Unul dintre cele mai noi trasee de drumeţie ale judeţului Sibiu poate fi parcurs din localitatea Sibiel până la Casa de odihnă şi creaţie „Andrei Oţetea”, un obiectiv cultural aflat în patrimoniul Bibliotecii Judeţene ASTRA Sibiu.
Veţi fi, cu siguranţă, încântaţi de imaginile spectaculoase surprinse deasupra Văii Sibielului şi a Sibielașului, de culorile pădurii de foioase de pe platoul Poienii Godea, situată la 1.148 de metri altitudine.
Dacă sunteţi amatori de drumeţii, plimbări în natură sau doriţi să petreceţi timpul în aer curat, trebuie să ştiţi că traseul până la Casa de odihnă şi creaţie „Andrei Oţetea” este unul cu grad de dificultate medie şi este accesibil pentru pasionaţii de excursii pedestre, dar şi pentru biciclişti sau turişti motorizaţi.
Spaţiu primitor şi modern
Centrul „Andrei Oţetea” are 16 locuri de cazare, 4 camere la parter, 2 încăperi la mansardă, 11 băi, bucătărie, sală de mese, sală de conferinţe şi un pavilion, toate mobilate în spiritul arhitectural al zonei. Există alimentare cu apă, iar energia electrică este asigurată de un sistem complex de celule fotovoltaice şi un generator cu combustibil lichid. Facilităţile cabanei includ: bucătărie utilată, WI-FI, ceaun şi grătar. Pentru reuniuni ştiinţifice, simpozioane, sesiuni de comunicări, cursuri şi alte activităţi cultural-ştiinţifice, casa poate fi închiriată la preţul de 1.200 lei pe zi, iar taxa zilnică de întreţinere este de 200 lei.
Povestea Casei de odihnă şi creaţie „Andrei Oţetea” începe în anul 1980, când aceasta a intrat în patrimoniul Bibliotecii ASTRA, ca urmare a dorinţei exprimată prin testament de profesorul şi academicianul Andrei Oţetea. Situată într-una dintre cele mai pitoreşti zone din sudul Transilvaniei, gospodăria datând din secolul al XIX-lea a fost recent restaurată şi adaptată standardelor vieţii cotidiene contemporane. Înconjurată de pădure, în mijlocul Poienii Godea, aparţinând satului Sibiel, unde predomină aerul curat specific zonelor montane, casa oferă o ambianţă rurală, autentică, plăcută şi liniştită, departe de zgomotul şi agitaţia lumii moderne. Drumul până aici este de o rară frumuseţe, uşor de parcurs cu un rucsac în spate sau cu o maşină de teren. Odată ajunşi la destinaţie, vizitatorii vor avea şansa de a explora biodiversitatea zonei şi vor fi cu siguranţă surprinşi de peisaje fermecătoare.
Drumeții culturale
Acţiunile de reabilitare şi modernizare a elementelor de signalistică a traseelor montane din zona Poiana Godea – Sibiel sunt realizate de Asociaţia „Prietenii Bibliotecii ASTRA”, în colaborare cu Biblioteca Judeţeană ASTRA Sibiu, în cadrul unui proiect cultural dedicat conservării şi promovării valorilor naturale, susţinut financiar de Consiliul Judeţean Sibiu. Proiectul „Drumeții culturale la Poiana Godea” a fost realizat în perioada octombrie-noiembrie 2021, în colaborare cu echipa programului Anii Drumeției. „Activităţile Bibliotecii Judeţene ASTRA Sibiu se desfăşoară cu sprijinul financiar al Consiliului Judeţean Sibiu“, au subliniat iniţiatorii proiectului.