La data de 27 august a.c., polițiștii Biroului de Investigații Criminale din cadrul Poliției Municipiului Sibiu au reținut o tânără în vârstă de 19 ani, din Cârța. Aceasta este cercetată penal pentru săvârșirea a două infracțiuni de furt calificat, a unei infracțiuni de înșelăciune și a unei tentative la infracțiunea de înșelăciune.
Din cercetările efectuate ca urmare a unei plângeri înregistrate la data de 21 august a.c., la nivelul Poliției Municipiului Sibiu, a reieșit că, la data de 14 august a.c., în jurul orei 12.20, tânăra ar fi pătruns în curtea unei locuințe din municipiul Sibiu și, sub pretextul că este trimisă de un preot pentru a strânge bani pentru o cauză umanitară, i-ar fi solicitat persoanei vătămate, o femeie în vârstă de 86 de ani, suma de 300 de lei. Astfel, ar fi pătruns în imobil, iar în timp ce femeia s-a deplasat într-o altă cameră pentru a aduce banii, ar fi sustras suma de 100 de lei și un card bancar dintr-o poșetă.
După primirea celor 300 de lei, tânăra ar fi părăsit imobilul.
La data de 21 august a.c., în jurul orei 12.30, persoana în cauză ar fi revenit în curtea aceleiași locuințe, sub același pretext, însă persoana vătămată nu i-a mai oferit bani. Înainte de a părăsi curtea, tânăra i-ar fi solicitat femeii să-i umple o sticlă cu apă, iar în timp ce femeia se afla în baia casei, tânăra ar fi pătruns într-o cameră a locuinței de unde ar fi sustras un portofel, părăsind ulterior zona.
Prejudiciul creat prin activitatea infracțională este de 600 de lei.
În baza probatoriului administrat în cauză, polițiștii au luat măsura reținerii persoanei bănuite. De asemenea, judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Sibiu a dispus arestarea preventivă a tinerei pentru 30 de zile.
Cercetările continuă la nivelul Poliției Municipiului Sibiu, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sibiu.
IPJ Sibiu: „Pentru a nu deveni victimă a furturilor din locuință, este important să reținem faptul că un hoț va căuta întotdeauna o locuință în care poate pătrunde cu ușurință.
Casele sau apartamentele cu porți și uși lăsate descuiate, cu geamuri deschise la parter atrag de multe ori interesul celor certați cu legea. Astfel, asigurați-vă că toate căile de acces în locuința dumneavoastră sunt închise și încuiate, chiar dacă vă aflați în imobil.
Instalați un sistem de supraveghere video, însoțită de senzori de mișcare și fixați camerele în așa fel încât toate punctele vulnerabile ale locuinței să fie acoperite.
Nu invitați în curte și în casă persoanele necunoscute care solicită donații pentru diverse cauze umanitare. Odată pătrunși în locuința victimei, infractorii distrag atenția persoanei în cauză și sustrag bani sau alte valori, fapt despre care victima își dă seama după ce rămâne singură.
Nu uitați că infractorii vizează persoanele mai în vârstă, mizând pe capacitatea mai scăzută a acestora din urmă de a reacționa sau a reține detalii despre făptași.
Nu oferiți informații personale referitoare la domiciliul dumneavoastră, la bunurile pe care le dețineți, la banii de care dispuneți sau alte detalii ce vă pot transforma în ținte ale infractorilor.
Dacă vă aflați într-o astfel de situație sau sunteți martorii unor astfel de circumstanțe, încercați să rețineți cât mai multe detalii privind felul în care arată persoanele (înălțime, culoarea ochilor, haine, bijuterii), autovehiculele cu care se deplasează (culoarea, marca, direcția de deplasare) și anunțați de îndată cea mai apropiată unitate de poliție”.