Octavian Lup, invitatul săptămânii la Filarmonica de Stat Sibiu

Solistul următorului concert simfonic de la Filarmonica de Stat Sibiu va fi violoncelistul Octavian Lup.

Joi, 19 ianuarie a.c., de la ora 19.00, la Sala Thalia, orchestra Filarmonicii de Stat Sibiu va susține un nou concert simfonic sub bagheta dirijorului principal Tiberiu Soare. Programul concertului include Concertul pentru violoncel și orchestră în la minor op. 129 de Robert Schumann și Simfonia a VIII-a op. 8 de Antonin Dvořak. În ipostază solistică, îl vom asculta pe violoncelistul Octavian Lup.

Biletele sunt puse în vânzare la casa de bilete a Filarmonicii și online pe iabilet.ro, filarmonicasibiu.ro sau în aplicația mobilă Filarmonica Sibiu App, la prețul de 40 lei (50% reducere pentru elevi, studenți, pensionari).

Octavian Lup cântă la violoncel de la 7 ani și a devenit unul dintre cei mai străluciți violonceliști ai generației sale, un reprezentant al excelenței în arta muzicală și o personalitate remarcată pe podiumul scenelor naționale și internaționale. Laureat a numeroase concursuri din România și din străinătate, el a concertat pe patru continente, alături de nume cu rezonanță din domeniul muzicii clasice. Asemeni lui George Enescu, s-a perfecționat la Conservatorul Superior Național de Muzică din Paris. Pe lângă activitatea solistică intensă, își dedică timpul tinerei generații de muzicieni, fiind lector universitar doctor la Academia de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. Pasiunea pentru oameni și pentru muzică l-a determinat să înființeze orchestra New Hope, care duce muzica în spații neconvenționale.

„Mulțumesc, Filarmonica de Stat Sibiu! Onoarea și bucuria sunt de partea mea. Abia aștept reîntâlnirea cu publicul dumneavoastră minunat, alături de superbul ansamblu al Filarmonicii!”, transmite muzicianul.

Considerat compozitorul german reprezentativ al genului romantic, Robert Schumann a scris Concertul pentru violoncel și orchestră în la minor op. 129 în anul 1850, în doar două săptămâni, însă prima audiție a avut loc abia în 1860, la patru ani după moartea compozitorului. Lucrarea valorifică structuri tipice în moduri neașteptate, neobișnuite și extrem de lirice.

Antonin Dvořak a compus Simfonia a VIII-a, penultima și cea mai scurtă simfonie a sa, în anul 1889, cu ocazia primirii sale în Academia Boemiană de Știință, Literatură și Artă, și tot el a dirijat prima audiție, în 1890. Spre deosebire de alte simfonii, aceasta are un caracter vesel, optimist, cu câteva elemente surprinzătoare de orchestrație, cum ar fi o intervenție scurtă a cornului englez, ca un cântec de pasăre.

 

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura