Numărul incendiilor de vegetație îi îngrijorează pe pompieri

De la începutul anului, pompierii sibieni au fost alertați și au intervenit pentru stingerea a nu mai puțin de 80 de incendii de vegetație uscată și resturi menajere.

Doar în cursul lunii septembrie, la 112 au fost înregistrate apeluri care semnalau zece astfel de situații, cu patru mai multe decât în aceeași perioadă a anului trecut. „În acest sens, pompierii s-au mobilizat pentru lichidarea acestor incendii pe raza localităților Sibiu, Mediaș, Veștem, Șelimbăr, Apoldu de Jos, Ighișu Nou, Apoldu de Sus, Avrig, Aciliu, Biertan, Bradu, Bungard, Cârțișoara, Copșa Mică, Daia, Dumbrăveni, Ighișul Nou, Miercurea Sibiului, Ocna Sibiului, Poplaca, Porumbacu de Jos, Racovița, Ruși, Săliște, Scoreiu, Sibiel, Slimnic, Tălmaciu și Turnu Roșu“, se precizează într-un comunicat de presă al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Sibiu.

80 de incendii

Ultimul caz înregistrat a avut loc duminică, pe un lan de porumb situat între Șura Mică și Ocna Sibiului, când două hectare de teren au ajuns mistuite de flăcări. A fost nevoie de intervenția unei autospeciale de stingere cu apă și spumă, precum și a echipelor ISU Sibiu și SVSU Ocna Sibiului pentru localizarea și stingerea incendiului. Toate cele 80 de incendii izbucnite în 2018 au fost lichidate prompt, fără a fi înregistrate victime.

Avertisment

Pentru a preveni izbucnirea unor dezastre generate de folosirea focului pentru igienizare, pompierii îi avertizează pe sibieni că utilizarea acestuia pe timp de vânt este stict interzisă. Mai mult, grătarul sau prepararea hranei prin utilizarea focului deschis în zone de agrement și în gospodăriile populației se poate face numai în locuri special amenajate, în condiții și la distanțe care să nu permită propagarea focului la construcții, depozite, culturi agricole, păduri, plantații sau alte vecinătăți.

Cei care își doresc să scape repede și ieftin de gunoi trebuie să stie și ei că acestă acțiune e permisă doar în locuri special amenajate, ori pe terenuri pregătite în avans, asigurându-se supravegherea permanentă a arderii și stingerea jarului după terminarea activității.

Amenzi de până la 2.500 lei

Arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deșeurilor și a altor materiale combustibile, fără obținerea permisului de lucru cu focul, precum și fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăți, dar și amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis în condiții și la distanțe care favorizează propagarea focului la construcții, depozite, culturi agricole, păduri, plantații și alte vecinătăți se sancționează cu amendă de la 1.000 la 2.500 de lei, ne-a declarat căpitanul Cristina Criveanu, purtătorul de cuvânt ISU Sibiu.


Viorica MAIER

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura