O mini-lecție despre bolile cu transmitere sexuală, cu dr. Corina Ispășoiu: „Tot educația este cheia!”

În România se practică o dezinformare în masă în ceea ce privește educația sexuală.

Corina Ispășoiu

Deși, în ultimii ani, au apărut platforme precum „Sexul vs. Barza“, educația sexuală nu este predată în școli, iar informațiile încă vin din unele surse greșite și subiectul rămâne greu de adus în discuție, deși, la nivel teoretic, cu toții suntem de acord că e complet natural și normal să discutăm despre sex și tot ce implică asta. În condițiile în care se vehiculează multe preconcepții și multă reputație proastă în jurul bolilor cu transmitere sexuală, am discutat cu dr. Corina Ispășoiu, medic primar obstetrică-ginecologie, pentru a clarifica puțin lucrurile.

Mesagerul de Sibiu: Care sunt cele mai răspândite boli cu transmitere sexuală la momentul actual?

Corina Ispășoiu: Bolile cu transmitere sexuală (BTS) sunt infecții transmise între parteneri în timpul contactului sexual. Aceste boli sunt cauzate de bacterii, viruși, fungi sau paraziți și există peste  20 de astfel de infecții, dintre care cele mai frecvente sunt: chlamydioza, herpesul genital, HIV/SIDA, HPV, sifilisul și trichomoniaza. BTS afectează atât femeile, cât și bărbații, dar, în cele mai multe cazuri, problemele de sănătate sunt mai severe la sexul feminin. Dacă femeia gravidă prezintă primoinfecție pentru una dintre aceste boli, pot apărea probleme serioase de sănătate pentru nou-născut. Multe dintre BTS nu sunt simptomatice sau dau puține simptome. Chiar și fără niciun simptom prezent, infecția se poate transmite partenerului. Așa încât e importantă utilizarea protecției, cum este prezervativul, la fiecare contact sexual. O altă măsură importantă pentru sănătate este vizita regulată la medic pentru a identifica și trata din timp aceste boli, înainte de a le transmite mai departe.

Mesagerul de Sibiu: Cât de informați sunt oamenii în ceea ce privește prevenirea acestora?

Corina Ispășoiu: Din păcate, în România nu există informare privind BTS și prevenția lor. Sunt paciente care nu au noțiuni elementare despre aceste boli și nu e vina lor. Informarea în aceste cazuri se face de pe internet sau și mai rău, de pe rețele de socializare/forumuri, unde părerile sunt foarte subiective și de multe ori, incorecte. Dacă adresarea la medic ar fi de la primele simptome sau suspiciuni că e vorba despre o BTS, multe dintre consecințele acestor boli ar dispărea.

Mesagerul de Sibiu: Ce ar trebui să se întâmple pentru ca sibienii să fie mai informați în legătură cu bolile cu transmitere sexuală?

Corina Ispășoiu: E foarte greu să gândesc la scară largă, dar ar trebui să existe un plan de informare în școli și unul separat, de prevenție. Nu de la clasele mici, unde e necesar să fie studiată mai degrabă anatomia corpului uman, ci la licee. Cred, de asemenea, în rolul media în ceea ce privește educația sexuală, dar persoanele care se ocupă de informare trebuie să fie profesioniste în domeniu.

Mesagerul de Sibiu: Când vine vorba de boli cu transmitere sexuală, mulți se bazează pe faptul că majoritatea prezintă simptome după care se pot ghida și, ulterior, să meargă la medic pentru un diagnostic. În câte dintre cazuri și pentru ce boli e adevărat acest lucru?

Corina Ispășoiu: Pacientele ajung la medic din cauza unor acuze, dar există situații în care aceste boli sunt depistate doar dacă sunt căutate țintit, pentru că nu prezintă simptome. Controlul ginecologic de rutină nu include screening-ul pentru aceste boli, dar analiza lor este indicată de către medic în cazul infertilității sau a unor rezultate modificate ale examenului Babeș-Papanicolau. Este necesară testarea în cazul femeilor cu parteneri multipli, mai ales la cele care nu utilizează protecție cu prezervativ.

Mesagerul de Sibiu: Ce ar trebui să facă persoanele care vor să se testeze, însă nu își permit financiar?

Corina Ispășoiu: Într-adevăr, prețul acestor testări e destul de mare. Dar în urma unui consult ginecologic, pacientei i se poate recomanda efectuarea anumitor analize, nu e cazul să efectuăm testări fără discernământ. Sunt puține BTS care nu oferă niciun indiciu că ar fi prezente: infecția cu anumite tulpini de HPV și chlamydioza.

Mesagerul de Sibiu: Din experiența dvs., mai există astăzi un stigmat al bolilor cu transmitere sexuală? Dacă da, cum putem să îl depășim?

