O nouă carte a Mitropolitului Ardealului la Editura Andreiana

Editura Andreiana oferă o nouă și frumoasă carte de învățătură arhipăstorească, având un titlu adecvat, la fel de frumos și de expresiv!  „Veniți de luați lumină!” Predici la perioada Penticostarului este titlul acestui nou volum al Înaltpreasfințitului Părinte Dr. Laurențiu Streza, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, care continuă în modul cel mai frumos și mai fericit cele două volume anterioare de predici la Duminicile Triodului, cu titlul sugestiv: Din exilul păcatului la Masa Împărăției (vol. I: Călătorie cu Hristos spre Postul Mare și vol. II: Pelerini cu Hristos spre Înviere, prin Postul Mare, Ed. Andreiana, Sibiu, 2016), scrie mitropolia-ardealului.ro.

Foto: mitropolia-ardealului.ro

Cele două bogate volume de predici la Duminicile Triodului s-au dăruit cititorilor doritori de învățătură duhovnicească ca un minunat buchet de cuvinte de învățătură, ilustrând, pe de o parte, preocuparea părintească a Arhipăstorului de la Sibiu de a hrăni pe preoți și pe credincioși cu pâinea mântuitoare a Cuvântului dumnezeiesc, iar pe de altă parte, frumusețea, profunzimea și bogățiile negrăite ale textelor evangheliilor acestor zile sărbătorești puse în lumină de un profesor universitar și cercetător dedicat în câmpul teologiei.

Volumul de față cuprinde o introducere, intitulată: Călătoria noastră cu Hristos prin Duminicile Penticostarului și care prezintă cu cea mai mare claritate și în mod sistematic această perioadă – din punct de vedere liturgic, dar și în ceea ce privește conținutul extrem pe bogat al textelor evanghelice ce se citesc la Sfânta Liturghie, urmată de un număr de 13 predici cuprinzând tâlcuirea atentă și detaliată, cu luminoasă încadrare în perspectivă liturgică a respectivelor pericope evanghelice. „Perioada Penticostarului – scrie Înaltpreasfinția Sa, ca perioadă pascală, ne oferă posibilitatea unei călătorii spirituale și liturgice – pornind de la realitatea morții și Învierii lui Hristos, proclamată în noaptea de Paști și dovedită prin arătările Lui după Înviere și prin mulțimea mărturiilor –, în căutarea lui Hristos istoric, pentru a-L descoperi, prin Duhul Sfânt, pnevmatic, pe același Hristos, prezent cu noi și care ne face părtași Învierii Sale, în lucrarea Bisericii” (p. 12).

Parcursul acestei cărți ne oferă, într-adevăr, o minunată și aleasă călătorie spirituală. Și aceasta, în primul rând, pentru că ea acoperă parcursul liturgic-duhovnicesc al perioadei pascale, care, într-adevăr, ocupă în calendarul nostru bisericesc locul cel mai ales, fiind o luminoasă și sfântă încununare a întregului an. În al doilea rând, pericopele evanghelice ale acestei perioade sunt, aproape toate, din Evanghelia de la Ioan, excepție făcând numai Evanghelia zilei a treia a Sfintelor Paști (cu citirea din Luca 24, 12-35) și Evanghelia Duminicii Mironosițelor (cu citirea din Marcu 15, 43-47; 16, 1-8). Or, încă din Antichitate, Evanghelia a patra a fost calificată ca fiind, prin excelență, o „Evanghelie duhovnicească” (Clement Alexandrinul, sec. II). Iar dincolo de acestea, frumusețea aparte a acestei călătorii spirituale este asigurată de calitatea excepțională a tâlcuirilor pe care cartea de față ni le oferă.

Volumul poate fi procurat din magazinele de colportaj sau de pe pagina Editurii Andreiana a Arhiepiscopiei Sibiului.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura