Scandal în Mărginime pe stranele din Biserică. Oierii gestionează afacerea din Casa Domnului, iar preoții nu au nici un ban pe mână. La Poiana Sibiului, lăcașului de cult i se montează încălzire în pardoseală, pentru că așa au decis consilierii.
La licitația organizată la biserica din Poiana, prețurile închirierii unei strane au atins sume fabuloase. Astfel, un vestit oier din sat, Manea Vonica, a licitat pentru un loc până la 200.000 de lei. Banii au fost achitați parohiei, iar soția celebrului cioban poate asista liniștită la slujbele preotului Ioan Răduleț. „Mă simt jenat că se plătesc atât de mulți bani pentru o strană.
Nu este creștinește, dar nu am ce face. E licitație și poienarii aruncă cu bani. S-au mai plătit 800 de milioane sau 700 de milioane (lei vechi – n. red.), dar suma aceasta este foarte mare. Sunt unii care plătesc bani grei pentru o strană și nici măcar nu vin la biserică. E un sat cu oameni bogați, eu mă număr printre cei săraci“, s-a plâns preotul Răduleț.
„Am ajutat biserica“
Poiana este vestită pentru brânza fabricată de ciobanii de aici. Poienarii pot fi întâlniți în toate piețele din țară, fiind ușor de recunoscut după clopul pe care-l poartă pe cap. Oile l-au făcut și pe Vonica un om bogat, foarte bogat. El nu vrea însă să se laude nici cu averea pe care o are și nici cu donațiile pe care le-a făcut către Biserică. „Am licitat o strană pentru soție, însă nu aș vrea să vorbesc despre asta. Consider că am ajutat biserica și vreau să o fac cu multă discreție. Strana pentru care am licitat nici măcar nu se află în față“, a spus Vonica.
Mărul discordiei
Tocmai sumele mari care s-au oferit pentru strane au ajuns mărul discordiei în Poiana. De teamă ca preoții să nu bage mâna în bani, consilierii parohiali au adunat toți banii și i-au depus la CEC. „Suntem 21 de consilieri și noi gestionăm banii pentru biserică. Asta nu le convine deloc popilor, însă noi credem că așa e mai bine“, afirmă Ioan Muntean, unul dintre consilieri. Aceștia au stabilit să investească în biserică și au angajat câțiva meseriași care peste puțin timp vor amenaja încălzirea lăcașului de cult prin pardoseală. „Am cumpărat cele mai bune materiale, am adus meșteri și am făcut încălzire prin pardoseală. Deasupra, marmură de calitate și o centrală electrică“, se laudă un alt consilier, Ioan Dobrotă. Bătrânii urmăresc cu atenție desfășurarea lucrărilor, stau zilnic alături de muncitori sau îi urmăresc de la câțiva metri, de la cârciuma satului.
Nu-i pentru cine se pregătește
Vizibil nemulțumit, preotul Răduleț afirmă că sătenii au adunat din licitația stranelor peste 170.000 de euro. Cert este că la Poiana au fost licitate stranele, iar unii care au dat bani grei nici măcar nu participă la slujbe. Nu ar fi nici o problemă, pentru că stranele se ocupă imediat de alți credincioși care beneficiază gratuit de cele mai confortabile locuri.
Tradiție și mândrie
În mare parte, bărbații din Poiana sunt crescători de oi din neam în neam. Ei își pasc mioarele pe întreg cuprinsul țării, din Banat până în Deltă, și rar mai ajung prin satul natal. Până și programul școlilor de aici este stabilit în funcție de transhumanță. Vacanța elevilor poienari nu coincide cu cea al restului elevilor. Mândria lor este, însă, proverbială.
Ioan RĂDULEȚ | preot paroh
„Nu e normal ca acești consilieri să adune bani licitând bunurile bisericii. Acești bani puteau fi administrați de noi, erau bagați în contabilitate, nu așa… Consilierii au cerut la Protopopiat să mă schimbe. La anul nu o să-i mai las să facă ei licitație!“