Împărţeala alimentelor gratuite de la Uniunea Europeană este suspendată începând de astăzi şi până în 7 ianuarie.
Din 19 noiembrie, doar 45% dintre beneficiarii din municipiul Sibiu, adică 4.638 dintre cele 10.346 de persoane înscrise pe liste, şi-au ridicat alimentele. Serviciul Public de Asistenţă Socială a anunţat că opreşte distribuţia, tocmai acum, când sărmanii ar fi avut cea mai mare nevoie să pună ceva pe masa de sărbători.
Fără ulei
Primăria Sibiu a împărţit zece din cele unsprezece alimente. Din 7 ianuarie, distribuirea se va relua după orarul obişnuit, de luni până vineri, între orele 9.00 şi 15.00, din depozitul situat în curtea laterală a complexului Ambient de pe Şoseaua Alba-Iulia nr. 100. Fiecare persoană va primi 14 kg de făină, 800 g de paste făinoase (2 pachete), 5 kg de biscuiţi (5 pachete), 7 kg de orez (7 pachete), 7 l de ulei (7 sticle), 3 kg de zahăr (3 pachete), 1 kg de fasole boabe (un pachet), 1,56 kg mazăre boabe (2 cutii), 1,6 kg roşii în bulion (2 cutii), 0,8 kg bulion de tomate (o cutie) şi 5 kg de mălai (5 pachete).
Peste 5 milioane
Valoare totală a alimentelor distribuite în 2012 depăşeşte, potrivit Consiliului Judeţean Sibiu (CJS), cinci milioane de lei. Din cele 64 de primării ale judeţului Sibiu, au primit o parte din alimente doar 48 de primării, iar restul nu au fost cuprinse în graficul de livrări şi vor primi cele 11 alimente într-un singur transport, din cauză că au prea puţini beneficiari. Este vorba despre localităţile: Poplaca, Boiţa, Sadu, Râu Sadului, Cârţa, Cârţişoara, Ludoş, Apoldu de Jos, Cristian, Brateiu, Marpod, Chirpăr, Arpaşu de Jos, Mihăileni, Bruiu şi Bârghiş.
Furnizori neserioşi
Reprezentanţii Consiliului Judeţean spun că s-au înregistrat dificultăţi din cauza nerespectării graficelor de livrare de către furnizorii de făină albă, ulei, orez, mazăre şi roşii în bulion. Aceştia au reprogramarea transporturilor până la data de 28 februarie 2013, semnalând probleme legate de aprovizionarea cu materie primă, arată Ioana Nica, purtătoarea de cuvânt a CJS. Graficul de repartizare pentru fiecare primărie se face de către CJS, în funcţie de numărul de persoane defavorizate, iar administraţia judeţeană a prevăzut un buget pentru plata cheltuielilor de depozitare, manipulare şi transport. Plata acestor cheltuieli urmează să fie decontată de A.P.I.A. cu o sumă de până la 4% din valoarea ajutoarelor alimentare recepţionate şi distribuite, respectiv până la aproximativ 163.000 de lei.
43.478
de beneficiari are judeţul Sibiu, din care peste 13.000 sunt persoane cu handicap