O echipă de cercetători a descoperit o metodă eficientă de a reduce consumul de alcool în rândul populației.
Studiul arată că informarea oamenilor despre legătura dintre alcool și cancer, combinată cu numărarea băuturilor consumate, determină o scădere semnificativă a consumului.
„Am observat că atunci când am combinat informațiile despre relația dintre alcool și cancer cu o acțiune practică – numărarea paharelor – oamenii au redus cantitatea de alcool consumată”, explică Simone Pettigrew, economist și psiholog.
Cum pot fi convinși oamenii să consume mai puțin alcool? Cercetătorii au găsit răspunsul
Cercetarea a implicat aproape 8.000 de participanți la primul chestionar, dintre care 2.687 au rămas activi până la finalul studiului, după șase săptămâni. Participanții au fost împărțiți în mai multe grupuri și au vizionat diferite reclame despre consumul de alcool.
Cea mai eficientă metodă s-a dovedit a fi o reclamă TV care prezenta legătura dintre alcool și cancer, însoțită de sugestia de a ține evidența băuturilor consumate. Această abordare a fost singura care a dus la o reducere semnificativă a consumului pe parcursul întregii perioade de șase săptămâni.
„Mulți oameni nu știu că alcoolul este o substanță cancerigenă”, subliniază Pettigrew. „Este o informație esențială pe care consumatorii ar trebui să o cunoască. Însă simpla informare despre efectele cancerigene ale alcoolului nu este suficientă – trebuie să le oferim și metode practice prin care să-și reducă riscul”.
Monitorizarea consumului și educația despre cancer, cheia reducerii alcoolului
Studiul evidențiază că alte abordări, precum stabilirea unui număr fix de pahare, au avut un impact mai redus, determinând doar o parte dintre participanți să încerce să reducă consumul.
Cercetătorii atrag atenția că alcoolul nu provoacă doar cancer, ci este asociat cu numeroase alte probleme de sănătate, inclusiv boli de inimă, afecțiuni digestive, demență și decese premature. Conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății, consumul de alcool este responsabil pentru 7% din decesele premature la nivel mondial.