O furtună solară lovește Pământul azi. Posibile perturbări tehnologice și spectacol celest rar

Odată cu venirea toamnei, natura ne oferă nu doar culorile spectaculoase ale frunzelor, ci și un fenomen cosmic mai puțin cunoscut.

Foto: NASA

Echinocțiul de toamnă, care a marcat începutul sezonului duminică, aduce cu sine o vulnerabilitate crescută a Pământului la furtunile geomagnetice. Ar putea transforma cerul nopții într-un spectacol uimitor, dar și provoca unele perturbări tehnologice.

Echinocțiul și alinierea cosmică

În timpul echinocțiului, Pământul se află într-o poziție specială față de Soare. Conform Space.com, magnetosfera Pământului și câmpul magnetic al Soarelui se aliniază în această perioadă, orientând polii planetei noastre direct spre astrul zilei. Fenomenul, cunoscut sub numele de efectul Russell-McPherron, face ca planeta noastră să fie mai susceptibilă la impactul particulelor solare.

„În restul anului, câmpurile magnetice tind să fie dezaliniate, ceea ce înseamnă că particulele încărcate ale Soarelui sunt ușor deviate de magnetosferă, scutindu-ne de impactul lor,” explică Space.com. „Totuși, această deviere nu are loc în jurul echinocțiilor, făcând Pământul mai vulnerabil la furtuni geomagnetice”.

O erupție solară neașteptată

Coincidență sau nu, chiar în ziua echinocțiului de toamnă, Soarele a avut o activitate neobișnuită. Potrivit Spaceweather.com, o pată solară numită AR3835 a erupt duminică, luându-i prin surprindere pe oamenii de știință care o considerau prea stabilă pentru a exploda.

Această erupție a generat un nor masiv de plasmă, cunoscut sub numele de ejecție de masă coronală (CME), care se îndreaptă acum spre Pământ.

Ce ne așteaptă?

Space Weather Prediction Center (SWPC) estimează că CME va atinge planeta noastră miercuri. Deși se preconizează că va rata în mare parte Pământul, momentul sosirii sale coincide cu perioada de vulnerabilitate crescută cauzată de echinocțiu.

SWPC prognozează că evenimentul ar putea declanșa o furtună geomagnetică minoră de nivel G1, cea mai slabă și mai comună categorie de furtuni geomagnetice. Chiar dacă pare neînsemnată, o astfel de furtună poate avea câteva efecte notabile, printre care fluctuații în rețeaua electrică, efecte minore asupra operațiunilor sateliților, posibile perturbări ale rutelor păsărilor migratoare sau apariția aurorelor boreale la latitudini mai joase decât de obicei.

Un spectacol celest pentru norocoși

Vestea bună este că furtuna geomagnetică ar putea oferi un spectacol vizual rar pentru locuitorii din nordul Statelor Unite.

O coincidență cosmică fascinantă

Este interesant de observat că, potrivit datelor adunate între 1932 și 2014, furtunile geomagnetice sunt de două ori mai probabile în perioada echinocțiilor comparativ cu restul anului. În contrast, în timpul solstițiilor, când polii Pământului sunt îndreptați spre Soare, planeta noastră se confruntă cu cele mai puține furtuni geomagnetice.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*