Nu dăm doi bani pe sănătate! România, pe ultimul loc în UE la toate capitolele legate de sănătate

România se situează pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte bugetul alocat pentru sănătate în anul 2017, conform unui raport publicat de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD).

Conform datelor publicate în raportul „Health at a Glance: Europe 2018”, România a alocat în anul 2017 doar 5,1% din PIB pentru sănătate, cel mai mic procent din Uniunea Europeană. Media înregistrată la nivelul UE este de 9,6%, cel mai mare buget fiind alocat în Franţa (11,5% din PIB).

De asemenea, România alocă mai puţin şi decât trei ţări europene care nu fac parte din UE, precum Albania (6,8%), Macedonia (6,1%) sau Muntenegru (5,9%). În fruntea clasamentului se situează Germania şi Suedia, în timp ce Letonia, Lituania şi Luxemburg au un procentaj apropiat cu cel al României.

România se situează la coada clasamentului Uniunii Europene şi în ceea ce priveşte cheltuielile pentru sănătate pe cap de locuitor şi cheltuielile cu pacienţii din spitale. Raportul tratează şi probleme precum bugetul alocat pentru probleme legate de boli mintale, la care România este din nou „lanterna roșie” a clasamentului, alături de Bulgaria şi Cehia, procentul alocat din PIB oscilând între 2-2.5%. Ţările cele mai atente la sănătatea psihică sunt Danemarca, Finlanda, Olanda şi Belgia, unde media este de 5% din PIB.

Mortalitatea infantilă este o altă problemă cu care se confruntă România, în contextul în care cinci bebeluşi din 1.000 mor la naştere. Suntem ultimii și la categoria speranța de viață, alături de ţări precum Bulgaria, Lituania şi Letonia, speranţa de viaţă în aceste ţări fiind de doar 75 de ani.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura