O tânără puternică într-o lume a bărbaților: Adelina e singura femeie mecanic de locomotivă din județul Sibiu

La numai 24 de ani, Adelina Maria Sora este singura femeie mecanic de locomotivă din județul Sibiu. Tânăra lucrează deja de doi ani la Depoul de Locomotive Sibiu și spune că îi place această meserie, pe care a ales-o după ce, în facultate, a făcut practica la Depou.

Margareta LUPU

foto: Mesagerul de Sibiu

 

Cum a început totul

Adelina Maria Sora, absolventă a Universității Lucian Blaga din Sibiu, Facultatea de Inginerie, poate spune cu mândrie că este singura femeie mecanic de locomotivă din județul Sibiu. Și totul a început dintr-o curiozitate specifică vârstei. „Sincer, am ajuns aici prin intermediul facultății. Am terminat Facultatea de Inginerie a Transportului și a Traficului Rutier, la Sibiu și în anul II de facultate a trebuit să fac practică la Depoul Sibiu, care este partener cu Universitatea. În perioada de practică ne-au prezentat activitatea Depoului Sibiu, aceasta fiind asigurarea materialului rulant de tracțiune și a personalului de locomotivă în vederea remorcării trenurilor de călători din arealul CFR Călători SNTFC Brașov, Depoul de Locomotive Sibiu. În stagiul de practică centrul de formare al Depoului Sibiu ne-au explicat că există un curs de mecanic locomotivă automotor, după absolvirea căruia putem urma o carieră de mecanic de locomotivă. Din pură curiozitate i-am întrebat dacă sunt și femei care practică această meserie, și au zis că da. Mi-au stârnit interesul, iar ulterior am revenit cu un telefon pentru a cere mai multe detalii. Așa m-am hotărât să urmez acel curs, la CENAFER Brașov. Apoi, după absolvirea cursului de la Brașov am fost angajată. A urmat apoi formarea și… în cele din urmă am început munca. Au trecut doi ani de atunci”, povestește zâmbind, tânăra.

foto: Mesagerul de Sibiu

Susținută de familie

Deși este femeie, și tânără, pe deasupra, Adelina nu a întâmpinat deloc probleme în a se integra în colectivul Depoului Sibiu. „Am fost primită de colegii din branșă chiar bine, deși nu m-am așteptat. Îi respect, mă respectă. Se simte însă puțin diferența de vârstă, de generație. Este generația care trebuie să iasă la pensie și…ei au fost puțin reticeni la început. Au crezut că sunt o oportunistă, că am venit cu un scop ascuns, că vizez de fapt anume funcții și că nu vreau să rămân aici, că peste o lună, două sigur să plec, că nu o să rezist. Dar s-au convins că nu este așa. Primele trei luni au fost de probă, apoi am semnat contractul de muncă. Și eu am rămas”, spune Adelina. Tânăra face parte din colectivul personalului de locomotivă al Depoului Sibiu, media de vârstă a colegilor fiind de peste 40 de ani.

A avut noroc și cu faptul că familia a sprijinit-o, și o sprijină. „Părinții…mama mea a fost mai reticentă. I-a fost frică. Până i-am explicat e că există sisteme de siguranță și vigilență, că nu e chiar atât de periculos cum pare. Tatăl meu a zis să merg, că are încredere. Acum sunt mândri de mine”, își amintește Adelina.

foto: Mesagerul de Sibiu

Mecanic pe Săgeata Albastră

O zi de muncă a Adelinei poate părea ieșită din comun pentru unii, dar deja a devenit obișnuință pentru tânără. „Condiția de bază pentru a deservi parcul activ al Depoului Sibiu în conducerea trenurilor de călători, cât și la efectuarea operațiilor de manevră din Depoul și Stația Sibiu este să fii odihnită și în stare normală, respectând reglementările specifice în vigoare și a siguranței circulației. O zi de muncă începe prin prezentarea la serviciu, luarea la cunoștiință prin semnătură a ordinelor, dispoziților și modificărilor apărute în circulația trenurilor, verificarea stării generale de către șeful de tură (inclusiv alcoolscop) și luarea în primire a parcului feroviar din Depou”, explică fata.

În momentul de față, Adelina este autorizată pe funcția de mecanic locomotivă automotor în sistem simplificat la manevră în depou și în stația Sibiu (manevrează locomotiva/automotorul singură), visul acesteia este de a conduce trenuri ”Exprese” și ”InterRegio”.

Tânăra, mărturisește că își iubește meseria și pentru că nu are niciodată timp să se plictisească. „Ești într-un proces continuu de învățare. Nici oamenii care ies la pensie nu pot spune că știu totul. Mereu apar lucruri noi, și din punct de vedere tehnic, se schimbă procedurile, înstrucțiile etc…La început mi-a fost foarte greu să mă acomodez cu limbajul tehnic feroviar, dar am avut suport din partea mecanicilor formatori cărora le mulțumesc”, completează Adelina.

foto: Mesagerul de Sibiu

Temeri

Însă, oricât de mult ar îndrăgi această meserie, are și o mare temere. „Îmi place mult meseria asta, dar nu știu dacă mă văd ieșind la pensie de aici. E greu, și mă gândesc ce se va întâmpla când va veni un copil. Va trebui să îmi las copilul și nu va fi ușor. Lucrăm în ture/turnus, lipsesc nopțile de acasă. Nu știu dacă mă va lăsa inima să pierd ani din viața copilului meu lucrând astfel”, spune femeia.

Deși are o meserie neobișnuită pentru o femeie, Adelina este o tânără obișnuită, cu pasiuni obișnuite. Este extrem de sociabilă, deschisă și povestește cu plăcere despre job-ul ei. În Sibiu locuiește de 6 ani, alături de prietenul ei. Adoră animalele și are doi câini și o pisică, acasă la părinți. Adoră să se uite la seriale, îi plac plimbările în natură, să iasă cu prietenii și să călătorească.

foto: Mesagerul de Sibiu

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*