Încet, dar sigur, autoritățile iau măsuri pentru ca turiștii să poată mânca în România, precum în Italia sau Grecia, în casele localnicilor. La prețuri decente, vor simți aroma locurilor și savoarea bunătăților locale.
Avantajele sunt atât de partea gazdelor, care pot să își vândă produsele, să păstreze tradițiile și să-și dovedească măiestria în bucătărie, cât și a oaspeților care se pot bucura de tot ceea ce e mai bun în materie de gastronomie la locul potrivit. Punctele gastronomice locale din județul Sibiu readuc în atenția tuturor vechi obiceiuri din zona Transilvaniei, influențele maghiare sau săsești din gastronomie, precum și bucuria de a te așeza la masă împreună cu cei dragi.
Șase puncte gastronomice locale
Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Sibiu a început deja autorizarea așa-numitelor puncte gastronomice locale, în nu mai puțin de șase localități ale județului Sibiu existând deja astfel de gospodării în care gazda face mâncare nu doar pentru familie, ci și pentru turiștii care le bat la poartă. Traseul sibian te poartă la Cisnădioara, Mediaș, Moșna, Cârțișoara sau Colun, dar și în Mărginime, pe la Bradu și Gura Râului.
Hencleș și schnaps la familia Henning
La Cisnădioara, la casă cu numărul 150, îți răspunde cu bucurie familia Henning. Au o întreprindere familială, sunt autorizați încă din iunie 2019 ca punct gastronomic local și sunt maeștri câne e vorba de prepararea specialităților săsești precum gustările tradiționale, gulaș de oaie cu cartofi și pătrunjel, hencleș, schnaps sau coniac de casă.
Reguli și norme
Regulile spun că în aceste micro-restaurante gospodărești trebuie să gătească obligatoriu proprietarul sau familia acestuia. Meniul nu e la fel de „stufos“ precum cel al unui restaurant, de cele mai multe ori conținând o listă scurtă cu cel mult două supe sau ciorbe și două deserturi. Practic, cei autorizați au dreptul să producă, proceseze, depoziteze și transporte produse de origine animală și neanimală. Reprezentanții direcțiilor sanitar-veterinare spun că procedura de autorizare a punctelor gastronomice locale este relativ simplă și n-ar trebui să dureze mai mult de câteva zile. O dată ce solicitantul are toate actele puse la punct, un inspector sanitar veterinar va face o vizită la domiciliul solicitantului. Autoritatea e obligată apoi să facă consultanță și să verifice periodic bucătăria, calitatea mâncărurilor, precum și sănătatea celor care o gătesc.
Dana MUNTEANU