Nu sunt bani pentru Cioran

 

Centenarul Cioran trece, la Răşinari, doar cu intentii bune.

La câţiva kilometri de fosta Capitală Culturală Europeană, satul în care s-a născut şi a copilărit filosoful are priorităţi mai importante decât să amenajeze o casă memorială. De Emil Cioran mai aminteşte aici doar o placă, un bust şi… o pensiune.

 La Răşinari, regretatul Cioran nu mai are casă, ci doar centru cultural

La Răşinari, regretatul Cioran nu mai are casă, ci doar centru cultural

 

 

La 100 de ani de la naşterea lui Emil Cioran, autorităţile par a fi uitat importanţa culturală pe care satul natal a câştigat-o. Am întrebat, în Răşinari, despre cimitirul unde filo

soful juca fotbal cu craniile morţilor. Degeaba. Cioran pare fi sortit uitării. Casa memorială, de fapt, nu există. Familia Bratu, care deţine acum casa în care s-a născut şi a copilărit Cioran, aşteaptă de mai bine de zece ani un răspuns de la Ministerul Culturii. Răspunsul e ştiut: „Nu avem bani”.

 

Jumătate de milion de euro

 

Pentru cumpărarea casei nu sunt bani. Au fost, d

ar s-au cheltuit pe documentare insipide pe la Astra. Reprezentanţii primăriei Răşinari spun că au un proiect pentru a salva moştenirea culturală a lui Cioran, însă nu au găsit înţelegere la Ministerul Culturii. Aşa că, cel puţin deocamdată, nu e nimic de făcut. E clar că, deşi păstoresc una dintre cele mai bogate comune din judeţ, autorităţile locale nu au cum să facă rost de cei aproape 500.000 de euro pe care îi pretinde familia Bratu, pentru a cumpăra casa în care s-a născut filosoful. „Casa respectivă aparţine unei familii care nu vrea să o înstrăineze în alte scopuri. Vrea să fie folosită casa în scop cultural, doar că suma este un pic cam mare pentru noi, în acest moment”, mărturiseşte primarul Bucur Bogdan, pe care reporterii Antenei3 l-au contactat zilele trecute, în cadrul unei campanii de salvare a caselor memoriale din România.

 

Vizită, doar cu pile

 

Mai grav este că nici comunitatea locală nu a conştientizat importanţa faptului că Emil Cioran s-a născut la Răşinari. Primarul Bucur Bogdan susţine că va dezveli un nou bust al lui Cioran. Asta, cu ocazia împlinirii celor 100 de ani de la naştere. Numai că Cioran ar fi împlinit 100 de ani în primăvară, iar acum e toamnă târzie şi bustul nu e gata. Un

bust nou, cam asta e tot ce poate face primăria. Despre turismul cultural, nu mai vorbim. Ca să poţi intra în curtea unde se juca, pe vremuri, copilul Cioran trebuie să ai pile la primărie. „Pe perioada verii, în casa Cioran, cu un telefon am reuşit să intrăm. Cei care au venit au putut vizita, dar eu cred că totuşi ea trebuie să intre în acest circuit turistic”, conchide edilul.

 

O afacere

 

Ce nu au înţeles autorităţile au prins repede câţiva investitori. Asta se vede imediat ce te apropii de casa natală a filozofului. Bustul nu seamănă şi nu are nume. Doar casa are o plăcuţă pe care scrie ceva despre scriitorul Cioran. Nu filozof, ci scriitor! Alături este însă un indicator care ne îndeamnă spre o pensiune numită „Cioran”. Cât de agramat e scrisă plăcuţa se vede cu ochiul liber. E chiar mai vizibilă decât bustul sau decât muzeul pentru care nu sunt bani. Fix aici va fi, sau deja este, „Centrul cultural Cioran” – asta o spune chiar primarul.

Emil CIORAN | filosof

 

„Nu voiam să plec niciodată din satul acesta: n-am să uit nicicând ziua în care părinţii m-au urcat într-o căruţă, ca să mă ducă la liceul din oraş. A fost sfârşitul visului, prăbuşirea lumii mele.”

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*