Corina Ispășoiu: Da, există. Și va mai dura mult până să-l depășim. Tot educația este cheia; informarea asupra bolilor în sine, asupra prevenției și mai ales asupra faptului că există tratament ar trebui să ducă la o înțelegere mai bună asupra BTS. Rușinea și conceptele învechite duc la prezentarea tardivă la medic, întârzierea diagnosticului și a inițierii tratamentului putând agrava sau duce la stadii ireversibile ale bolii. Așadar, nu uitați să efectuați un control ginecologic anual, în cadrul căruia să întrebați și de bolile cu transmitere sexuală!

Cele mai răspândite BTS

Chlamydioza este o boală produsă de o bacterie care determină infecție de tract genital, greu detectabilă mai ales în fazele incipiente din cauza simptomelor sărace. Debutul bolii este în intervalul 7-21 de zile după expunerea la bacterie și constă în simptome reduse: usturime/durere la urinat, dureri în abdomenul inferior, secreție vaginală patologică, sângerări intermenstruale.

Gonoreea este o infecție bacteriană a tractului genital, dar există și localizări extragenitale: cavitatea bucală, gât, ochi, anus. Primele simptome debutează la 10 zile după expunere. Simptomele includ: secreție vaginală patologică/sângerări vaginale, dureri la urinat, sângerare abundență la mestruatie/sângerări intermenstruale.

Trichomoniaza este o boală parazitară care infectează tractul urinar al bărbaților, dar nu dă simptome. Transmisă partenerei în timpul contactului sexual, determină, după o perioadă de aproximativ 28 de zile, simptome neplăcute: de la o simplă iritație vulvo-vaginală, până la inflamație severă, cu secreție vaginală gălbui, fetidă, prurit, durere în timpul contactului.

HIV este infecția cu virusul imunodeficienței umane. Interferează cu capacitatea organismului de a lupta împotriva virușilor, bacteriilor, fungilor și cauzează boli, conducând spre SIDA (sindromul imunodeficienței umane dobândite), afecțiune care amenință viață. La contactarea acestui virus, nu apar simptome. Unii pacienți dezvoltă o stare asemănătoare unui guturai banal între 2-6 săptămâni post-infectare.

Primele semne și simptome de HIV includ: febră, cefalee, limfonoduli măriți, iritații cutanate, astenie. Aceste semne dispar de obicei într-o săptămână și sunt interpretate că o infecție virală ușoară. În această perioada, persoană infectată este foarte contagioasă. Simptomele severe și persistente apar după 10 ani sau mai mult de la infectare: limfoganglionii măriți, diaree cronică, scădere în greutate, febră, tuse persistentă. În stadiile finale, se adaugă infecțiile oportuniste, febră mare și frisoane persistente.

Herpesul genital este cauzat de tipul 2 de herpes simplex, un virus care pătrunde în organism prin leziunile microscopice de la nivelul mucoasei genitale. Primul episod de infecție este de obicei cel mai sever. Apar mici vezicule cu conținut clar, ulterior mici ulcerații rezultate din decaparea acestor vezicule, însoțite de mâncărimi și dureri locale.

HPV (virusul uman papiloma) este una dintre cele mai comune BTS. Unele tulpini de HPV cresc riscul de cancer de col uterin, altele determina erupții de condilomatoză perineală. Dacă tulpina infectantă de HPV nu determină condiloame, simptomele sunt reduse (sângerări la contactul sexual) sau absente.

Condiloamele genitale sunt excrescențe conopidiforme, localizate la nivel vulvar, vaginal, la nivelul colului uterin, perineal, anal, cu dimensiuni de la câțiva milimetri până la câțiva centimetri.

Sifilisul este o infecție bacteriană(cu treponema pallidum) care afectează tractul genital, dar și alte organe, ajungând în stadiile finale să afecteze creierul și inima. Semnele și simptomele sifilisului se derulează în patru etape: primar, secundar, latent și terțiar. Există și afectare în timpul sarcinii, numită sifilis congenital, atunci când femeia gravidă cu sifilis transmite fătului infecția. Sifilisul primar se manifestă de la 10 zile până la 3 luni de la contactul infectant. Apariția sancrului dur, leziunea care apare la nivel genital, poate trece neobservată, având în vedere că e nedureroasă și se vindecă fără tratament. Sifilisul terțiar debutează la 3-6 săptămâni după apariția leziunii primare și se manifestă prin limfonoduli măriți, astenie, febra, erupții cutanate. Sifilisul latent e liber de simptome, dar poate preceda sifilisul terțiar, manifestat prin: paralizie, lipsa de coordonare motorie, pierderea vederii, demență.


A consemnat Cătălina STANISLAV

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*