acest tip într-o singură zi”, a declarat prof.dr. Adriana Stănilă. Un alt nume de prestigiu care a sus­ținut prelegeri și cursuri despre excelența în ecografia oculo-orbitară a fost dr. Elizabeth Affel din Statele Unite ale Americii.

Cazuri prezentate

Prof.univ.dr. Adriana Stănilă

Prof.univ.dr. Adriana Stănilă

În cadrul sesiunilor interactive, invitații au participat prin răspunsuri la rezolvarea unor cazuri particulare deosebite. Prof.univ.dr. Adriana Stănilă a fost unul din moderatorii sesiunii Cataractă în cadrul căreia a prezentat lucrarea „zonulodializă intraoperatorie”. Un alt studiu de caz prezentat de medicii sibieni a fost „opacifierea capsulei anterioare”. „Imediat după participarea la Congresul European de Glaucom care a avut loc la Praga, am participat activ și la aceste două evenimente care au avut loc la Eforie Nord (n.a. – Congresul Societății  Române de Cataractă și Chirurgie Refractivă și Conferința Anuală a Societății Române Retină). În cadrul sesiunilor, am prezentat două cazuri clinice deosebite. Este vorba despre o zonulodializă intraoperatorie, mai exact cazul unui pacient în vârstă de 84 de ani, cu cataractă avansată la ochiul drept, cataractă hipermatură la ochiul stâng și ambliopie profundă, pentru care am prezentat decizia intraoperatorie pentru rezolvarea cazului. Cel de-al doilea caz, opacifierea capsulei anterioare la o pacientă de 66 ani cu hipermetropie și cataractă a fost unul care, ne-a pus o serie de semne de întrebare prin complexitate și a fost un subiect dezbătut în plenul conferinței, unde noi am prezentat modalitățile de rezolvare”, a explicat șefa secţiei Clinice Oftalmologie a SCJU Sibiu.
Tot în cadrul manifestărilor, reputatul oftalmolog sibian a prezentat o modalitate de tratament:  „Topice cu lipozomi pentru augmentarea stratului lipidic al filmului lacrimal”. Acest tratament se bazează pe un spray care aplicat pe pleoape, cu ochiul închis, ameliorează simptomatologia de ochi uscat.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura