Nu fi sclavul străinătății!

Dacă ți-ai găsit pe internet sau prin cunoscuți un loc de muncă în străinătate, ai grijă la ce te înhami!

Autoritățile sibiene avertizează că banii nu sunt totul, iar tu trebuie să eviți să fii exploatat prin muncă sau să ajungă victima unor șarlatani care îți promit locuri de muncă bine plătite în schimbul unor comisioane ilegale. Aeroportul Internațional Sibiu a pus umărul, alături de Asociația „Eliberare“, la susținerea unei campanii menite să-ți asigure libertatea și liniștea.

Drepturile angajatului

Așadar, înainte să-ți pui semnătura pe un document internațional, intră pe www.munca.info și pune-te la punct cu toate drepturile tale. Reține că angajatorul sau compania de recrutare nu are voie să-ți rețină nici unul dintre actele de identitate, contractul care îți este dat la semnat trebuie să fie în limba română, echipamentele de protecție e obligatoriu să-ți fie oferite gratuit, iar instructajul la locul de muncă urmează a fi făcut într-o limbă pe care o înțelegi. Mai mult, întotdeauna trebuie să iei la cunoștință locația exactă în care urmează să lucrezi și un număr de telefon pe care să-l apelezi în cazul în care nu te simți în siguranță.

Exportăm forță de muncă

În 2018, conform statisticilor Uniunii Europene, România a fost cel mai mare exportator de forţă de muncă din zonă, cu 173.000 de oameni, în creştere cu 7% faţă de anul precedent.

Estimările indică că anual peste 200.000 de români pleacă din ţară, adică 547 pe zi.

Anul trecut, un mai puțin de o jumătate de milion de români din ţară îşi căutau un job în afara țării, numai pe un site de recrutare din România fiind un milion de cereri de la companii din străinătate, conform datelor eJobs. Se pare însă, că nu toată lumea pleacă din România din motive financiare sau pentru că salariile sunt mai mari în Europa. Mulţi cred că este mai bine să trăieşti acolo, ţările fiind mai bine organizate, educaţia este mai bună, oportunităţile sunt mai multe, sistemul de sănătate este mai bine pus la punct, iar copiii ar avea o viaţă mai bună.

În pericol

Potrivit campaniei „Oameni de vânzare“, România „livrează“ sistematic fete tinere către țările din vestul Europei. Multe dintre copile sunt minore și ajung cu mult prea multă ușurință în Occident, fără voia părinților, de cele mai multe ori pe mâinile traficanților de carne vie. Acestea aduc între 60.000 şi 130.000 de euro pe an celor care le vând în Italia, Spania, Marea Britanie sau Germania, însă banii nu ajung niciodată la ele. „Meniul“ include şantaj, bătaie şi constrângeri emoţionale. (D.M.)

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura