Teatrul de Balet Sibiu prezintă în această lună cinci producții coregrafice în premieră absolută, ca parte a programului-cadru „Geneza”. Miercuri, 13 iulie, de la ora 19.00, la Cercul Militar Sibiu, în cadrul unui spectacol – coupé, vor fi prezentate spectacolele „The Briefcase” – coregrafie de balet comic realizată de Keston Meyer (SUA) și „Nu mai sunt eu” – spectacol de dans contemporan inspirat de operele lui Constantin Brâncuși, realizat de tânărul coregraf Daniel Alexandru Dragomir. Vineri, 22 iulie, de la ora 21:00, în Piața Mare, va avea loc ediția outdoor a spectacolului „Geneza”, în cadrul căreia TBS prezintă alte trei premiere absolute, realizate de Aleisha Gardner (Noua Zeelandă), Ovidiu Matei Iancu (România) și Joshua Legge (Australia). Programul „Geneza” a fost creat de către Teatrul de Balet Sibiu în anul 2014 și are ca principal obiectiv, încă de la prima ediție, încurajarea tinerilor dansatori către cariera coregrafică.
„The Briefcase”, un balet comic realizat de Keston Meyer
Inspirat de Quentin Tarantino și stilul de dans american swing al anilor 1940, Keston Meyer a imaginat pentru coregrafia „The Briefcase” o situație care dă cu totul alte sensuri proverbului „omul potrivit la locul potrivit”. Părăsit de iubită și proaspăt șomer, un tânăr intră din pură întâmplare în posesia unei serviete pline cu bani. Keston Meyer conturează cu umor toate situațiile prin care personajul principal trece din momentul în care intră în posesia servietei cu bani și până în momentul în care gangsterii sunt pe urmele lui, în încercarea de a-și recupera banii. Vor reuși gangsterii care au pierdut servieta să îi dea de urmă? Va restitui tânărul din proprie inițiativă banii care nu îi aparțin? Coregrafia „The Briefcase” îi are în distribuție pe Andreea Simionaș, Ellena Nou, Shahnee Page, Megan Reid, Elliot Bourke, Jonathan Milton, Răzvan Iacob, Claudiu Buldan, Ștefan Meșter, Russell Hewey și Samuel Rosek.
„Am încercat prin acest spectacol să creez ceva complet diferit de coregrafiile mele precedente. M-am inspirat din stilul de dans American Swing al anilor 1940, am adăugat coregrafiei elemente de teatru – dans, am păstrat romantismul din baletul clasic și sper că am reușit împreună cu colegii mei, cu care am lucrat foarte bine pentru această producție, să creăm o poveste care să placă tuturor spectatorilor noștri, indiferent de vârsta lor.” Keston Meyer – dansator și coregraf – Teatrul de Balet Sibiu. Coregrafia „The Briefcase” va fi prezentată în premieră absolută miercuri, 13 iulie 2016, de la ora 19:00, la Cercul Militar Sibiu.
Premieră de dans contemporan, inspirată de operele lui Constantin Brâncuși
„Nu mai sunt eu” este cea de-a doua coregrafie prezentată în premieră absolută miercuri, 13 iulie, la Cercul Militar. Coregrafia este realizată de tânărul coregraf, în vârstă de doar 22 de ani, Daniel Alexandru Dragomir, este inspirată de operele lui Constantin Brâncuși și îi are în distribuție pe Elliot Bourke, Shahnee Page, Ellena Nou, Stefano Nappo, Marco Palamone, Elena Canali, Myrna Squire, Lorena Negrea, Tamara Grimmer, Florette Jager, Megan Reid și Agnes Kiehl. Colajul muzical și light-designul spectacolului sunt realizate de Daniel Alexandru Dragomir. Andreea Vălean, elevă a Liceului de Coregrafie „Floria Capsali” București ani este asistentul de coregrafie.
