Numărul accidentelor rutiere a crescut cu aproape 50% în 2021 față de 2020

Marți, 19 aprilie 2022, s-a desfășurat în sistem online ședința ordinară a Colegiului Prefectural organizată la nivelul județului Sibiu și condusă de prefectul județului, Mircea Crețu.

Inspectoratul de Poliție Județean Sibiu a prezentat Dinamica și evoluția accidentelor rutiere produse pe raza județului Sibiu, în anul 2021.

Din punct de vedere statistic, s-au produs 522 accidente de circulație, ceea ce reprezintă o creștere cu  44,59% (+161 accidente rutiere) față de cele din anul 2020, când s-au înregistrat 361 accidente rutiere. Consecințele acestora se materializează prin înregistrarea unui număr de 21 persoane rănite grav (o scădere cu 18,26% față de anul precedent), dar și  o creștere  cu 33,33% a numărului de persoane decedate.

Din analiza accidentelor, cu privire la principalele cauze care au condus la producerea accidentelor de circulaţie s-a constatat că, în perioada supusă analizei, au existat cinci cauze majore care au condus la producerea a 54,78% din accidente, acestea fiind: neacordarea de prioritate vehiculelor (80 accidente); viteza neadaptată la condiţiile de drum/viteza excesivă (74 accidente), neacordare prioritate pietoni (46 accidente), indisciplină bicicliști (45   accidente) și traversare neregulamentara pietoni (41 accidente) aspect ce determină orientarea cu prioritate a activităţilor preventive cât şi a celor de creştere a fermităţii aplicării prevederilor legale în aceste direcţii.

Cele mai afectate zile de producerea accidentelor au fost luni, marți și vineri, distribuția în interval de timp fiind între orele 14 și 22.

În vederea prevenirii şi reducerii accidentelor de circulaţie cât şi a redresării situaţiei operative, de la nivelul Serviciului Rutier Sibiu au fost elaborate şi puse în aplicare o serie de măsuri punctuale, astfel:

– Plan de măsuri pentru reducerea riscului rutier și combaterea cauzelor generatoare de accidente rutiere grave produse pe DJ106 Sibiu-Agnita.

– Planul de măsuri pentru prevenirea implicării cadrelor MAI în accidente rutiere.

– Planul de masuri pentru prevenirea infectării cu noul coronavirus COVID-119

– Planul activităților comune Serviciul Rutier – R.A.R. Sibiu, pe linia stării tehnice a autovehiculelor.

– Planul de măsuri privind prevenirea accidentelor rutiere și asigurarea fluenței traficului rutier, cu ocazia sezonului de ski pe raza stațiunii Păltiniș.

Un alt punct de pe ordinea de zi a fost prezentarea importanței Sprijinirii și promovării practicării „Sportului pentru Toți” la nivelul județului Sibiu, având drept obiectiv menținerea, întreținerea și dezvoltarea stării de sănătate a populației, folosirea bugetului de timp liber în mod plăcut, util și recreativ.

La nivelul județului Sibiu funcționează un număr de 128 asociații sportive fără personalitate juridică înființate în unități școlare și diferite instituții publice.

Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Sibiu a arătat că, prin elaborarea calendarului sportiv județean în cadrul Programului „Promovarea Sportului pentru Toți”  a rezultat un număr de 42 acțiuni sportive la disciplinele atletism, sportul pentru toți, tenis de masa, fotbal, handbal, baschet, badminton, șah, ciclism, acțiuni care se desfășoară atât în mediul urban cât și în mediul rural.

Pentru realizarea scopului și obiectivelor cuprinse în Programul „Sportul pentru Toți” se impune punerea la dispoziție a folosirii bazei sportive materiale, în regim de gratuitate, ceea ce implică intensificarea relațiilor de colaborare dintre Direcția Județeană de Sport Sibiu, Inspectoratul Școlar Județean Sibiu și autoritățile publice locale, deoarece „Sportul pentru Toți” constituie un fenomen marcant ale societății prin valorile sale fundamentale: sănătate, educație, socializare și recreere.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura