Consiliul Județean Sibiu împreună cu Asociația Județeană de Turism Sibiu organizează Târgul de Ecoturism, eveniment dedicat operatorilor din zona turismului sustenabil, în contextul derulării Programului „Anii Drumeției” 2021 – 2022.
În cadrul acestuia se va prezenta oferta de toamnă-iarnă a operatorilor locali pentru activități recreative și sportive, echipamente și servicii conexe.
Evenimentul va avea loc pe 19 și 20 noiembrie, în Pavilionul Cultural Muzeal ASTRA, în intervalul orar 10 – 18.
Scopul Târgului de Ecoturism este să adune laolaltă principalii operatori și specialiști din zona ecoturismului și să prezinte publicului ofertele pentru sezonul de toamnă-iarnă.
Prima zi este dedicată specialiștilor și va reprezenta o platformă pentru dezbaterea tendințelor și așteptărilor, cu prezentări, ateliere și conferințe.
Cea de-a doua zi este dedicată publicului larg, care va fi introdus în specificul județului Sibiu, prin intermediul atelierelor educative, a proiecțiilor de film și a sesiunilor demonstrative de folosire a echipamentului sportiv.
Apel pentru înscriere participanți
Organizatorii deschid sesiunea de înscrieri pentru participanți, segmentați pe două categorii:
EXPOZANȚI – operatori cu oferte de ecoturism, ONG-uri din domeniul ecoturismului, furnizori de servicii locale, UAT-uri.
OPERATORI COMERCIALI – comercianți / producători de echipamente sportive și servicii conexe (activități de închirieri echipamente, organizare de evenimente cu specific ecoturistic, experiențe culinare, alte activități în natură și prietenoase cu mediul înconjurător).
Criterii de selecție și arii de activitate eligibile
Expozanții și operatorii comerciali trebuie să respecte normele impuse de legislația în vigoare, în ceea ce privește normele și normativele igienico-sanitare, PSI, fiscale și cele de securitate și siguranță în exploatare și de protecție a muncii.
Organizatorii precizează că locurile sunt limitate și se vor distribui pe baza următoarelor criterii de selecție:
- Propunerea unei oferte de ecoturism și turism sustenabil pentru sezonul toamnă – iarnă – primăvară.
- Activitatea propusă trebuie să fie autorizată local, licențiată sau clasificată de ministerul de resort.
- Activitatea propusă trebuie să folosească resursele locale în mod responsabil.
- Oferta trebuie să se adreseze pieței din România.
- Oferta trebuie să fie parte dintr-o rețea locală.
Ariile de activitate eligibile includ activități și experiențe, precum: drumeție, echitație, schi de tură / pe rachete de zăpadă; ski & snowboard; spa; tabere pentru copii; patinoare; experiențe culturale; ture foto; comunități turistice; Biserici fortificate cu program de iarnă; târguri de Crăciun; unități de cazare care oferă și servicii de ecoturism; platforme de promovare a serviciilor de cazare; aplicații turistice; gastronomie locală; producător / comercializant produse de echipament sportiv; tradiții & sărbători locale; artă & meșteșuguri locale.
Data limită pentru depunerea documentelor este 7 noiembrie 2021, prin completarea Formularului și transmiterea Contractului de Parteneriat semnat, la adresa: anii.drumetiei@sibiu-turism.ro.
Completează Formularul de înscriere pentru expozanți și operatori comerciali: https://bit.ly/targdeecoturism
Programul „Anii Drumeției” este inițiat și finanțat de Consiliul Județean Sibiu, în colaborare cu Asociația Județeană de Turism Sibiu. Scopul principal este de a îmbunătăți infrastructura de drumeție din județ și de a promova activități specifice ecoturismului.
Primul an (2021) a fost dedicat creării cadrului legal care să permită standardizarea infrastructurii de drumeție, iar apoi refacerii traseelor de drumeție pedestră și de cicloturism din zona montană și colinară a județului.
Anul 2022 va avea ca focus promovarea traseelor, sub forma unor experiențe complete de ecoturism, pentru a facilita creșterea interesului pentru acest tip de turism și a extinde perioada de petrecere a timpului în județ, generând astfel venituri comunităților locale.