Alianţa 2020 USR PLUS a lansat, ieri, la Sibiu, „Manifestul pentru Europa viitorului“, cu patru priorităţi, prin care Dacian Cioloş şi Dan Barna propun o singură Uniune de la est la vest, fără două viteze diferite de integrare, o Europă dedicată tuturor cetăţenilor săi, cărora reuşeşte să le asigure protecţia şi un continent al inovării, competitiv la nivel global.
Preşedintele PLUS, Dacian Cioloş, a declarat, cu această ocazie, că este necesară o Uniune Europeană de la est la vest şi o Uniune a tuturor cetăţenilor ei. „Dorim să vă prezentăm astăzi, în numele Alianţei 2020 USR PLUS, un manifest pentru Europa viitorului folosind oportunitatea evenimentului care se pregăteşte pentru mâine, Summitul European, cu prezenţa şefilor de stat şi de guvern din Uniunea Europeană. Ziua Europei este cel mai oportun moment pentru ca Alianţa 2020 USR PLUS, profund europeană, să prezinte viziunea ei despre viitorul Europei“, a spus Cioloş, într-o conferință de presă.
Două viziuni
Potrivit acestuia, „Europa este la o răscruce, indiferent cum se va finaliza Brexitul“ şi de aceea Alianţa 2020 USR PLUS propune patru priorităţi: „O singură Uniune, de la est la vest, o Uniune Europeană a tuturor cetăţenilor, o Europă a inovării, care îşi protejează cetăţenii“. Dacian Cioloş este convins că în alegerile europarlamentare din luna mai „se vor confrunta două viziuni, una care vrea întărirea UE, alta care doreşte întoarcerea Europei în trecut.“
„Europa trebuie să fie un proiect al estului şi vestului în egală măsură. (…) Europa trebuie să se transforme într-un proiect al cetăţenilor, să devină, dintr-un proiect elitist, un proiect al cetăţenilor. (…) Europa are nevoie de o întărire (…) şi are nevoie să investească în inovare. Europa trebuie să fie în măsură să îşi protejeze cetăţenii“, a mai adăugat Dacian Cioloş.
Alianţa 2020 USR PLUS propune o „Uniune Europeană fără cercuri concentrice sau viteze diferite de integrare“. Cioloş insistă că este nevoie de introducerea unui referendum consultativ la nivel european şi să fie combătut populismul şi dezinformarea.
Momentul culminant
Şi preşedintele USR, Dan Barna, a declarat că cele patru direcţii ale Manifestului Alianţei 2020 sunt foarte importante. „Sibiul este astăzi în cea mai bună poziţie în care s-a aflat România din 2007 până astăzi pentru că acest summit este, fără îndoială, momentul culminant al calităţii noastre de membru al UE“, a arătat Dan Barna, în conferinţa de presă comună cu Dacian Cioloş.
Accent pe inovare
Barna crede că este necesară o „Europă a inovării, competitivă la nivel global“. Potrivit lui Barna este nevoie de o reţea de hub-uri de inovare digitală la nivel regional în întreaga Europă. Dan Barna mai susţine şi o Europă care îşi protejează cetăţenii. „Europa este casa noastră. Din 2007 este casa României şi este important să rămână aşa“, a spus Dan Barna.
Extras din Manifestul Alianței 2020 USR PLUS pentru Europa viitorului
„Duminică, 26 mai, suntem chemați să ne alegem reprezentanții în Parlamentul European. Miza însă este mult mai importantă. Pe 26 mai vom alege felul în care va arăta viitorul Europei și care va fi locul României în UE.
În aceste alegeri se confruntă două viziuni despre viitorul Uniunii Europene: una care vrea întărirea Uniunii și alta care dorește slăbirea ei și întoarcerea în trecut.
Noi, Alianța 2020 USR PLUS, credem într-o Europă renăscută și puternică, într-o Europă a tuturor cetățenilor ei, într-o Europă a prosperității și echității, într-o Europă a democrației, libertății și a statului de drept.
Facem apel către toate forțele pro-europene pentru definirea unei viziuni comune despre Europa viitorului, despre Europa noastră:
● o singură Uniune, de la est la vest
● o Uniune Europeană a tuturor cetățenilor săi
● o Europă a inovării, competitivă la nivel global
● o Europă care își protejează cetățenii
Pentru a avea succes, această nouă viziune trebuie înfăptuită de o nouă generație de oameni politici, care să își asume acest viitor, așa cum fondatorii Uniunii și-au asumat proiectul european, care să confrunte slăbiciunile Uniunii, care să înțeleagă oportunitățile viitorului și să le pună în practică.“