Consorţiul care derulează Programul Sibiu Regiune Gastronomică Europeană 2019 a anunţat că SibCoin nu este, de fapt o monedă, ci un suvenir, după ce a apărut în presă informaţia conform căreia ar fi ilegal să se lanseze o monedă locală, cu care să se facă plăţi.
„Ca urmare a informaţiilor vehiculate despre ilegalitatea monedei programului Sibiu Regiune Gastronomică Europeană 2019, vă comunicăm următoarele: Programul Sibiu Regiune Gastronomică Europeană 2019 îşi propune promovarea destinaţiei culturale, gastronomice şi turistice Sibiu pe plan naţional şi internaţional şi susţinerea producătorilor locali. În cadrul acestui demers, una dintre modalităţile de promovare o reprezintă „moneda locală” – SibCoin. SibCoin reprezintă o modalitate de a acorda „puncte bonus/reduceri” pentru plăţile făcute în lei în cadrul reţelei regionale HORECA, la care hoteluri, restaurante, cofetari sau producători locali au aderat. Aşa cum companiile de transport aerian acordă bonus/reduceri (puncte) cu care se pot face cumpărături în reţeaua lor internă, pe care le-au denumit „mile”, membrii reţelei regionale HORECA vor acorda bonusuri/reduceri (puncte) care se numesc SibCoin. Valoare acestora va fi 1 punct = 1 leu. Toate plăţile se efectuează în moneda naţională emisă de către BNR şi sunt fiscalizate, în consecinţă, în moneda naţională a României. Aceste reduceri/bonusuri funcţionează EXCLUSIV în cadrul unităţilor care au aderat la Program”, se arată în comunicat.
Potrivit echipei Programului Sibiu Regiune Gastronomică Europeană 2019, „monedele” care poartă însemnele Programului şi ale Regiunii sunt suveniruri, nu au subdiviziuni, nu se pot face plăţi sau încasări cu ele şi „vor fi disponibile în forma lor fizică exclusiv ca suveniruri”.
Suvenirul numit SibCoin va fi disponibil doar în judeţul Sibiu şi numai în anul 2019.
„Însemnul heraldic de pe reversul SibCoin este stema oficială a judeţului Sibiu, aprobată prin Hotărârea Guvernului României nr. 1296/20.11.2002 privind aprobarea stemei judeţului Sibiu. Sistemul de bonusuri/reduceri în reţeaua HORECA regională va fi disponibil din sezonul turistic 2019 şi va fi organizat în mod similar cu sistemele care funcţionează în Romania, pentru fidelizarea clienţilor diferitelor companii de telefonie sau bănci, de exemplu”, se mai precizează în comunicat.
Sibienii şi-au programat ca mâine, la Bucureşti, să lanseze SibCoin-ul. „Consorţiul Sibiu Regiune Gastronomică Europeană 2019, format din Consiliul Judeţean Sibiu, Primăria Municipiului Sibiu, Primăria Municipiului Mediaş, Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Sibiu, Universitatea Lucian Blaga Sibiu şi Asociaţia Judeţeană de Turism Sibiu, a ales numele pentru moneda locală a Sibiului. Aceasta se va numi SibCoin. SibCoin va fi lansat la Bucureşti, pe data de 21 noiembrie 2018, în cadrul unui eveniment care se va bucura de prezenţa a numeroşi reprezentanţi ai corpului diplomatic acreditat la Bucureşti, reprezentanţi ai autorităţilor publice locale din România, persoane din industria HoReCa, reprezentaţi ai presei naţionale şi locale, bloggeri şi influenceri”, se arată în anunţul oficial publicat de echipa Programului Sibiu Regiune Gastronomică Europeană 2019, în 6 noiembrie.
Potrivit legii, doar Banca Naţională a României poate să emită monede în ţara noastră.
O altă problemă a anunţatului SibCoin este denumirea, însă reprezentanţii Consorţiului Sibiu Regiune Gastronomică Europeană 2019 au explicat că SibCoin nu se poate confunda cu Sibcoin (Siberia Coin), o criptomonedă înfiinţată în Rusia în urmă cu trei ani.
Anul viitor, judeţul Sibiu va deţine, în premieră naţională, statutul de Regiune Gastronomică Europeană, program prin care speră să atragă mai mulţi turişti, interesaţi de mâncarea tradiţională locală.
In poza se vede una de aur!???