În cadrul platformei de evenimente O Noapte Albă la Biblioteca ASTRA, va fi prezentata publicului sibian”O altă cronică a Sibiului – Hermannstadt. 1930-2010″ (Editura Armanis, 2016), o lucrare valoroasă pentru istoria contemporană a orașului nostru, realizată printr-un efort susținut de Ion Mariș.
Și se va consemna că miercuri, 19 octombrie 2016, la ora 17:00, în sala Festivă a Bibliotecii ASTRA (corp A) a avut loc prezentarea volumului în prezența autorului, alături de care au fost. pentru o analiză obiectivă a documentelui, conf. univ. dr. Mihai Racovițan și drd. Răzvan Pop, în calitate de istoric și de viceprimar al Sibiului.
”În anul 1930, 19 februarie, etnologul şi colecţionarul sibian Emil Sigerus publică lucrarea „Cronica oraşului Sibiu” (Chronik der Stadt Hermannstadt – 1100-1929, care îndeplinea, doar parţial, cerinţele unei lucrări de specialitate, adică „o cronică în adevăratul sens al cuvântului, era mai degrabă o culegere de informaţii diverse, sistematizate cronologic, selectate din documente istorice şi publicaţii de specialitate, vizând principalele evenimente petrecute în oraşul de pe Cibin, cu caracter istoric, economic, social-cultural şi administrativ, pe parcursul a aproape opt sute de ani” (Cf. Convergenţe Transilvănene, F.D.R.G. Sibiu, vol. 5, Klusch, Horst).
Oglindă a societăţii
„Cronica…” este totuşi o sinteză reuşită a fenomenelor naturale petrecute pe aceste meleaguri (cutremure, ierni grele, ploi torenţiale, ş.a.) dar şi un tablou veridic al moravurilor, jurisdicţiei, obiceiurilor, al dezvoltării social-economice a urbei în contextul istoriei Transilvaniei.
În spiritul acestei lucrări, la ideea Centrului Regional de Formare Continuă pentru Administraţia Publică Locală Sibiu (dir. dr. Mihai Baltador), încă din 2004 s-au demarat investigaţiile pentru a continua cronica, pe perioada 1930 – 1990. Acest demers a fost benefic şi pentru efervescenţa cu care s-au desfăşurat proiectele în cadrul „Capitalei culturale Europene – 2007”, când a fost realizat şi imprimat CD-ul: „Sibiu – Hermannstadt – un trecut pentru viitor”, care printre altele cuprindea şi date istorice despre meleagurile sibiene. Folosindu-se de surse istorice pertinente, din Arhivele Statului Sibiu, periodice sibiene sau străine, anuare statistice, calendare, monografii, ghiduri turistice, ş.a., autorul prezentei lucrări a urmărit timp de peste zece ani să evidenţieze, cronologic, an de an, transformările social-politice şi economico-administrative ale oraşului şi mai apoi ale municipiului, a concitadinilor, reliefându-se evenimentele semnificative, care au marcat, în timp, dezvoltarea Sibiului, în context naţional şi internaţional. (…)”, spune Ion Mariș