Obrazul subțire cu bere artizanală se ține

*Berea de la care nu te doare niciodată capul sau burta* Buturuga mică nu răstoarnă carul mare*Blonda pe care o iubesc toți* Dragostea care a născut o bere*De la joacă la planuri seriase de afaceri

Berea de la care nu te doare niciodată capul sau burta

Făcută doar din câteva ingrediente naturale, îți seduce ușor papilele gustative, te face să te îndrăgostești de ea pentru ca apoi să-ți creeze dependență și să o vrei din nou. În ultimii doi ani a fermecat câteva zeci de mii de sibieni, i-a convins pe proprietarii de restaurante să schimbe structura meniurilor și i-a determinat pe câțiva tineri oameni de afaceri să caute sau să inventeze rețete și să se apuce de fabricat bere artizanală. Studiile dovedesc negru pe alb că prețul de trei ori mai mare față de al unei beri de larg consum reflectă calitatea superioară, odihna în procesare, lipsa aditivilor sau a oricărei substanțe chinice precum și proprietăților și valorilor nutriționale:

,, O bere artizanală e grozavă pentru că e sută la sută naturală, nu conține aditivi sau coloranți, e foarte sănătoasă, de la ea nu te doare capul sau burta, nu te balonează și întotdeauna îți satisface plăcerea de a bea o bere bună,,, ne mărturisește cu farmec Ciprian Hanea de la Urban Brewery Sibiu.

A treia băutură în topul mondial, după apă și ceai, și cea mai populară băutură alcoolică, cu peste 168 de miliarde de litri vânduți anual, berea a făcut parte din viața omului încă de la începuturile civilizației fiind consumată înainte de inventarea scrierii. Dacă primele dovezi istorice ale scrisului datează de la 3.400 î.e.n., prima atestare documentară a berii este cu 600 de ani mai veche când o pictogramă descoperită în nordul Irakului, în Tepe Gawra, creată în jurul anului 4.000 î.e.n. înfățișează două persoane bând bere prin paie de stuf dintr-un vas de mari dimensiuni.

Deși Sibiul are tradiție de câteva sute de ani în producția industrială de bere artizanală, perioada comunismului a distrul orice tip de astfel de practică. Mai mult, până acum doi ani nimeni n-ar fi putut să îți spună de ce merită să plătești triplu pentru o bere altfel. Vânzătorii profesioniști de bere din Sibiu spun că până și în ziua de astăzi înainte de a trece pe la casa de marcat e musai să facă pe profesorii și să explice ce înseamnă de fapt o bere produsă ca pe vremuri din hamei, drojdie, malț și apă:

,, Avem clienți care ne întreabă ce e aia o bere artizanală. Bineînțeles că de fiecare dată le explicăm în primul rând despre beneficii și care este diferența dintre o bere de casă cu vitamine sau aminoacizi și una procesată integral industrial în doar câteva ore și care păstrează doar gustul adevăratei beri,,, ne-a declarat Cristina Costea din partea Eco Zen, unul dintre puținele buticuri din Sibiu unde găsești la raft producția tuturor celor patru berării artizanale locale.

Buturuga mică nu răstoarnă carul mare

Berarii sibieni cu acte în regulă sunt patru la număr iar capacitatea lor totală de producție nu depășește lunar câteva mii de litri de bere. Alți doi sunt pregătiți pentru producție însă așteaptă din partea autorităților publice acordul final.

 

Nu există date și statistici legate de consumul local de bere artizanală, însă se crede că acesta nu depășește 0,2 la sută din consumul total de bere, procent vehiculat și la nivel național: ,, Oamenii sunt deschiși și dornici să susțină antreprenoriatul local, prin urmare există o creștere și pe piața berii artizanale locale. Consumul de bere artizanală este în creștere însă nu este direct proportională cu ritmul apariției din ce în ce mai multor beri artizanale de pe piața locală. Totodata berile industriale vin și ele cu așa numitele alternative “artizanale” sau “nepasteurizate” care la prima vedere sunt ceea ce promit a fi la fel cum un Eisberg este doar un vârf de gheața care se observă deasupra nivelului mării,,, ne-a povestit Ionuț Ciobotă, cofondator Bere Artizanală 1717.

Optimiști însă, producătorii de bere trag cu ochiul la consumurile de afară unde acestea reprezintă 15% din totalul vânzărilor în cazul Germaniei sau 25% în cazul Statelor Unite ale Americii.

