Barajul – o minune pentru FC Hermannstadt!
Echipa sibiană va întâlni duminică, 9 iunie, ora 18.00, la Cluj, și miercuri, 12 iunie, pe Stadionul Municipal din Parcul Sub Arini, Universitatea Cluj-Napoca, în barajul pentru Liga 1. Ca urmare a tragerii la sorți de la Federație, echipa sibiană va juca primul meci în deplasare, ceea ce ar putea fi un avantaj important. Universitatea Cluj este ocupanta locului 3 în Liga 2, în timp ce FC Hermannstadt s-a clasat pe locul 6 în play-out-ului Ligii 1. Câştigătoarea acestui baraj va evolua în sezonul 2019-2020 în Liga 1.
„E o minune că mai jucăm încă barajul. Vor fi două meciuri extrem de grele la baraj. «U» Cluj e o echipă cu tradiţie, chiar am mulţi prieteni de la «U». Le-am zis că era mai bine pentru ei să fi promovat direct. Avem două meciuri extraordinar de grele”, a spus despre baraj antrenorul echipei FC Hermannstadt, Vasile Miriuţă. La rândul său, Alexandru Dandea mizează pe sprijinul suporterilor pe Cluj Arena: „Mulțumesc suporterilor! Să fiți prezenți într-un număr cât mai mare la meciurile din baraj cu U Cluj și să ne susțineți așa cum ați făcut-o și în meciul cu Dunărea“.
Suntem favoriți
FC Hermannstadt pleacă favorită în barajul cu Universitatea Cluj, una dintre echipele legendare ale Ardealului, alături de UTA Arad, deoarece nivelul ligii a 2-a este unul mai modest. Universitatea își pune toate speranțele în acest baraj și, automat, promovarea în prima ligă, pentru a marca cât mai bine aniversarea centenarului clubului. În luna noiembrie, U Cluj va aniversa 100 de ani, iar FC Hermannstadt a fost înființată abia în 2015.
În formă bună
Dandea, Petrescu și Tsoumou au făcut parte, după meciul cu Dunărea Călărași, din echipa etapei. Primul nominalizat a fost fundaşul Alexandru Dandea (31 ani/33 jocuri): „Experimentatul fundaş din centrul defensivei sibienilor a avut o evoluţie bună în apărare. Spre final, acesta a urcat în mai multe rânduri în careul advers“, potrivit lpf.ro. Și mijlocaşul Petrişor Petrescu (25 ani/32 jocuri) s-a aflat printre remarcați: „A făcut un meci mare! A contribuit cu pase decisive la ambele goluri marcate de elevii lui Vasile Miriuţă“. De aprecieri s-a bucurat și atacantul Juvhel Tsoumou (28 ani/37 jocuri): „Puternicul vârf al sibienilor a marcat golul prin care FC Hermannstadt a revenit în joc. A fost a șaptea reuşită în tricoul ardelenilor“.
Din echipa sibiană va lipsi atacantul Ștefan Blănaru, eliminat în meciul cu Dunărea, după un gest reprobabil.
Date statistice
În acest campionat, FC Hermannstadt a utilizat 31 de jucători, dintre care 18 debutanţi pe prima scenă din România. Trei victorii, două remize şi patru înfrângeri este palmaresul înregistrat de sibieni în meciurile de pe teren propriu disputate în 2019. 19 înfrângeri a suferit FC Hermannstadt pe durata acestui sezon, capitol la care doar Concordia stă mai slab. 10 dintre cele 19 partide pierdute au consemnat la final o diferenţă de cel puţin două goluri. FC Hermannstadt este una dintre formațiile cu cele mai slabe atacuri din ediţia curentă, sibienii marcând 34 goluri; doar Dunărea a fost mai slabă, cu 24 goluri marcate. 47 de goluri a încasat FC Hermannstadt, dintre care 20 din faze fixe (cele mai multe dintre toate competitoarele din acest sezon).
FC Hermannstadt s-a calificat la barajul pentru menţinerea în Liga I de fotbal, după ce a învins-o dramatic pe Dunărea Călăraşi cu scorul de 2-1.
Sibiul și legenda U Cluj
La începutul anului 1919, societatea academică a studenților români „Petru Maior“ din Budapesta și-a mutat sediul la Cluj, odată cu ea venind aici și organizația ei sportivă. Astfel, s-a hotărât înființarea la Cluj a unei „Cetăți universitare“, pentru care Consiliul Dirigent de la Sibiu a alocat 50 de milioane de lei. În cadrul „Cetății universitare“ a fost proiectat pentru prima oară în istoria învățământului românesc și un Institut de Educație Fizică. La scurt timp, ziarul „Patria“ publica un articol în care studenții „ce au jucat deja fotbal la vreo echipă, sau cei care doresc să joace de acum înainte sunt invitați să se prezinte în sala Prefecturii pentru a lua parte la înființarea Clubului sportiv“. U Cluj s-a înființat în noiembrie 1919, iar primul meci oficial s-a disputat în 16 mai 1920, la Arad, cu Gloria.