„Am creat acest spectacol pornind de la operele lui Brâncuși. L-am ales pe Brâncuși pentru că este un artist vizual exponent al culturii române, pentru că suntem în anul Brâncuși și am încercat să reinterpretez în dans ideile din spatele operelor lui: masa tăcerii, coloana infinitului, măiastra, pasăre în zbor și poarta sărutului, pentru ca, în final, să îl regăsim din nou pe Brâncuși. Cred că mesajul lui Brâncuși ajunge foarte ușor la public. Mi-ar plăcea totodată ca prin această coregrafie spectatorul să înțeleagă mai bine artistul, indiferent cine ar fi acesta, să înțeleagă mai bine efortul din spatele operei sale.” Daniel Alexandru Dragomir, dansator și coregraf.
Informații biografice
Keston Meyer a crescut în Pocatello, Idaho și a început studiile de balet la vârsta de 15 ani. S-a antrenat cu Sergiu Brîndușă și Beth Moore, precum și cu maeștrii de balet Marius Zirra, Summer Gold, Richard d’Alton, Edward Ellison și Florin Brîndușă. Keston a studiat la „Houston Ballet”, „International Ballet of Houston”, „Richmond Ballet” și „Salzburg Ballet”. La Teatrul de Balet Sibiu, Keston a dansat în cele mai importante producții ale teatrului, atât în spectacole de balet clasic precum: „Giselle”, „Don Quijote”, „Lacul Lebedelor”, „Corsarul”, „La fille mal gardée”, „Frumoasa din pădurea adormită”, cât și în cele de balet neoclasic sau dans contemporan: „Dincolo de dans”, „Anotimpurile”, „Missa Prophana”, „Sînt o babă comunistă!”, „Impetus” etc. Cea mai recentă coregrafie realizată de Keston Meyer pentru TBS este coregrafia „Vizual” din cadrul spectacolului „Simțuri”.
Coregrafi tineri
Daniel Alexandru Dragomir are 22 de ani și este student în anul trei la Facultatea de Teatru, Secția de Coregrafie, din cadrul UNATC București. În anul 2015 a participat cu o lucrare coregrafică la „ALT Concurs Național de Coregrafie”, ocazie cu care a primit o invitație din partea TBS de a realiza un spectacol pentru o companie profesionistă de dans. În cadrul ESDU Dance Star București a câștigat locul doi la duet, cu o coregrafie de dans contemporan și s-a calificat pentru finala din Croația a concursulului – unde nu a reușit să ajungă din lipsă de fonduri. Este colaborator al Teatrului de Operetă „Ion Dacian” București, pentru spectacolul „Romeo și Julieta”.
Andreea Vălean are 18 ani și este elevă a Liceului de Coregrafie „Floria Capsali” din București. Este colaboratoare a Operei Comice pentru Copii București, unde a interpretat rolurile solistice precum Cenușăreasa, în spectacolul „Cenușăreasa” și Kitri, în spectacolul „Don Quijote”. A colaborat, pentru spectacolul „Lacul Lebedelor” cu Opera Națională București. În 2015 și 2016 a câștigat locul I la Olimpiada Națională de Coregrafie – secțiunea dans clasic. În 2015 a câștigat medalia de bronz, în cadrul World Ballet Competition, Open Sibiu, la categoria Ansamblu.
Bilete
Biletele pentru toate spectacolele TBS pot fi cumpărate online, de pe siteul bilet.ro – la aceleași prețuri ca în punctul de vânzare bilete din Sibiu – TBS nu percepe niciun comision pentru biletele cumpărate online. În Sibiu biletele pot fi cumpărate din punctul de vânzare situat în Piața Mare, Primăria municipiului Sibiu – Intrarea F (în incinta Centrului de Informare Turistică). Biletele pot fi rezervate, pentru 48 de ore, online pe siteul oficial al teatrului sibiuballet.ro/bilete sau telefonic la numărul 0269 22 96 27.