Trenul spre succes îl poate reprezenta 2019, anul Capitalei Culinare Europene când fiecare dintre ei se pot lăuda cu o producție cu aromă locală și rețete nemaiîncercate de alții.

Blonda pe care o iubesc toți

Cei patru producători locali au fost îndrăzneți și au ieșit pe piață cu peste douăzeci de sortimente de bere, fiecare special în felul lui. De la blonde, amare, furtunoase sau plăpânde și light, berile locale te poartă prin grade ridicate de alcoolemie, palete de culori care mai de care și amăreală gradată. ,,Draculina e seducătoare și te păcălește ușor. Deși e dulce, e foarte puternică. Imaginează-ți o roșcată focoasă, provocatoare și plăcută la vedere. Are o concentrație alcoolică de 7% care nu se simte datorită gusturilor și aromelor calde rezultate natural, din malț,,, ne mărturisește despre produsul lor vedetă Oana Dan de la Nembeer.

Cu tot farmecul ei, roșcata Draculina nu reușește să o atingă în topul vânzărilor pe blonda din sortiment: ,, Aș spune că berea blondă cu care gusturile ne-au fost inoculate de atâta amar de vreme e în topul preferințelor sibienilor, însă odată ce ajunge să fie încercat fiecare sortiment, preferințele încep să capete noi dimensiuni,,, mai spune Ionuț de la 1717.

Și pentru ca peisajul să fie cât mai fascinant, pe lângă blonde au apărut și călugări. Berarii Urban, absolvenți ai Universității Lucian Blaga Sibiu se laudă cu o bere călugărească, vedetă pe perioada iernii. Amară, dură și puternică berea călugărească e un aliment perfect sănătos și viguros în zilele răcoroase.

Dragostea care a născut o fabrică de bere

Majoritatea producătorilor de bere din Sibiu sunt tineri care simțeau că la nici o terasă și în nici un magazin nu găsesc berea pe care o caută. S-au pus astfel pe treabă și au început joacă de-a rețetele și  strategiile de vânzări sau marketing: ,, Berea artizanală 1717 a luat naştere în urma unor nevoi personale, a noastră, cei patru fondatori ai acestui brand, nevoia de a bea în oraş o bere calitativă, echilibrată, naturală.Ne-am dorit o bere care să ne caracterizeze pe noi patru, dar şi personalitatea sibienilor şi a Sibiului, o bere cu rădăcini atât în prezent prin imagine, prezentare şi gust, dar şi în trecut. Legătura cu trecutul am găsit-o în arhivele de stat din Sibiu, unde am cercetat începuturile apariţiei primei berării în România, astfel am aflat că la 1717 în oraşul nostru, pe actuala Strada a Turnului a fost construită prima fabrica de bere. Ca un tribut trecutului am ales numele de 1717.Reţetele la care „ne-am jucat” mai bine de un an, am fost să le perfecţionăm, dar şi să învăţăm mai multe despre secretele berilor artizanale, în Bavaria la un berar cu experienţă, el fiind a cincea generaţie care duce mai departe tradiţia berii artizanale. Relaţia cu familia bavareză de berari, tehnologia, cunoştiinţele şi prietenia care s-a legat cu ei, ne-a dus la o colaborare fructuoasă şi frumoasă. Suntem gipsy breweri cu reţete româneşti simple, echilibrate, dar sofisticate în acelaşi timp, produse sub calitate germană, cu principii şi tradiţie,,, ne mărturisește Ionuț Ciobotă.

Titlul de cea mai frumoasă poveste din industria berii artizanale a Sibiului o primește însă Nembeer, creația unui italian berar și a unei românce frumoase și talentate care s-au întânlit întâmplător și care și-au spus că pot să facă o bere sibiană după rețete vechi din Italia: Danielle este berar din Italia însă a ajuns să muncească în România în cu totul alt domeniu. Ne-am cunoscut prin prisma unor prieteni comuni iar pentru că eu sunt specialist în accesarea de fonduri europene ne-am gândit că putem să aducem la realitate visul de a vedea la terasele de pe centru berea produsă de noi. Pur și simplu am stat și împreună am gustat și am conceput fiecare tip de bere de care astăzi suntem atât de mândri,,, ne-a declarat Oana Dan, reprezentanta Nembeer.


Viorica MAIER

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*