Wiltrud Hess-Piringer, nepoata industriașului sibian Viktor Hess, cel care a înființat în 1910 prima fabrică de cântare din Sibiu, a vizitat Șura Culturală Gușterița.
Foto: Facebook Muzeul Cântarelor Hess-Balanța
După cum se știe, la Șura Culturală Gușterița funcționează, din inițiativa administratorului, preotul Alexandru Ioniță Muzeul cântarelor Hess-Balanța.
Cu ocazia acestei vizite, Wiltrud Hess-Piringer a avut ocazia să vadă cântare produse de fabrica bunicului ei în urmă cu mai bine de 100 de ani.
„Multe mulțumiri pentru sugestii, încurajări si legătura creată între familie și proiectul nostru de muzeu Hess-Balanța!” au transmis cei care se ocupă de muzeul de cântare Hess-Balanța.
Potrivit patrimoniu.sibiu.ro, la 15 octombrie 1910 a apărut prima menţionare a fabricii sub numele “Prima fabrică de cântare Viktor Hess din Transilvania” cu sediul în strada Zidului (Maurerg. 9). Aici, Viktor Hess va ridica în 1925 noile hale de producţie.
În 1928, fabrica avea un capital de 100.000 lei în aur şi 75 de muncitori.
În 1930 se transformă din firma individuală a lui Viktor Hess într-o societate cu nume colectiv (SINC), numită Viktor Hess – prima fabrică de cântare din România SINC.
Fabrica avea 150 salariaţi şi producea cântare pentru orice întrebuinţare, de la cele simple, la cele etalon, cântare de cale ferată, cu desfacere în ţară şi în străinătate, în special în ţările balcanice.
După naționalizarea din 1948, fabrica s-a numit „Balanța” și a fost singurul producător de cântare in România.