În 1940, după ce nord-vestul Transilvaniei a fost rupt din trupul țării prin Dictatul de la Viena, mii de clujeni au ales refugiul. Printre ei, jucătorii și conducătorii echipei de fotbal Universitatea Cluj, care au refuzat să joace în campionatul maghiar. Întrucât evacuarea s-a făcut foarte repede, sportivii nu au luat cu ei decât carnetele de legitimare. Prin grija lui Viorel Tănase, fost portar al echipei între anii 1927-1930, fotbaliștii au primit bocanci de joc de la fabrica de încălțăminte din Sibiu. Echipamentul a fost confecționat la Cisnădie.
În sezonul 1939-1940, „U“ nu-și câștigase dreptul de a evolua în prima divizie. Cu toate acestea, după primele trei etape, FRF a decis să suplimenteze numărul de locuri în Divizia A, de la 12 la 13, pentru a sprijini moral echipa clujeană aflată departe de casă.
În 6 octombrie 1940, ziarul „Foaia poporului“ publica un ordin al ministrului Apărării Naționale prin care se punea la dispoziția Universității „Regele Ferdinand I“ din Cluj localul cazarmei „Avram Iancu“ și al Școlii Speciale de Cavalerie din Sibiu. Jucătorii lui „U“, majoritatea studenți, aveau o zi pe săptămână dedicată instrucției, fiind considerați militari în termen redus. La începutul lunii decembrie 1940, gruparea clujeană era recunoscută juridic sub numele de „Clubul sportiv studențesc Universitatea Cluj-Sibiu“. Inițial, prin grija protopopului Miron Neagu, o parte din jucători au fost cazați la căminul Seminarului Teologic. Din cauza numărului mare de refugiați, erau cazuri în care sportivii stăteau în camere cu câte 12 paturi. După un timp, au fost mutați la internatul unei întreprinderi. Alți jucători, mai norocoși, stăteau la rude sau la suporteri care le puseseră camere la dispoziție. „U“ a disputat prima partidă oficială de la Sibiu în 20 octombrie 1940, pierdută în fața Sportului Studențesc cu 1-2. Meciul a fost urmărit de o audiență-record: 2.000 de persoane. Dar campionatul 1940-1941 avea să fie suspendat din cauza izbucnirii războiului anti-sovietic. „U“ era pe locul 11. În următorul sezon, competiția s-a disputat pe zone geografice, fiind denumită „Cupa Basarabia“. „U“ a câștigat seria a 5-a, apoi s-a calificat până în semifinale, unde a fost învinsă de Rapid cu 1-4. În vara anului 1942 s-a produs o noua reorganizare a campionatului. „U“ era cea mai tânără echipă, având media de vârsta de 22 de ani. Clujenii au terminat campionatul pe locul 9.
„U“ a împlinit un sfert de veac de existență în bejenie, dar campionatul 1943-1944 nu s-a mai încheiat din cauza războiului. „U“ ocupă locul 3, dupa FC Craiova și Rapid.
Ca unor oaspeți de vază, jucatorilor de la „U“ li s-a permis să folosească principalul stadion din Sibiu, care se numea Anef. Pe arena din Sub Arini evolua cea mai importantă echipă locală, Șoimii, care le-a pus clujenilor la dispoziție și mingile necesare. În ciuda vremurilor tulburi, „U“ a a obținut de la Administrația Financiară hârtie filigranată specială din care se confecționau bilete, iar conducerea clubului plătea anticipat taxele pentru respectivele tichete. Un episod deosebit al bejeniei a fost compunerea primului cântec dedicat unei echipe de fotbal din România. Lansarea oficială a imnului-marș a avut loc la Teatrul Național din Sibiu, în fața unei săli arhipline.
Cea mai bună performantă a tinerilor clujeni în acea perioada a fost accederea în finala Cupei României, în sezonul 1941-1942. Din păcate, „U“ a fost înfrântă la București de Rapid, cu 7-1. Momentul întoarcerii la Cluj, în 26 iulie 1945. În total, la Sibiu, „U“ a disputat 84 de meciuri, din care a câstigat 49, a făcut 6 egaluri și a pierdut de 29 de ori. A înscris 263 de goluri și a primit 167.
Cosmin PAL